Uusimmat

Kurkistus vuoteen 2021: Näitä 10 elokuvaa odotamme ensi vuodelta eniten – tämän vuoden myöhästelijöiden lisäksi

27.12.2020 14:01 Helinä Laajalahti

Muropaketti kurkisti vuonna 2021 julkaistavien elokuvien listalle ja keräsi sieltä joukon kiinnostavia uutuuksia.

Koronan kurittaman vuoden 2020 jälkeen katsastamme varovaisesti tulevan vuoden elokuviin. Lista näyttää osittain vuoden takaisen vastaavan toistolta, koska niin moni vuoden 2020 ensi-ilta siirtyi koronan vuoksi eteenpäin. Kaikki muutokset ovat edelleen mahdollisia, mutta suhteellisen varmaa on, että nämä elokuvat ainakin jossakin muodossaan julkaistaan vuoden 2021 aikana:

1. Matrix 4 (USA:n ensi-ilta 22. joulukuuta, Suomen julkaisupäivää ei vahvistettu)

Neljäs Matrix-elokuva on niitä harvoja tapauksia, jonka ensi-ilta on itse asiassa aikaistunut. Matrix 4:n julkaisupäivä oli nimittäin alun perin vuonna 2022, mutta se siirrettiinkin muutama kuukausi aikaisemmaksi jouluun 2021. Matrix 4 julkaistaan lähes 20 vuotta alkuperäisten elokuvien jälkeen ja sen ohjaa tällä kertaa Lana Wachowski itsekseen. Alkuperäisistä elokuvista tuttujen näyttelijöiden (Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss ja Jada Pinkett Smith) lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Jonathan Groff, Priyanka Chopra, Neil Patrick Harris ja Yahya Abdul-Mateen II.

2. Killers of the Flower Moon (TBD)

Killers of the Flower Moon on ohjaaja Martin Scorsesen ja hänen moninkertaisten luottonäyttelijöittensä Robert De Niron ja Leonardo DiCaprion yhteistyö. Historiallinen rikosdraama pohjautuu David Grannin kirjaan ja kertoo 1920-luvulla Yhdysvalloissa tapahtuneista Osage-heimon murhista, joiden tutkintaan osallistui FBI:n ohella myös J. Edgar Hoover.

3. The French Dispatch (Cannesin elokuvajuhlat)

Wes Andersonin omaperäiset, värikkäät, tyylikkäät ja silti niin hauskat elokuvat ovat aina odotuksen arvoisia. The French Dispatchin kerrotaan olevan jo valmis julkaistavaksi, mutta oletettavasti se odottaa Cannesin elokuvajuhlia päästäkseen maailmalle. Ranskalaisessa kaupungissa julkaistavasta amerikkalaisesta sanomalehdestä kertovassa komediassa nähdään muun muassa Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Saoirse Ronan, Bill Murray, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Edward Norton, Christoph Waltz, Adrien Brody ja monia muita.

4. The Unbearable Weight of Massive Talent (USA: 19. maaliskuuta)

Yksi ensi vuoden erikoisimmista elokuvista juonensa perusteella on Tom Cormiganin ohjaama komedia, jossa Nicolas Cage esittää itseään. Cage on elokuvassa rahavaikeuksissa oleva Cage, joka myöntyy osallistumaan miljardöörin syntymäpäiville rahaa vastaan, mutta tästä kehkeytyy härdelli, jossa Cage joutuu palaamaan aiempien elokuviensa taitoihin selvitäkseen tilanteesta. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Pedro Pascal ja Tiffany Haddish.

5. Army of the Dead (TBD)

Zack Snyder on palannut perhetragediansa jälkeen takaisin elokuvatyöhön ja hänen ohjaamansa Justice Leaguen lisäksi ensi vuodelle on aikataulutettu Las Vegasiin sijoittuva zombiseikkailu. Tieteiskauhujännäriksi mainitussa elokuvassa joukko palkkasotilaita suuntaa karanteenialueelle suunnitelmissaan tehdä kaikkien aikojen huijaus. Keskeisissä rooleissa nähdään Dave Bautista, Garrett Dillahunt ja Ella Purnell.

6. Cherry (TBD)

Tom Holland on näyttelijälistoilla kovaa valuuttaa vuonna 2021. Hänet nähdään pääosassa Anthony ja Joe Russon ohjaamassa draamaelokuvassa Cherry, joka kertoo posttraumaattisesta stressihäiriöstä kärsivästä armeijan lääkintämiehestä, joka päätyy huumekierteeseen ja lopulta huumevelkojensa vuoksi pankkirosvoksi.

