Magic Mike XXL on vaivaannuttava elokuva

30.06.2015 12:28 | Muropaketin toimitus

Magic Mike XXLEnsi-ilta: 3.7.2015
Alkuperäisnimi: Magic Mike XXL
Ohjaus: Gregory Jacobs
Käsikirjoitus: Reid Carolin
Pääosissa: Channing Tatum, Andie MacDowell, Jada Pinkett Smith
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Miesstripparit nylkyttävät kuin koirat nais- ja homokatsojien iloksi.
Arvostelija: Martta Kaukonen

2,5/5

Matthew McConaughey irrotteli miesstripparilössin johtajana hittileffassa Magic Mike. Elokuvan kakkososa Magic Mike XXL on rivompi, mutta ei yhtään sen seksikkäämpi.

Steven Soderbergh sai muutama vuosi sitten monet lentämään persiilleen ilmoittaessaan, että hän puuhaa elokuvaa Channing Tatumin kokemuksista miesstripparina. Kömpelöstä draamakomediasta Magic Mike sukeutui hitti, jolle on nyt kyhätty jatkoa. Ohjaajan paikan on ottanut Gregory Jacobs, jonka ansioluettelo koostuu vain kahdesta ohjaustyöstä: Criminal ja Wind Chill.

Magic Mike XXL:n juoni on aivan yhtä päälle liimattu kuin ykkösosankin. Tuttu miesstripparikööri suuntaa tien päälle määränpäänään alan messut. Tätä juonentynkää yritetään venyttämällä venyttää kyhäämällä romanttisia viritelmiä joka pysäkille. Yksi on joukosta poissa, eli porukan pomo Dallas. Matthew McConaugheyn palkkapyyntö nousi Oscar-voiton myötä niin korkeaksi, ettei häntä saatu enää mukaan menoon. Sehän ei jengin vauhtia hidasta. Hidasteeksi muodostuu sen sijaan puumalauma, jota johtaa räväkkä Nancy (Andie MacDowell).

Magic Mike XXL

Koko elokuvan asetelma on ongelmallinen. Miesstripparit kuvataan terapeutteina. Paljas pinta ja pullistelu on toki tärkeää, mutta miesten varsinaista työtä on kuitenkin naisten hauraan itsetunnon paikkaaminen. Magic Miken oppiäiti ja entinen rakastajatar Rome (Jada Pinkett Smith) pyörittää yksityistä luksusklubia, jossa koko kaveriporukka käy kääntymässä. Kerhon jäsenyys maksaa maltaita, mutta on sen arvoista. Jäseniä kutsutaan kuningattariksi ja heitä myös kohdellaan sellaisina.

Strippareiden ”katsoa saa, koskea ei” -periaatteesta ei ole tietoakaan, kun stripparit pyörittelevät naisia vartaloaan vasten. Mitä lihavampi nainen kohdalle sattuu, sitä enemmän häntä hemmotellaan nylkyttämällä munia tissivakoon. Jos ei tämä auta, niin miesstrippareiden sanainen arkkukin on vertaansa vailla. Kaikki naiset ovat kauniita, aivan sattumalta aina varsinkin juuri ne, jotka eivät vastaa länsimaalaisia kauneusihanteita. Johan alkaa koko ikänsä kiusaamisesta kärsineidenkin naisten itsetunto nousta, kun lihaskimppu lausuu hänelle muutaman kauniin sanan.

Ehkä jotkut naiskatsojat nauttivat elokuvan strippinumeroista, mutta minulle niistä tuli hyvin ristiriitainen olo. Onnistuneimmissa numeroissa oli aitoa iloa ja huumoria. Suurin osa kohtauksista herätti kuitenkin epämiellyttäviä mielleyhtymiä. Varsinkin kohtaukset, joissa mies strippasi, ja naiset heittelivät hänen päälleen rahaa, tuntuivat minusta vastenmielisiltä. Yritin olla ajattelematta ihmiskauppaa ja seksityöhön pakotettuja poikia ja miehiä, mutta se oli vaikeaa. Leffan asetelma olisikin mahdoton kääntää päälaelleen. Iloinen naisstrippariporukka paijailemassa miesten päitä ja kehumassa näitä komeiksi? Tuskin.

Magic Mike XXL

Ok, nyt yritän heittäytyä naiskatsojan aivottomaan rooliin. Onnistuu se miesten esineellistäminen minultakin.

Miken porukan on varmaan ajateltu tarjoavan jokaiselle naiselle jotakin. Parasta ulkofilettä päästään tarkastelemaan vasta tositoimissa, hauiksia pullistellaan jo ensimmäisessä kohtauksessa. Channing Tatum hätkähdytti, muttei suinkaan vartalonsa tai lihastensa takia. Hän osaa tanssia. Kivaa katsottavaa jollekin, jota se kiinnostaa. Homoystäväni tosin huomioi, että Tatum näyttää pöhöttyneeltä. Joe Manganiello näytteli Richietä, jonka lempinimi Big Dick kertonee hänestä riittävästi. Leffan ikäraja on K12, joten katsoja ei saanut nimen paikkaansa pitävyydestä mitään takeita. Enkä olisi todella halunnutkaan. Komeahan Joe on ja hänellä oli yksi aika symppis numerokin.

Matt Bomerin esittämä höyrähtänyt reikiparantaja Ken toi muovisuudessaan kaikin tavoin mieleen kaimansa, joka seurusteli aikoinaan Barbien kanssa. Kevin Nashin esittämä ikäloppu Tarzan oli kelpuutettu ryhmään lähinnä vitsinä. Hahmossa Retu Kivisen aivotoiminta yhdistyy sulavasti elähtäneen viidakon kuninkaan habitukseen. Jörrikkä murahteli herkästi, että piparia on kyllä irronnut joka niemen notkossa, mutta vaimoa ja lasta ei ole siunaantunut. Vähemmästäkin naisen sydän sulaa. Ilmestys kiihottaisi ainoastaan Jane, jos häntäkään.

Aivan sama, jos naisstrippareista kertovaan elokuvaan kiinnitettäisiin Roseanne Barr.

Magic Mike XXL

Magic Mike XXL:N homoystävällisyys lämmittää mieltä. Ykkösosan taaloista oli varmasti puolet pinkkejä, joten tällä kertaa paljasta pintaa kuolaavat sateenkaarikatsojatkin on huomioitu. Heti leffan alussa poppoo marssii homoyökerhoon vääntelehtimään cat walkilla. Siellä heidän seuraansa lyöttäytyy dragkuningatar, jonka kanssa he istuivat iltaa nuotiolla. Yleensähän miesporukoista kertovissa elokuvissa yritetään vimmaisesti todistella, ettei olla homoja. Näillä kundeilla on sen verran munaa, ettei se ole tarpeen.

PlusMiinusNolla

+ Sateenkaariystävällinen
– Kipeä aihe kuvattu turhan kepeästi
0 Ei edes silmänruokaa

Muropaketin uusimmat