Uusimmat

Maagista on moneksi: Esittelyssä Marvel-sankari Doctor Strange

24.10.2016 11:35 Petri Kataja

doctor-strange-topsy-turvy

Doctor Strange, suomalaisittain Tohtori Outo, on Marvelin maagisin sankari. Hän on salatieteiden ja magian mestari, joka on taistellut sarjakuvien sivuilla erilaisia demoneita ja muita mystisiä uhkia vastaan jo vuosikymmeniä.

Vuosien odotus on melkein ohi. Doctor Strangesta julkaistaan keskiviikkona Benedict Cumberbatchin tähdittämä elokuva, joka tuo velhosankarin suuren kansan tietouteen. Stephen Strange on kuitenkin paljon muutakin kuin mitä tuleva supersankariseikkailu voi millään esittää, joten tutustutaan outoon mieheen hieman tarkemmin.

Stephen Vincent Strange suoritti ensiesiintymisensä vuonna 1963 Strange Talesin numerossa 110. Ja kyllä, hahmo tosiaan sai nimensä kyseisen lehden mukaan. Idea maagisesta sankarista on lähtöisin piirtäjä Steve Ditkolta, joka esitteli hahmon Marvelin monitoimimies Stan Leelle. Doctor Strangen ensimmäinen tarina ei Leen mukaan ollut kovinkaan loistokas, mutta siinä nähtiin potentiaalia.

Velho esiintyi useiden Strange Tales -lehtien sivuilla, kunnes nappasi julkaisun omakseen. Sittemmin tohtori on seikkaillut paitsi omissa lehdissään, myös vieraillut monet kerrat muiden sankarien tarinoissa.

Doctor Strange

Mulkerosta sankariksi

Tohtori Stephen Strange oli ennen taikoja taitavin ja vakaakätisin neurokirurgi mitä maa päällään kantoi. Huippuammattitaidon kanssa kulki käsi kädessä valitettavasti ylimielisyys ja rahanhimo, Mies oli kiintyneempi pankkitiliinsä kuin sitä täyttäviin asiakkaisiin. Kaikkeen tähän tuli stoppi, kun Stephen ajoi eräänä iltana autonsa ulos märältä tieltä. Onnettomuus murskasi hänen kätensä, eikä tarkka skalpellityöskentely enää ollut mahdollista.

Itsekin murtuneena ja uhmakkaana Strange koetti löytää apua tilanteeseen useasta eri lähteestä – turhaan.

Rahattomana, asunnottomana ja entisten kollegojensa hylkimänä Strange kävi epätoivoiseksi, joten hän tarttui epämääräisempiinkin ratkaisuihin etsiessään apua. Hänen korviinsa kantautui tieto Tiibetissä asuvasta erakosta, joka huhujen mukaan pystyy parantamaan rankkojakin vaivoja taikojen avulla. Vaikka Strange ei magiaan uskonut, osti hän lentolipun kohti mystistä Tiibetiä.

Vuorilla määränpäätä etsiessään tohtorimme jäi lumimyrskyn kouriin. Hän onnistui kuitenkin löytämään etsimänsä, Muinaisen ja hänen oppipoikansa asuttaman pyhätön. Edelleen asennevammainen Strange pyysi Muinaista pelastamaan kätensä, mutta vanhus ei tähän itsekkääseen pyyntöön suostunut. Stephen yritti saada Muinaisen parannusvoimien lähteen tietoonsa väkisin, mutta erakko puolustautui hyökkäykseltä taikuuden avulla.

Yhäkin mystisiin voimiin epäileväisesti suhtautuva tohtori ei pystynyt palaamaan sivistyksen pariin vuorilla riehuvan lumimyrskyn takia, joten hän joutui viettämään useita päiviä Muinaisen vieraana. Aikaa tappaessaan tuleva sankari huomasi Muinaisen oppipojan, paroni Mordon, kutsuvan pimeitä voimia tappaakseen erakon. Näkemästään huolestuneena Strange päätti varoittaa vanhusta uhkaavasta vaarasta. Tämä jäi kuitenkin vain yritykseksi, sillä Mordo lausui loitsun, joka esti puhumasta Muinaista uhkaavasta vaarasta.

Nähdessään kuinka Muinainen onnistui lopulta voittamaan Mordon hyökkäyksen, vakuuttui hän viimein magian olemassaolosta ja suostui Muinaisen oppilaaksi. Mordosta Strange sen sijaan sai vihamiehen iäksi.

