Lumottu lelukauppa (***)

06.06.2008 06:00 | Hanna Näsänen

Lumottu lelukauppaHerra Magoriumin Ihmeiden Tavaratalossa voi joutua pakenemaan jättimäistä pomppupalloa. Hyllyllä hellyydenkipeä pehmoapina ojentelee sydäntäsärkevästi tassujaan ohikulkevia ihmisiä kohti. Lelukauppa huokuu taikaa.

Kaupan hoitamisessa 243-vuotiaalla mutta reippaalla Herra Magoriumilla (Dustin Hoffman) on apunaan nuori Molly Mahoney (Natalie Portman). Hänestä piti tulla suuri pianisti, mutta ensimmäinen konsertto ei ota valmistuakseen. Kaupassa päivänsä viettää myös Eric (Zach Mills). Pojalla on mahdollisesti maailman hienoin hattukokoelma, mutta jostain kumman syystä ystävien saaminen on vaikeaa.

Kaupan ja sen väen taianomainen maailma ei näyttäydy kaikille. Talousasioita selvittämään saapuu vakava Henry Weston (Jason Bateman), joka on kadottanut uskonsa taikaan, eikä siis näe, mitä kaikkea ympärillä tapahtuu. Elokuva rakentuu jaksoista, jotka ovat lukuja herra Magoriumin elämästä kertovassa kirjassa. Kirjaa kirjoittaa lelukaupan kellarissa asuva outo tyyppi (Ted Ludzik).

Herra Magorium nimittää itseään innokkaaksi kengänkäyttäjäksi. Kun hän kerran löysi mieluisan kenkäparin, osti hän niitä tarpeeksi loppuelämän ajaksi. Nyt käytössä on viimeinen pari, ja nekin ovat jo aika kuluneet. Lelukaupallakin on tunteet ja kun se huomaa menettävänsä herra Magoriumin alkaa kaamea kiukuttelu. Mutta miten kaupan käy, kun häntä ei enää ole? Katoaako sen lumous?

Lumottu lelukauppa

Lumottu lelukauppa on sympaattinen lastenelokuva, joka kestää aikuiskatsojankin silmän. Ainoaksi kynnyskysymykseksi nousee suomenkielisen dubbauksen sietäminen. Dubbaus on sinänsä hyvin tehty, ja äänen ja huulien epätahtiinkin tottuu yllättävän nopeasti. Lastenelokuviin tottuneilta vanhemmilta tämä sujuu jo varmaan rutiinilla. Herra Magoriumin suomalaisena äänenä kuullaan Tom Pöysti, Mollynä Elsa Saisio, Ericinä Pekko Kauppila ja Henrynä Paavo Kerosuo.

Dustin Hoffmanin herra Magorium on kerrassaan lumoava persoona. Sedän hiukset törröttävät pystyssä kuin Einsteinilla, puhe on vähän epäselvää ja kasvoilla on herttainen kestohymy. Elokuvan päähenkilöksi nousee kuitenkin Molly, jonka on tehtävä ratkaisuja elämänsä suhteen. Elokuvan opetus onkin, että jos luottaa itseensä, pystyy ihmeellisiin asioihin.

Lelukaupan ihmeet on toteutettu taidolla ja tyylikkäästi. Liikkeessä on vanhan ajan tunnelmaa, mikä kuuluukin asiaan, kun ottaa huomioon, että herra Magorium on aloittanut uransa 1700-luvun puolella. Tässä lelukaupassa olisi aikuisellakin hauskaa.

3/5

PlusMiinusNolla

+ Sympaattinen tarina tuo mieleen lapsuuden parhaat elokuvat.
+ Erikoisefektit istuvat kuvaan saumattomasti.
– Loppukohtauksen tärvelee Portmanin erikoinen liikehdintä.

Lumottu lelukauppa (Mr. Magorium’s Wonder Emporium)
(USA 2008)
S

Ohjaus: Zach Helm
Käsikirjoitus: Zach Helm
Pääosissa: Natalie Portman, Dustin Hoffman, Zach Mills, Jason Bateman
Kesto 96 min.

Lumottu lelukauppa

Keskustelu

varmaan ihan pirtsakka lastenleffa :> dubbaukset on syvältä mutta kun katsojakunta on varmaankin päiväkoti- ja ala-asteikäistä niin annettakoon se anteeksi

Hah! Ei näytä kyl miltää superhyvält leffalt, mut meen kummiski kattoo, ku pikkusiskon kaa käyää leffas aina välil, se kummiski pyytää tota jokupäivä! Joten on jo turvallist sanoo et nään ton siskon ja faijan kaa aika pian….

Muropaketin uusimmat