Uusimmat

Arvostelu Mad Max: Fury Road on viiden tähden psykosirkus

12.05.2015 18:43 Tatu Junni
Mad Max: Fury Road

Kuva: © Warner Bros.

Ensi-ilta: 15.5.2015
Alkuperäisnimi: Mad Max: Fury Road
Ohjaus: George Miller
Käsikirjoitus: George Miller, Brendan McCarthy & Nick Lathouris
Pääosissa: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult & Hugh Keays-Byrne
Pituus: 121 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Mad Max on palannut parempana kuin koskaan
Arvostelija: Tatu  Junni

5/5

Mad Max: Fury Roadia on odotettu vuosikausia ja sitä kohtaan on asetettu aivan uskomattomat odotukset – eikä elokuva silti ole pettymys.

Max Rockatanskyn edellisestä seikkailusta on kulunut jo 30 vuotta, joten pakkohan se oli katsoa alkuperäinen trilogia kertaukseksi ennen Mad Max: Fury Roadin pressinäytöstä. Kyseessä ei ollut yksinomaan nautinnollinen viisituntinen.

Legendaarisiksi julistetuista elokuvista ainoastaan toinen osa eli Asfalttisoturi (1981) toimi edelleen erinomaisesti ilman nostalgiatasoitusta.

Ensimmäisestä Mad Maxista oli aika haukannut pakaran kokoisen palasen. Vuonna 1979 valmistunut elokuva tuntui nyt sietämättömän laahaavalta ja monin paikoin haparoivalta. Lähinnä Tina Turnerista ja sioista muistettu Ukkosmyrsky taas – no, se nyt ei ole toiminut oikein koskaan ensimmäisen puolen tunnin jälkeen.

Mad Max: Fury Road

Neljännen Mad Maxin oli määrä ilmestyä jo 2000-luvun alussa, mutta asiat eivät menneet suunnitelmien mukaisesti.

”Aioimme tehdä Mad Max 4:n Mel Gibsonin kanssa. Sitten vuoden 2001 WTC-iskut tapahtuivat ja jenkkidollarin arvo romahti aussidollariin nähden. Elokuvan budjetti paisui. Kun sitten olimme taas valmiita tekemään elokuvan, oli Mel ongelmissa”, ohjaaja George Miller kertasi hiljattain The Huffington Postin haastattelussa.

Kun vuodet kuluivat ja Gibson vanheni, päätettiin hänen tilalle palkata Tom Hardy ja elokuvasarja käynnistää näin epävirallisesti alusta. Ratkaisu on onnistunut. Perjantaina ensi-iltansa saava Mad Max: Fury Road onnistuu lähes mahdottomassa tehtävässä; se sopii vanhojen fanien lisäksi myös niille, jotka eivät ole Mad Maxista koskaan kuulleetkaan.

Mad Max: Fury Road hylkää historian painolastin ja käy aikaisemmat tapahtumat läpi pikakelauksena heti alussa Asfalttisoturin mallin mukaan. Kun elokuvan nimi sitten iskeytyy valkokankaalle, alkaa sellainen vuoristorata, että oksat pois. Kaksi tuntia kestävä Fury Road ei pysähdy hetkeksikään vaan tönii, hakkaa, kamppaa, ampuu ja tamppaa katsojaa ylös ja alas, yli sekä ympäri aina räjähtävään loppuun saakka.

Mad Max: Fury Road

Juonta tai hahmokehitystä ei George Millerin, Brendan McCarthyn ja Nick Lathourisin kirjoittamassa Mad Max: Fury Roadissa ole mukana kuin minimimäärä, mutta paskat siitä. Miller on tehnyt yhden viihdyttävimmistä, vauhdikkaimmista ja visuaalisimmista elokuvista, jonka olen koskaan nähnyt. Puolet Fury Roadin kestosta naureskelin penkin reunalla pelkästään siitä ilosta, että näinkin hullua kamaa voi vielä vuonna 2015 nähdä Tennispalatsin isolta kankaalta.

Siinä ei paljon logiikkaa tai dramaturgian aakkosia peräänkuulutella, kun kumi palaa hiekka-aavikolla, sähkökitarat sylkevät tulta, metallisen kuonokopan kahleet kilkattavat tuulessa ja arpitatuoidut hullut hyppivät paukkukeihäät kädessä Valhallaan.

Mad Max: Fury Road on viiden tähden psykosirkus, jonka haluaa mennä katsomaan heti uudelleen. 150 miljoonan dollarin budjetista huolimatta elokuva noudattaa samaa arvaamatonta ja rujoa linjaa kuin sarjan aikaisemmatkin osat. Trailerit olivat vakuuttavia, mutta Fury Road onnistui silti yllättämään positiivisesti. Esimerkiksi paljon hehkutettu pyörremyrskykohtaus ei olekaan leffan loppuhuipennus, vaan se nähdään jo ensimmäisen puolen tunnin sisällä.

Varsinaiseen kliimaksiin on säästetty – jotain ihan muuta.

Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Roadin alkupuolella tuntui väkisinkin oudolta, kun Mel Gibson ei ole mukana elokuvassa. Asia ei kuitenkaan pitkään häirinnyt, sillä Tom Hardy ottaa roolin haltuun erinomaisesti. Mies on selkeästi perehtynyt Mad Maxiin huolella. Hardy ei tietenkään näytä Gibsonilta, mutta on onnistunut omaksumaan tämän mutisevan puheenparren ja jopa elekielen erinomaisesti. Imitaatiosta ei ole kyse, sillä Hardy pistää hahmoon myös oman panoksensa.

Edeltäjästään Tom Hardyn Max poikkeaa lähinnä mielenterveydeltään. Autiomaan sankari on nyt – no, hullu. Menneisyyden aaveet vainoavat Maxia ja uhkaavat viedä häneltä hengen kerta toisensa jälkeen.

”My world is reduced to a single instinct: Survive. As the world fell it was hard to know who was more crazy. Me… Or everyone else.”

Muista Fury Roadin näyttelijöistä kiitoksen ansaitsee erityisesti Nicholas Hoult, joka pääsee kerrankin irrottelemaan oikein huolella. Kunniamaininnat menevät myös naispääosaa esittävälle Charlize Theronille sekä Hugh Keays-Byrnelle, joka nähtiin konnan roolissa jo ensimmäisessä Mad Maxissa. Kiukutteleva Toecutter oli kuitenkin vain lämmittelyä, sillä Fury Roadin Immortan Joe on keljuimpia paskiaisia valkokankaalla pitkään aikaan.

PlusMiinusNolla

+ Yksi kaikkien aikojen parhaista toimintaelokuvista. Piste.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat