Lust, Caution (****)

08.02.2008 07:04 Olli Sulopuisto

Lust, CautionAng Lee on kokeillut monia elokuvan genrejä, mutta hänen ohjaamiaan elokuvia on yhdistänyt intiimiyden tunne. Hahmot tuntuvat liittyvän toisiinsa, näyttelijät näyttelevät yhdessä ja katsojakin vedetään mukaan tähän läheisyyden piiriin. Sama piirre on näkyvillä myös Lust, Cautionissa, joka on toisen maailmansodan vuosiin sijoitettu jännitystarina.

Japanin miehittämässä Kiinassa tehtiin hirmutekoja, jotka vetävät kammottavuudessaan vertoja holokaustille. Lust, Cautionissa niitä ei nähdä, mutta molemminpuolisen pelon ja inhon ilmapiiri on vahvana läsnä. Tang Wei esittää Wong Chia Chitä, idealistista yliopisto-opiskelijaa, joka ajautuu kiihkoisänmaallisten opiskelukumppaneidensa seuraan. Ensin he esittävät patrioottisia näytelmiä, sitten suunnitellaan jo maansa myyneen herra Yeen (Tony Leung) salamurhaa.

Elokuvan film noiria tihkuva nimi (himoa, varovaisuutta) vihjaa jo, että tälläkin kertaa ihmisten välinen vetovoima nousee pääosaan. Aivan kuten Jäämyrskyssä, Brokeback Mountainissa tai jopa Hulkissa, tuo voima vetää puoleensa traagisella tavalla yhteensopimattomia ihmisiä. Nyt toisiinsa törmäävät salaisen identiteetin omaksunut Wong ja armottomaan asemaan kohonnut Yee.

Wong kuvittelee hallitsevansa tilannetta, kun herra Yee saattaa hänet kotiin ensimmäisen kerran. Wongin keimaileva kehonkieli on hienovaraista mutta ei jätä mitään epäselväksi. Samaan aikaan hänen rikoskumppaninsa valmistautuvat sisällä hädissään herra Yeen varalle. Yksi nappaa pistoolin, toinen lihakirveen. Katsojalle on selvää, että nämä nuoret ovat mukana pelissä, jota he eivät todellakaan hallitse.

Lust, Cautionissa on monta hetkeä, jolloin päähenkilöt pysähtyvät peilin ääreen. He katsovat itseään, kohentavat hiuksensa ja vetävät hetkeä ennen kuin jatkavat toiseen huoneeseen, muiden ihmisten luokse. Kenties he ponnistelevat pitääkseen yllä julkisivujaan, kenties peilit vihjaavat hahmojen kaksinaamaisuudesta.

Lust, Caution

Ollakseen 2 tunnin ja 40 minuutin mittainen elokuva, Lust, Caution ei tunnu laisinkaan pitkältä. Se pyörittää aluksi useita hahmoja, mutta kiertyy sitten vähitellen aistikkaan Wongin ja rautakasvoisen Yeen ympärille. Tony Leung tekee vihollisen puolelle loikanneesta Yeestä ilmeettömän ja tunteettoman miehen, jonka ydin paljastuu kovin, kovin hitaasti. Wei on hänen arvoisensa vastapeluri: nuori ja vahva nainen, joka ei ehkä ole varma mitä on tekemässä, mutta on siinä erittäin hyvä.

Heidän välinen jännitteensä näkyy ensin kohtauksissa, joissa he tuskin katsovat toisiaan. Myöhemmin suhde muuttuu fyysisemmäksi. Seksikohtaukset ovat kiihottavia, rajuja, väkivaltaisiakin – saivathan ne Kiinan viranomaiset suosittelemaan, että katsojat eivät kokeilisi samaa kotona.

Puolen vuosisadan takainen Kiina on herätetty henkiin mittavilla lavasteilla sekä puvustuksella, jonka realismista on paha mennä sanomaan mitään, mutta joka todellakin sopii elokuvaan, jonka nimessä on sana ’lust’. Aiemmin muun muassa Alejandro González Iñárritun kanssa työskennelleen elokuvaaja Rodrigo Prieton varjot ovat syviä ja värit rikkaita. Elokuva on elegantin hallittu aivan viimeisiä kuviaan myöten.

4/5

PlusMiinusNolla

+pääparin yhteispeli on jännittävää, pelottavaa ja kiihottavaa
+tarinalla on eeppiset mittapuut mutta toteutus on silti intiimi

Lust, Caution
(USA / Kiina 2007)
K18

Ohjaus Ang Lee
Käsikirjoitus Wang Hui Ling, James Schamus
Pääosissa Tony Leung, Tang Wei, Joan Chen, Wang Leehom

Kesto 160 minuuttia