UUSIMMAT

Menetetty maa (***)

15.02.2008 17:41 | Olli Sulopuisto

Menetetty maaTeksas, 1980. Kaksi miestä keskustelee palkkatappaja Anton Chigurhista. ”Miten vaarallinen hän on?” pukumies kysyy. ”Mihin verrattuna, ruttoonko?” toinen vastaa. Chigurh, jonka tukkamalli on yhtä hassu kuin sukunimensä, on Menetetyn maan keskipiste – armoton tappaja, jota ei voi pysäyttää, jonka kanssa ei voi keskustella.

Menetettyä maata on ylistetty Coen-veljesten paluuna juurilleen. Sietämättömän julmuuden screwball-pastissi ja Ladykillersin yleinen kehnous ovat taaksejäänyttä filmiä, kun veljekset laittavat jälleen kerran joukon rikkinäisiä ihmisiä tappamaan toisiaan rahan takia. Sama aihehan oli näkyvillä jo Blood Simplessä, veljesten ensimmäisessä elokuvassa sekä Fargossa, joka on edelleen arkkityyppisin Coen-elokuva.

Tällä kertaa macguffinina toimii pieleen menneen huumekaupan jäljiltä löytyvä rahasalkku, jonka nappaa mukaansa Llewelyn Moss (Josh Brolin). Ex-hitsari ja Vietnamin veteraani ei hätkähdä näkemäänsä verilöylyä, vaikka hänen ehkä pitäisi.

Pian nimittäin Chigurh lähtee jäljittämään rahoja. Hänen työskentelytapansa tuo mieleen terminaattorin, tosin Javier Bardem on niin paljon Schwartzeneggeriä parempi näyttelijä – ja käsikirjoituksessa enemmän sävyjä -, että Chigurhin outo huumori ja kieroutunut kunniakäsitys kasvattavat hänestä alkuvuoden myyttisimmän valkokangashirviön.

Kolmantena pyöränä jahdissa on Tommy Lee Jonesin esittämä seriffi Ed Tom Bell. Hän toimii oikeastaan kreikkalaisena kuorona, joka ei niinkään osallistu tapahtumiin kuin kommentoi niitä. Kolmannen polven lainvartijana Bellille on selvää, että alalla on vaaransa, mutta Chigurhin aika on hänelle liikaa.

Menetetty maa

Näyttelijöiden lisäksi myös muut elokuvantekijät ovat huippukunnossa. Coenien vakiokumppanit, kuvaaja Roger Deakins ja säveltäjä Carter Burwell, maalaavat 30 vuoden takaisesta Teksasista eeppisen ja vähäeleisen kuvan, jossa kamera seuraa kauhutekoja järkähtämättömänä eikä musiikki alleviivaa tapahtumia.

Samoin on paikallaan Coenien ironia, joka tällä kertaa kylmenee melkoiseksi pakkaseksi. Kohtalo puskee eteenpäin Anton Chigurhin muodossa, eivätkä hyvän- tai pahantahtoiset ihmiset mahda sille mitään. Karjan tappamiseen tarkoitettua painepyssyä kantava pottatukka liikkuu ja tappaa äänettömästi. Ihmiset voivat rimpuilla, mutta lopulta he ovat aivan yhtä avuttomia kuin teurasautoon kärrätyt lehmät.

Menetetty maa on pirullisen jännittävä rikoselokuva, jonka haluaa katsoa uudestaan jo Javier Bardemin takia. Jotain jää kuitenkin puuttumaan. Olen aina pitänyt Fargoa ja Big Lebowskia Coenien parhaina elokuvina siksi, että niissä on täydellisen muodon lisäksi ihmisiä. Nyt heitä ei ole oikein näkyvillä.

3/5

PlusMiinusNolla

+täydellistä ammattitaitoa niin kameran edessä kuin takana
-kenties henkilöt jäävät hiukkasen ohuiksi genrepyörityksen jaloissa?
+muutama mahdottoman jännittävä kohtaus, joissa Chigurh vaanii uhriaan

Menetetty maa (No Country For Old Men)
(Yhdysvallat 2007)
K15

Ohjaus ja käsikirjoitus Ethan ja Joel Coen
Pääosissa Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson, Kelly Macdonald

Kesto 124 minuuttia