Doctor Strange

Varusteet tekevät miehen

Kuten maagiselta hahmolta voikin odottaa, kuuluu Doctor Strangen repertuaariin jos jonkin sortin taikoja. Niiden avulla sankari on toiminut maapallon suurimpana puolustajana mystisiä juhkia vastaan. Hän on lyhyesti sanottuna maailman mahtavin velho, jolla ei taikuuden ohella ole muita voimia.

Strangen paletista löytyy kuitenkin useampi maaginen varuste, jotka ovat pelastaneet päivän monasti. Näitä ovat hahmon päällä usein näkyvä punainen levitaatioviitta sekä Agamotton silmä, velhon kaulalta roikkuva taikaesine. Kumpikin näistä nähdään myös Marvel Studiosin uudessa elokuvassa.

Strange lausuu erilaisia loitsuja taikoessaan. Niihin kuuluvat muun muassa ”Agamotton kaikennäkevän silmän nimeen!” ja ”Hoggothin hirmuisten hornien kautta!”. Kirjoittajana toiminut Stan Lee kertoo, ettei hän tiennyt mitä ne tarkoittavat, mutta ne kuulostivat tarpeeksi mystisiltä sarjakuvassa käytettäväksi.

Merkittävässä osassa Doctor Strangen tarinoissa on hänen asuntonsa. New Yorkin Greenwich Villagessa sijaitseva Sanctum Sanctorum on varustettu voimakkain taioin, jotka paitsi puolustavat rakennusta myös välillä muuttavat sen ulkoasua. Talosta puolestaan huolehtii Doctor Strangen lähin liittolainen, hänen miespalvelijansa Wong. Stephenin apurina toiminut Wong ei itse ole supersankari tai millään tapaa yliluonnollinen, eikä hän alkujaan osannut loitsia ”isäntänsä” tavoin. Sen sijaan Wong tuntee itsepuolustuslajit paremmin kuin hyvin.

Maagisen sankarin suurimpiin vihollisiin kuuluvat muun muassa Mefisto-demoni, jo mainittu paroni Mordo ja toisesta ulottuvuudesta kotoisin oleva velho Dormammu. Tämän lisäksi Tohtori Outo on ottanut yhteen esimerkiksi itse Draculan kanssa.

Doctor Strange

Sherlockista taikuriksi

Marvel Studiosin uusi elokuva tuo  valkokangaskosmokseen uutena elementtinä taikojen ja magian maailman. Tätä on toki hienoisesti raapaistu Elizabeth Olsenin esittämän Scarlet Witchin ja Tom Hiddlestonin Lokin myötä, mutta nyt sukelletaan taikuuden syvään päähän.

Sarjakuvien sivuilla Doctor Strangen maailma on erikoinen ja happoisen näköinen. Vieraat maailmat, joissa velho kumppaneineen vierailee, ovat värikkäitä ja abstrakteja. Näistä visuaalisista tempuista on voinut saada esimakua jo filmin trailereissa, joissa on nähty Inception-tyylistä kaupunginmaiseman vääntelyä.

Elokuvan näyttelijäkaarti jo itsessään nostattaa kiinnostusta, etenkin Tohtori Oudon viittaan pukeutuva Benedict Cumberbatch. Kyseessä on hänen ensimmäinen hyppynsä sarjakuvafilmien maailmaan, vaikka hänen IMDB-sivunsa onkin muuten suhteellisen kattava. Cumberbatch on tuttu muun muassa elokuvista The Imitation Game, Sotahevonen ja Star Trek Into Darkness sekä televisiosarjasta Uusi Sherlock.

Marvelin elokuvaversioinneissa on useammat kerrat otettu vapauksia alkuperäismateriaaliin nähden. Näin käy myös Doctor Strangen kohdalla. Muinaista, aasialaista erakkomiestä, näyttelemään on pestattu muuntautumiskykyinen Tilda Swinton, joka on tullut tutuksi elokuvista Poikani Kevin, Benjamin Buttonin uskomaton elämä ja Snowpiercer. Muinaisen toista oppilasta, Mordoa, näyttelee Chiwetel Ejiofor. Hänen CV:stään löytyy esimerkiksi elokuvat 12 Years a Slave sekä Ihmisen pojat.

Doctor Strangen on ohjannut Scott Derrickson, joka on tuttu esimerkiksi Päivä jona maailma pysähtyi -scifistelystä sekä kauhufilmeistä Sinister ja Deliver Us from Evil – Päästä meidät pahasta. Hänen elokuvansa eivät ole olleet suuria arvostelumenestyksiä, mutta Derrickson on sentään saanut kehuja sykähdyttävien tunnelmien luomisesta.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat