Manderlay

23.09.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Tanskan taiteilijahankalikko Lars von Trier jatkaa siitä mihin Dogvillessä jäi. Manderlay on Amerikka-trilogian toinen osa ja se on toteutettu samalla minimaalisella lavastuksella. Myös päähenkilö on sama tuttu Grace, joka ihmettelee uutta yhteisöä. Hän saapuu plantaasille, jossa mustat elävät orjuudessa, vaikka moisesta tehtiin laitonta jo 70 vuotta aiemmin. Isänsä rikollispalkollisten avustamana hän aikoo lopettaa moisen julmuuden, vaikka orjat eivät halua vapautta.

Tämä kaikki on kuitenkin pelkkää huijausta. Todellisuudessa Manderlay on selvästi oma kokonaisuutensa ja vaikka siinä on samannimisiä hahmoja kuin Dogvillessä, henkilöt toimivat nyt toisin. Nicole Kidmanin Grace oli Dogvillessä koskematon, etäinen ja jylhä. Nyt samaa hahmoa esittävä, Kylästä tuttu Bryce Dallas Howard, tuo rooliin kokemattomuutta ja inhimillisyyttä. Mikäli näitä henkilöitä pitää samana, tuntuu Howard huonolta näyttelijältä ja Gracen toiminta ja tunteet epäloogisilta.

Myös rotukysymys, jota von Trier käsittelee juonen tasolla suorastaan vastemielisellä tavalla, on vain silmänlumetta. Sitä käytetään vertauskuvana Yhdysvaltain ulkopolitiikasta. Elokuva onkin sanomaltaan paljon Dogvilleä selkeämpi ja hyökkäävämpi. Etukenoinen kurjuus on vaihtunut melkein hirtehiseksi poliittiseksi farssiksi. Ollakseen valkoinen heteromies von Trier myös fetisoi mustan miehen kehoa äärimmäisen onnistuneesti.

Ohjaaja onkin hyvässä iskussa. Ei noin voi eikä saa tehdä, mietin monta kertaa elokuvaa katsoessani. Von Trier provosoi, mutta harkitusti. Hänen esittää mielenkiintoisia kysymyksiä, eikä elokuva suinkaan tarjoa kaikkia vastauksia. Erinomaista on erityisesti se, että Manderlay ei tyhjene yhteen tulkintaan. Katsoi sitä sitten allegoriana Irakin sodasta tai orjuudesta, jää aina jokin mietityttämään. Aivan Dogvillen tasolle Manderlay ei yllä, mutta onkin vaikea kuvitella, että mikään elokuva heti haastaa Dogvillen lopun tyydyttävyyttä.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Manderlay
Tanska 2005. Ohjaus ja käsikirjoitus Lars von Trier, pääosissa Bryce Dallas Howard, Isaach De Bankolé, Danny Glower. 139 min.