Melkein 30 vuotta Parkinsonin taudin kanssa elänyt Michael J. Fox osaa yhä nauraa itselleen

04.03.2019 09:41 | Muropaketin toimitus

Michael J. Fox

Näyttelijä Michael J. Fox työstää jo kolmatta kirjaa elämästä Parkinsonin taudin kanssa.

Paluu tulevaisuuteen -stara Michael J. Fox kertoo The New York Timesin pitkässä haastattelussa elämästään Parkinsonin taudin kanssa, joka hänellä diagnosoitiin melkein 30 vuotta sitten. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta mies osaa yhä nauraa itselleen ja jatkaa tautiin liittyvää hyväntekeväisyystyötään.

Fox paljastaa jutussa muun muassa kaatuneensa taudin takia niin pahasti, että hänen selkärankaansa jouduttiin leikkaamaan sekä teloneensa kätensä oikein kunnolla.

– Lääkärit kertoivat minulla olevan ongelmia myös selkärankani kanssa. Yht’äkkiä aloin kaatuilla jatkuvasti ja jouduin leikkaukseen. Sen jälkeen luvassa oli runsaasti fysioterapiaa. Aloin olla jo paremmassa kunnossa, ja viime elokuussa minun oli tarkoitus tehdä näyttelijänhommia. Kaaduin kuitenkin keittiössä ja mursin käteni aivan sirpaleiksi, Fox kertoo.

Näyttelijän mukaan nimetty säätiö on kerännyt vuoden 2000 jälkeen yli 800 miljoonaa dollaria, jotka on käytetty tieteelliseen työhön, jossa Parkinsonin tautiin yritetään keksiä parannuskeino.

Fox kirjoittaa tällä hetkellä uutta kirjaa, joka sai alkunsa siitä, kun hän alkoi epäillä antaneensa tautia sairastaville liikaa toivoa. Synkistelyvaihe meni kuitenkin pian ohi, kun Fox tajusi olevansa onnekas pystyessään edelleen kävelemään ja tekemään asioita ilman apua.

Koko hyvä haastattelu löytyy täältä. Michael J. Fox Foundationin toimintaan ja hyväntekeväisyysmahdollisuuksiin voi tutustua säätiön kotisivuilla.

Muropaketin uusimmat