7. Last Night in Soho (USA: 23. huhtikuuta)

Omaperäisistä kauhu- ja toimintaelokuvistaan tunnetun Edgar Wrightin seuraava elokuva sijoittuu Lontoon Sohon varjoisammalle puolelle. Nuori, muodista kiinnostunut nainen päätyy salaperäisesti 1960-luvulle, missä hän pääsee tapaamaan suuren idolinsa. Pääosaa kauhujännärissä esittää Anya Taylor-Joy, ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Matt Smith, Thomasin McKenzie, Terence Stamp ja syyskuussa menehtynyt Diana Rigg.

8. Don’t Look Up (TBD)

Adam McKayn (The Big Short, Vice) ohjaama ja käsikirjoittama Don’t Look Up on komedia kahdesta astronomista, jotka yrittävät varoittaa ihmiskuntaa Maata lähestyvästä meteoriitista, joka tuhoaa maapallon puolen vuoden päästä. Suurten näyttelijänimien elokuvassa nähdään pääosissa Leonardo DiCaprio ja Meryl Streep, sekä Timothée Chalamet, Chris Evans, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett ja Jonah Hill.

9. The Last Duel (USA: 15. lokakuuta)

Ridley Scottin ohjaama, Ben Affleckin, Matt Damonin ja Nicole Holofcenerin käsikirjoittama The Last Duel on draamaelokuva, jossa kuningas Charles VI vaatii ritari Jean de Carrougesia kaksintaisteluun aseenkantajaansa Jacques DeGrisiä vastaan tämän kanssa syntyneen riidan vuoksi. Kuningasta elokuvassa esittää Affleck, ritaria Damon ja aseenkantajaa Adam Driver. Alun perin Affleckin oli määrä esittää toista pääosaa, mutta aikataulukonfliktin takia hän joutui siirtymään sivurooliin ja Damonin rinnalle pääosaan kiinnitettiin Driver.

10. Uncharted (USA: 16. heinäkuuta)

Hittipeliin pohjautuva toimintaseikkailu Uncharted toimii pelien esiosana ja esittelee nuoren Draken, jota Ruben Fleischerin ohjaamassa elokuvassa esittää Tom Holland. Sullyn roolissa nähdään Mark Wahlberg.

Eikä siinä vielä kaikki. Listalle on nostettava myös:

Kaikki supersankarielokuvat

Koska vuosi 2020 jäi supersankaritykittelyiden osalta köyhäksi, julkaistaan niitä vuonna 2021 siitäkin edestä. Tulossa on esimerkiksi kolme keskeistä kuluvalta vuodelta siirrettyä ensi-iltaa eli Eternals, Black Widow ja Morbius. Näistä Jared Leton tähdittämän Morbiuksen julkaisu on näillä näkymin ensimmäisenä 19. maaliskuuta, Black Widow tulee 7. toukokuuta ja Eternals 5. marraskuuta.

Muita vuoden 2021 supersankarimätkeitä ovat ainakin Venomin jatko-osa Let There Be Carnage (julkaisu näillä näkymin 25. kesäkuuta), Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (julk. 9. heinäkuuta), James Gunnin ohjaama The Suicide Squad (julk. 6. elokuuta) ja Spider-Man 3 (julk. 17. joulukuuta). Myös Dwayne Johnsonin tähdittämä Black Adam voi olla ensi vuoden julkaisujen joukossa.

Ei myöskään sovi unohtaa Zack Snyderin omaa versiota Justice Leaguesta, joka julkaistaan alkuvuodesta neliosaisena minisarjana. Yhdysvalloissa se julkaistaan HBO Max -palvelussa, Suomen julkaisusta ei ole vielä varmaa tietoa.

Keskeiset vuodelta 2020 siirtyneet elokuvat

Vuodelta 2020 ensi vuoteen siirtyneitä elokuvia ovat muun muassa Denis Villeneuven ohjaama, Frank Herbertin tieteisklassikkoon pohjautuva Dyyni (USA:n ensi-ilta 1. lokakuuta, Suomen julkaisupäivää ei vahvistettu), James Bond -seikkailu 007 No Time to Die (USA:n ensi-ilta 2. huhtikuuta, Suomen julkaisupäivää ei vahvistettu), Top Gun: Maverick (Suomen ensi-ilta 9. heinäkuuta), alkuperäiset Ghostbusters-elokuvat ohjanneen Ivan Reitmanin pojan, Jason Reitmanin ohjaama Ghostbusters: Afterlife (USA:n ensi-ilta 11. kesäkuuta, Suomen julkaisupäivää ei vahvistettu), Hiljainen paikka 2 (julk. 23. huhtikuuta), Kingsman-elokuvien esiosa The King’s Man (julk. mahdollisesti helmikuussa) sekä megasuurten tuoteperheiden jatko-osat Fast & Furious 9 (julk. 28. toukokuuta) ja Mission: Impossible 7 (julk. 19. marraskuuta).

Artikkelissa mainitut maailmanlaajuiset julkaisupäivät ovat peräisin IMDb:stä ja voivat muuttua. Suomen julkaisupäivien osalta seuraamme Filmikamarin listausta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat