UUSIMMAT

Kung Fu Hustle

17.06.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Mikäli Austin Powers olisi noir-kuvitteelliselle 40-luvulle sijoittuva, hyvällä maulla toteutettu honkkari, se olisi Kung Fu Hustle. Leffan jopa avaa täysin selittämätön tanssikohtaus, jossa joukko mustapukuisia, kirveitä heristeleviä gangstereita esittää tyylikkään, uhkaavan ja hysteerisen hauskan musikaalikoreografian. Hämmentävä kuvasto onkin kauttaaltaan erinomaisen näköistä. Jopa elokuvan monet kuvankäsittelyt ja erikoisefektit on toteutettu sekä pieteetillä että halvalla. Samasta yhdistelmästä voisi suomalainenkin elokuva saada potkua.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Stephen Chow tunnetaan meilläpäin lähinnä Shaolin Soccer -elokuvastaan. Hongkonglaisille hän on tuttu kokeneena koomikkona. Ainakin kymmenen vuotta ikäistään nuoremman näköinen Chow on nytkin pääosassa kodittomana gangsteripyrkyrinä, jonka unelma on päästä Kirveskoplan jäseneksi. Hän yrittää venkoilla itseään joukkoon, mutta saa aikaan eripuraa tanssivien pahisten ja Sikolättikujan köyhien asukkaiden välille.

Sikakyltti ei ole ainoa asia, mikä tuo mieleen Jeunet’n ja Caron klassikon Delicatessen. Myös Sikolättikujan vanhoilla, kuluneilla ja inhimillisen höperöillä asukkailla on suuri ja väkivaltainen salaisuus. Ei kuitenkaan kannibalismi, vaan hyvät suhteet monen taistelutyylin vanhoihin mestareihin. Kaikkien suurimpien elokuvasankareiden tapaan kung-fu-eläkeläiset palaavat tositoimiin varsin vastahakoisesti. Pakkohan supervoimat on silti ottaa käyttöön, kun kotikulmia uhkaavat tyypit ovat niin kovia, että aurinko menee pilveen.

Vanhusten toimet ovat elokuvan hauskinta antia. Kaikista paras on isoäiti-ikäinen Qui Yuen kujan tuimana vuokraemäntänä. Aamutakissa ja tohveleissa, rööki suunpielessä, hän on biancacastafioremainen diiva. Melkein hurraan ääneen, kun mummo pistää buddhistisen kungfu-megafoninsa peliin. Kaipaankin jotain ilahduttavaa, kun elokuvan huippukohta lähestyy, koska minua ehtii jo tylsistyttää.

En tunne honkkarileffojen historiaa yksityiskohtaisesti, joten en tunnista elokuvan referenssejä, mutta ne ovat kuulemma hauskoja. Ymmärrän kamera-ajojen huumorin ja taitavan pokerinaama-slapstickin, mutta ne eivät riitä pitämään kiinnostustani yllä.

Joka pelätyn kung-fu-elokuvan taitaa tuskin jättää tätäkään leffaa väliin vaikka sanoisin mitä. Suuntaankin suosituksen tällä kertaa kohderyhmän ulkopuolelle. Kung Fu Hustle on erinomainen leffavalinta keski-ikäisille naisille, joita harmittaa, ettei heidän ikäluokkansa koskaan loista toimintakomedioissa.

Ohjaus: Stephen Chow
Pääosissa: Stephen Chow, Wah Yuen, Qiu Yuen, Siu Lung Leung

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden