Lonely Hearts Killers

31.10.2006 00:00 | Olli Sulopuisto

Lonely Hearts KillersMiksi ihminen tappaa? Yleisimpiä syitä lienevät raha ja rakkaus. Toisen maailmansodan jälkeiseen Yhdysvaltoihin sijoittuvassa Lonely Hearts Killersissä Raymond Fernandez (Jared Leto) ja Martha Beck (Salma Hayek) tekevät veritöitä molempien asioiden takia – eivätkä silti kummankaan.

Huijareina elantonsa tienaavat Fernandez ja Beck ovat puhdasverisiä psykopaatteja, ihmisiä, joilta puuttuu myötäelämisen kyky. He ajavat vain omaa etuaan. Jos sen saavuttamiseksi täytyy pistää toinen päiviltä, olkoon niin.
Heidän epäpyhä liittonsa kestää kuitenkin vain siihen saakka, kun kumpikaan ei yritä murtautua oravanpyörän ulkopuolelle. Kun niin käy, ”helvetti tulee joulupöytään”, kuten John Travoltan esittämä poliisi Elmer C. Robinson asian muotoilee.

Lonely Hearts Killers on trilleri, jonka tärkein kysymys ei ole ”mitä”. Koska koko elokuva on kerrottu yhtenä isona takaumana, on alusta asti selvää, että poliisit Robinson (Travolta) ja Charles Hildebrandt (James Gandolfini) toimittavat Fernandez’n ja Beckin sähkötuoliin. Kyse on vain siitä, miten se tapahtuu.
Kahden parivaljakon tarinat heijastelevat toisiaan: niin kuin Fernandezin tulee hyväksyä surmatöidensä vaikutus tulevaisuuteensa, tulee Robinsoninkin ymmärtää päästää irti itsemurhan tehneestä vaimostaan – ”lääkäri, paranna itsesi”, siis. Kohtalo ja kuolema kurkistelevat molempien miesten olan takaa.
Elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta lopputulos on sen verran standardisoitu Sevenin sukulainen, ettei faktuaalisuus juurikaan lisää tarinan järkyttävyyttä. Huolelliseen Hollywood-tyyliin rakennettua ajankuvaa täydentää uhkaavasti jatsahtava soundtrack. Myös kuvissa on seepian väristä kauneutta – ja kauhua: kun onnelliset rakastavaiset suunnittelevat tulevaisuuttaan, kuvaan on rajattu mukaan myös kirstu, johon on hetkeä aiemmin sullottu paloiteltu ruumis. Väkivaltainen elokuva näyttää verityöt läheltä, niin että murhien karmeus varmasti välittyy katsojalle.

Pääosassa nähdään turpea John Travolta, joka luovii perushelposti läpi elokuvan. Hänen kumppaninaan nähdään James Gandolfini, jonka suurenmoisen televisioroolin taakka on melkeinpä liian suuri. Tuhahtelevaa ja äkkipikaista poliisia on hankala nähdä minään muuna kuin versiona Tony Sopranosta. Lipevän huijarin rooliin sopiva Jared Leto jää kakkoseksi Salma Hayekille, kun huijareiden elämä liukuu plussalta miinukselle.
Vaikka Lonely Hearts Killers on varsin vahva esitys, Todd Robinsonin kirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa on tietenkin myös vaaditut määrät katsojan kädestäpitelyä, jottei tämä tippuisi kärryltä. Sen lisäksi, että hahmot tavaavat auki toistensa motiiveja (”Onko kukaan koskaan rakastanut sinua niin paljon, että antaisi henkensä puolestasi?” Beck kysyy Robinsonilta), kertoja vääntää tarinan aluksi ja lopuksi hieman rautalankaa, jottei kertomukseen jäisi aukkoja.

Lonely Hearts Killers
Yhdysvallat 2006
K15

Ohjaus ja käsikirjoitus Todd Robinson
Pääosissa John Travolta, James Gandolfini, Salma Hayek, Jared Leto, Laura Dern

Kesto 109 minuuttia