Loppuvuodesta on luvassa pari kunnianhimoista scifi-elokuvaa – ja mikä parasta, myös Suomeen

18.07.2013 12:10 | Muropaketin toimitus

Oblivion, After Earth, Man of Steel… Vuosi 2013 on ollut kehnojen tieteisleffojen aikaa. Tilanne kuitenkin muuttuu toivottavasti lähikuukausina, kun valkokankaille saapuu ainakin pari mielenkiintoista ensi-iltaa.

Elokuun 9. päivä ensi-iltansa saavaa Elysiumia tähdittävät Matt Damon ja Jodie Foster, mutta elokuvan todellinen täky on loistavasta District 9:sta vastannut neill Blomkamp. Tarina ei ole sieltä perinteisimmästä päästä: ”Vuonna 2154 on olemassa kaksi ihmisluokkaa: äärimmäisen varakkaat, jotka asuvat keinotekoisella avaruusasemalla nimeltä Elysium, sekä muut, jotka asuvat ylikansoitetulla, tärvellyllä maapallolla. Sihteeri Delacourt (Foster) on valmis mihin vain varjellakseen Elysiumin asukkaiden yltäkylläistä elämäntyyliä – mutta se ei estä Maassa asuvia pyrkimästä onnelaan kaikin keinoin. Max (Damon) päättää ottaa vastaan hengenvaarallisen tehtävän, joka voi parhaassa tapauksessa palauttaa tasa-arvon näiden kahden ääripään välille.”

Marraskuun 8. päivä ensi-iltansa saavan Gravityn on ohjannut mm. City of Menistä tuttu Alfonso Cuarón. Pääosissa nähdään George Clooney ja Sandra Bullock. Gravityn kuvaus kuuluu seuraavasti: ”Bullock on tri Ryan Stone, lahjakas lääkintäupseeri ensimmäisellä sukkulalennollaan konkariastronautti Matt Kowalskyn (Clooney) kanssa, joka taas johtaa viimeistä lentoaan ennen eläkkeelle jäämistä. Katastrofi iskee kuitenkin rutiininomaisella avaruuskävelyllä. Kun sukkula tuhoutuu, Stone ja Kowalsky jäävät tyystin oman onnensa nojaan—pimeyden syövereitä kohti leijaillessaan he eivät ole kiinni missään muualla kuin toisissaan. Painostava hiljaisuus kertoo, että yhteys maahan on lopullisesti menetetty… ja sen mukana kaikki toivo pelastumisesta. Pelon vaihtuessa paniikkiin jokainen hengenveto kuluttaa jo ennestään rajallisia happivaroja. Kenties viimeinen toivo kotiinpääsystä onkin matkaaminen yhä syvemmälle avaruuden pelottavaan syleilyyn.”

Tieteisseikkailuiden ystäville on luvassa myös perinteisempää tauhkaa. Esimerkkeinä voisi mainita ainakin Vin Dieselin esittämän Riddickin, joka palaa valkokankaalle 27. syyskuuta. Samoin tekee scifin ja fantasian kanssa flirttaillut Thor, jonka tähdittämä The Dark World saa ensi-iltansa marraskuussa.

Teksti: Tatu Junni