Uusimmat

Leonardo DiCaprion leffa pilasi rannan Thaimaassa – 18 vuoden tuskailun jälkeen paikka päätettiin sulkea turisteilta kokonaan

04.10.2018 14:48 Muropaketin toimitus

Leonardo DiCaprion tähdittämässä The Beach -elokuvassa nähty Thaimaan Ko Phi Phi Leh -saarella sijaitseva Maya Bayn ranta on päätetty sulkea kokonaan, jotta sen ekosysteemit saisivat toipua turismista.

Danny Boylen vuonna 2000 ohjaama ja Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva The Beach teki Thaimaan Ko Phi Phi Leh saarella sijaitsevan Maya Bayn rannan maailmankuuluksi. Elokuvan synnyttämän julkisuuden myötä kultahiekkaiselle rannalle alkoi virrata turisteja, ja aiemmin suhteellisen tuntemattomasta rannasta tuli yksi Thaimaan kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Pienellä rannalla on vieraillut jopa 5000 turistia ja 200 venettä päivässä, mikä on kuluttanut sen luonnon kestämättömälle tasolle. Jätteistä, veneistä ja aurinkorasvasta koostuva saaste on tuhonnut arviolta yli 80 % alueen koralleista.

Kesäkuussa Thaimaan viranomaiset päättivät sulkea rannan turisteilta muutamaksi kuukaudeksi, jotta sen luonto pääsisi toipumaan. Toipuminen ei kuitenkaan ole ollut tarpeeksi nopeaa, minkä vuoksi ranta on päätetty pitää suljettuna turisteilta vähintään vuoden ajan.

The Guardianin uutisen mukaan päätös Maya Bayn sulkemisesta ei ole ollut Thaimaan viranomaisille helppo, sillä aluelle suuntautunut turismi on tuottanut yli 10 miljoonan euron tulot vuosittain.