Lars von Trier avautui alkoholismistaan ja mielenterveysongelmistaan – ei aio ohjata enempää pitkiä elokuvia

04.12.2018 11:42 | Muropaketin toimitus

Ääriväkivaltainen The House That Jack Built jäänee von Trierin viimeiseksi elokuvaksi. 

The Guardian on julkaissut viime keväänä Cannesin elokuvajuhlilla tehdyn pitkän ohjaaja Lars von Trierin haastattelun The House That Jack Built -elokuvan tiimoilta, joka saa Englannissa ensi-iltansa reilun viikon kuluttua.

Juttu on melko surullista luettavaa, sillä toimittaja Xan Brooks kirjoittaa von Trierin olevan huonossa kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tärisevä ja sanoissaan takelteleva ohjaaja kertoo kärsivänsä edelleen mielenterveysongelmista ja alkoholismista. Pitkäaikaismasentunut ja eri fobioista kärsivä von Trier sanoo olleensa pidempään kuivilla, mutta retkahtaneensa jälleen juomaan. Cannesissa ohjaaja oli kuitenkin kertomansa mukaan vesilinjalla, jossa hänen kohua herättänyt The House That Jack Built -elokuvansa sai maailmanensi-iltansa.

Elokuva kertoo empatiaan kykenemättömästä sarjamurhaajasta, Matt Dillonin esittämästä psykopaatista joka pitää tekojaan performanssitaiteena. Sen sisältämät hyvin yksityiskohtaiset väkivaltakohtaukset olivat monille liikaa, ja Cannesin näytöksestä kävelikin kesken kaiken ulos noin 100 katsojaa.

Von Trier kertoo elokuvan saattavan jäädä hänen viimeisekseen, sillä tekoprosessit ovat hänelle henkisesti liian rankkoja ja hän päätyy aina lääkitsemään pahaa oloaan alkoholilla. Ohjaaja sanoo tekevänsä jatkossa todennäköisesti vain lyhytelokuvia.

The House That Jack Builtin piti alun perin saapua Suomen teattereihin tammikuussa, mutta nyt ensi-illan ajankohdaksi kerrotaan vain alkuvuosi 2019.

The Guardianin haastattelu löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Muropaketin uusimmat