Uusimmat

Arvostelu Matrix-ohjaajien Nouseva Jupiter on varmasti vuoden huonoimpia elokuvia

03.02.2015 11:31 Tatu Junni

Nouseva JupiterEnsi-ilta: 6.2.2015
Alkuperäisnimi: Jupiter Ascending
Ohjaus: Lana & Andy Wachowski
Käsikirjoitus:Lana & Andy Wachowski
Pääosissa: Mila Kunis, Channing Tatum & Sean Bean 
Pituus: 128 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: ”Hei, kiusataan katsojia paskalla!”
Arvostelija: Tatu Junni

1/5

Andy ja Lana Wachowskin uutuuselokuva Nouseva Jupiter saa vihdoinkin ensi-iltansa perjantaina. Ikävä kyllä, pitkä odotus palkitaan kakkaamalla katsojaa suoraan silmään.

Nousevan Jupiterin oli alkujaan tarkoitus saada ensi-iltansa viime kesänä, mutta viime tingassa julkaisua lykättiin puolella vuodella. Tekijät halusivat muka lisäaikaa tehosteiden hiomiseen. Uskoo ken tahtoo. Kun 175 miljoonaa dollaria maksaneen elokuvan ensi-ilta siirretään kesän kuumimmalta blockbuster-kaudelta hiljaiselle helmikuulle, on ilmiselvää, että ongelmat löytyvät muualta kuin pikseleistä.

En tiedä millainen Wachowskien alkuperäinen visio Nousevasta Jupiterista oli, mutta ihan varma olen siitä, että lopputulos on parivaljakon kamalin tekele ikinä. Sekava ja lapsellinen avaruusooppera saa jopa The Matrix Revolutionsin semifilosofiset hevonpaskajargonit kuulostamaan nerokkailta. Vuoden 2015 Razzie-palkinnot voisi suosiolla postittaa Andylle ja Lanalle jo nyt, sen verran vahvoilla Nouseva Jupiter tulee kisassa olemaan.

Nousevan Jupiterin edittihuoneessa on ilmeisesti jätetty ovet lukitsematta Warner Bros. Picturesin ottaman aikalisän ajaksi. Kuka tahansa on voinut astua sisään ja muokata raakamateriaalia mieleisekseen. Vain tämä voi selittää sen, että elokuvan kohtaukset eivät istu toisiinsa, draama on täysin hukassa ja jokainen hahmo karkea karikatyyri tai muuten vaan pallinaama. Nousevan Jupiterin maailma on näyttävä, mutta sisällöllisesti täysin tyhjä. Näin ollen tapahtumat ja hahmot eivät ankkuroidu mihinkään.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2014/nousevajupiter929oijdc.png

Vapise, Kiira Korpi!

Nousevan Jupiterin avaruusolentoja, reinkarnaatioita, messiaita, geneettisesti muunneltuja ihmissusisotilaita, avaruusluistimia ja venäläisiä siivoajia vilisevä tarina on sotku, josta ei kannata edes yrittää ottaa selvää. Tunnelma vaihtuu kohtauksesta toiseen ja tempo on täysin hukassa. Välillä hassutellaan Linnunradan käsikirja liftareille -romaanin hengessä virastohelvetissä ja seuraavaksi ollaankin jo tulitaistelun keskellä hammasta puremassa.

Luc Besson harrasti omassa avaruusseikkailussaan aikoinaan samaa, samoin teki viime vuonna James Gunn. He saivat homman toimimaan, Wachowskit eivät. The Fifth Elementin ja Guardians of the Galaxyn sijaan Nouseva Jupiter tuo mieleen After Earthin, Green Lanternin ja Battlefield Earthin.

Taloudellisesti flopanneella, mutta kiehtovalla Pilvikartastolla Wachowskit antoivat ymmärtää kypsyneensä elokuvantekijöinä, mutta se oli vain David Mitchellin romaanin ja kanssaohjaaja Tom Tykwerin luomaa illuusiota. Nouseva Jupiter suoltaa katsojan kasvoille kaikki Wachowskien helmasynnit. Sisarusten kirjoittama elokuva on käytännössä avaruuteen siirretty Matrix, jossa on mukana jopa päähahmojen välinen, hyvin pakotettu romanssi. Ohjenuorana on arvatenkin ollut vanha tuttu ”matkitaan niiltä, jotka osaa ja pistetään kaikkee coolii mukaan”.

”Padmé Amidala WHO?”

Nouseva Jupiter on toki visuaalisesti vaikuttava – joskin 3D:sta ei saada mitään irti. Kuvallinen ilmaisu menee kuitenkin harakoille, kun tarina ja tunnelma ovat hakusessa lopputeksteihin asti. Yllättäen jopa Wachowskien perinteisesti hyvin hallitsemat toimintakohtaukset on leikattu poikkeuksellisen epäselviksi.

Kunpa Andy ja Lana tajuaisivat jättää vastaisuudessa vastuun käsikirjoituksesta muille. He eivät ole huonoja ohjaajia, mutta draamankaaresta tai tarinankerronnallisesta tyylitajusta ei kummallakaan ole mitään hajua. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka kauan Warner Bros. Pictures aikoo vielä suoltaa parivaljakolle taaloja, jos tulokset ovat Nousevan Jupiterin tasoa.

Sääliksi käy Mila Kunisia, Channing Tatumia ja Sean Beania, jotka erehtyivät elokuvaan mukaan.

PlusMiinusNolla

– Sekava sotku, joka saa vanhan Matrix-fanin surulliseksi
+ Channing Tatumin avaruusluistimet

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat