Kuokkavieraat

01.09.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Kriitikot eivät ole oikein pitäneet Kuokkavieraista. Yksi odottaa Owen Wilsonilta ja Vince Vaughnilta enemmän anarkiaa, toinen sanoo elokuvan muistuttavan liikaa viimeaikaisia Perhe on pahin -komedioita, kolmas valittaa kliseisistä naishahmoista ja turhasta alastomuudesta bilekimaran huipennuksessa. Kaikki ovat jotenkin oikeassa, mutta heiltä on jäänyt olennaisin huomaamatta: Kuokkavieraat on niin hyväntuulinen komedia, että sen jälkeen jaksaa hymyillä toisenkin tunnin.

Avioeroneuvojina työskentelevät John ja Jeremy ovat sanavalmiita ja komeita jätkiä, joilla ei olisi vaikeuksia tavata misuja missään. Heitä ei kuitenkaan kiinnosta amatöörimäinen pokaaminen, sillä he pelaavat korkeammassa kuokkavierasliigassa. He soluttautuvat tuntemattomien vieraiden häihin, pitävät puheita, hurmaavat lapset ja vanhukset ja poimivat juhlien päätteeksi kauneimmat sinkkunaiset yhden illan juttua varten. Häissähän kaikki ovat romanttisella tuulella – kaikki paitsi Jeremy ja John, jotka eivät usko rakkauteen. John on kyynikko, Jeremy vakavasti sekaisin.

Hääsesonki huipentuu ministerin tyttären häihin. Niihin ujuttautuminen vaatii salaisen agentin taitoja. Christopher Walken näyttelee morsiamen isää, jonka hurmaavan pimahtaneet nuorimmat tyttäret saavat veijarikaksikon pahasti koukkuun. Kukaan ei näyttele pelottavaa vallanpitäjää paremmin kuin Walken, mutta Rachel McAdams osoitti Mean Girlsissä, että hänessä on ainesta vastaavaan. Kuokkavieraissa McAdams on harmillisesti normaalimman siskon roolissa. Mutta kun hahmon kehitystä seuraa tarkkaan, tuntuu siltä, että roolista oli ajateltu hullumpi. Ensirakastajattarelle sopimatonta omaa persoonallisuutta on taidettu jättää läjäpäin leikkaushuoneen lattialle.

Vaughnin ja Wilsonin karisma tuo parhaimmillaan Hollywoodin kulta-ajan. Jos Wilson on anakronistisen aurinkoinen Cary Grant, Vauhgn sopii aikaamme Jimmy Stewartin, Gene Kellyn ja Chico Marxin synkkänä epäsikiönä kuin nyrkki silmään.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Kuokkavieraat (Wedding Crashers)
USA 2005. Ohjaus David Dobkin, Käsikirjoitus Steven Faber ja Bob Fischer, Pääosissa Owen Wilson, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Christopher Walken. 119 min. K-15