Mamma Mia! (***)

18.07.2008 07:44 Hanna Näsänen

Hassuja kommelluksia, 70-luvun nostalgiaa ja romantiikan tuulahduksia. Musikaalien ystävälle Mamma Mia! on mannaa. Muiden kannattaa jäädä kotiin.

Nuori Sophie (Amanda Seyfried) on menossa naimisiin samalla kreikkalaisella saarella asuvan Skyn (Dominic Cooper) kanssa. Häistä tulee täydelliset kuitenkin vain jos Sophie onnistuu selvittämään isänsä henkilöllisyyden. Äidin päiväkirjasta löytyy kolme mahdollista isää, jotka Sophie kaikki kutsuu häihinsä.

Musikaalin tapahtumat idyllisissä maisemissa Kreikan saaristossa ennen häitä ovat vauhdikkaita, kun jokaisella on oma agendansa. Toiminnan tuiskeessa pohditaan niin romanttista rakkautta kuin perheen merkitystäkin. Ja tuon tuosta hahmot tietenkin puhkeavat lauluun iki-ihanissa 70-luvun tunnelmissa.

Mamma Mia! perustuu samannimiseen teatterimusikaaliin, joka on pyörinyt Lontoossa vuodesta 1999. Musikaali on rakennettu ABBAn ikivihreiden kappaleiden ympärille yhtyeen myötävaikutuksella. Myös elokuvan teossa ovat Benny Anderson ja Björn Ulvaeus olleet mukana. Elokuvan takana on sama naiskolmikko, joka aikoinaan loi musikaalinkin. Tuottajana on Judy Craymer, käsikirjoittajana Catherine Johnson ja ohjaajana Phyllida Lloyd.

mammamia

Sophien äitinä nähdään Meryl Streep ja isäehdokkaiden kolmikkona Pierce Brosnan, Colin Firth ja Stellan Skarsgård. Donna-äiti on kutsunut häihin parhaat ystävänsä Rosien (Julie Walters) ja Tanyan (Christine Baranski), joiden kanssa hänellä on nuoruudessaan ollut yhtye, Donna and the Dynamos.

Elokuvan tähdet suoriutuvat laulu-urakastaan hyvin. Kuka olisi arvannut, että jäyhä Pierce Brosnan vielä yllättää koskettavalla rakkauslaululla? Elokuvan päähenkilönä Meryl Streepillä on muita enemmän laulettavaa, ja hyvin hän laulaakin. Laulullaan säväyttää kuitenkin voimakkaimmin nuorta Sophie’ta esittävä Amanda Seyfried, jonka ääni soi kauniisti ilman taustamusiikkiakin.

Teatterimusikaalin tunnelmat on siirretty lähes sellaisinaan valkokankaalle. Mukana ovat niin vauhdikas tarina ja tanssit kuin musikaaleille ominainen ajoittainen kökköyskin. Joukkotanssit ovat elokuvassa onnistuneet surkeimmin. Toisinaan vaikutelma on vain hullunkurinen, toisinaan jopa piinallisen nolo. Nuorten miesten sukelluspukutanssi laiturilla ylittänee kovimmankin musikaalifanin sietokyvyn. Tanssikohtausten lisäksi myös muut taustahenkilöinä toimivia kreikkalaisia työntekijöitä ja maalaisia esittelevät kohtaukset tuntuvat oudon irrallisilta. Työväki on välillä suorastaan vihamielistä!

mamma mia

Mamma Mia! onkin parhaimmillaan intiimeissä kohtauksissa, joissa ABBAn pateettiset kappaleet pääsevät oikeuksiinsa. Näyttelijät ovat saaneet vapaat kädet revitellä sydämensä kyllyydestä ja Mamma Mia! on muutenkin tehty lämpimällä huumorilla. Rennolla musikaaliasenteella varustettu elokuvakatsoja lähtee teatterista hymy kasvoillaan ja uutta liikettä lanteissaan.

3/5

PlusMiinusNolla
+ ABBAn musiikki tempaa aina mukaansa.
+ Hilpeä toteutus ja loistavat näyttelijät varmistavat kesähitin.
– Musikaaleille ominainen kökköys on hiipinyt myös valkokankaalle.

Mamma Mia!
(UK 2008)
S

Ohjaus: Phyllida Lloyd
Käsikirjoitus: Catherine Johnson
Pääosissa: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Colin Firth, Christine Baranski, Julie Walters, Stellan Skarsgård, Dominic Cooper

Kesto 111 min.