Kunnianosoitus homoikonille: Tom of Finland Göteborgin elokuvajuhlille

10.01.2017 19:10 | Muropaketin toimitus | 373

Dome Karukoski matkaa nahkahomojensa kanssa Ruotsiin.

Suomessa 24. helmikuuta ensi-iltansa saava Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva on valittu Göteborgin kansainvälisten elokuvajuhlien kilpailusarjaan. Se on myös festivaalien avauselokuva, mikä ei ole ihan normijuttu suomalaiselle leffalle. Göteborgin festarit järjestetään 27.1.–6.2.2017.

Göteborgin elokuvajuhlien avauselokuviin aiemmilta vuosilta kuuluu useita pohjoismaisia elokuvia, joista on tullut kansainvälisiä menestyksiä, kuten Ystävät hämärän jälkeen ja Kon-Tiki.

Elokuva on kertomus Tom of Finland -taitelijanimellä tunnetusta suomalaisesta Touko Laaksosesta, joka piirsi lihaksikkaita nahkavaatteisiin pukeutuneita homomiehiä. Maailmankuulu taiteilija joutui sodasta palattuaan salaamaan seksuaalisen suuntautumisensa ja rakkaussuhteensa, mutta päätyi taiteensa avulla Los Angelesiin, jossa ilmapiiri oli avoimempi jo tuolloin. Laaksosen taide oli tärkeässä osassa taistelussa seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta.  Tom of Finland -elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

– Elokuvamme on kaunis ja melodramaattinen elämäkerta, joka on enemmänkin suuren yleisön elokuva kuin tyypillinen rouhea festarileffa. Siksikin pääseminen arvostetun festivaalin avajaiselokuvaksi on erityinen taputus olalle ja kunnianosoitus meille elokuvantekijöille, toteaa

Tom of Finlandin pääosissa nähdään Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky.

Muropaketin uusimmat