Michael Clayton (* * *)

23.11.2007 14:15 Olli Sulopuisto

Michael ClaytonHollywoodissa tehtiin 1970-luvulla elokuvia, joissa moraalin harmaalle alueelle liukuneet ihmiset ryhdistäytyivät ja tekivät oikeamielisiä tekoja. Sieltä suunnalta taitaa ammentaa vaikutteensa myös ohjaaja-käsikirjoittaja Tony Gilroyn Michael Clayton, jossa George Clooney pääsee näyttelemään sänkensä koko voimalla.

Clooneyn esittämä Michael Clayton on suuren lakitoimiston fikseri, jonka tehtävänä on toimia kuin Pulp Fictionin Winston Wolfe: ”I’m Winston Wolfe. I solve problems”, muistattehan. Claytonin ongelma on Arthur Edens (Tom Wilkinson), potentiaalisesti valtavan kallista oikeusjuttua hoitava juristi, jonka epätasainen käytös vaarantaa oikeudenkäynnin, asiakkaan ja hänet itsensä.

Koska Michael Clayton on trilleri, olisi enemmän juonen paljastaminen epäeettistä. Sen verran voi kuitenkin kertoa, että muodoltaan elokuva on yksi pitkä takauma. Lyhyen alkunäytöksen jälkeen loikataan ajassa neljä päivää taaksepäin, jotta nähdään, kuinka Clayton oikein päätyi seisomaan aamuyöllä keskelle maaseutua.

Bourne-elokuvat kirjoittanut ja Armageddonin valkokankaalle sovittanut Gilroy on valinnut esikoisohjaukselleen näitä tuotoksia aavistuksen vakavamman aiheen. Suhteellisen suoraviivainen juoni tuntuu ensimmäisen puolituntisen verran paljon monimutkaisemmalta kuin onkaan, mikä johtuu hyppelystä parin-kolmen henkilön välillä. Kunhan osapuolet ja heidän tavoitteensa ovat tulleet tutuiksi, meno tasaantuu.

Michael ClaytonPuhepainotteinen elokuva antaa välillä hahmoilleen mojovia vuorosanoja, mutta William Goldmanin tai Paddy Chayefskyn loiston päivistä ollaan vielä kaukana. Michael Claytonin lattein osuus koetaan toisen näytöksen loppupuolella, kun aikajana on palannut elokuvan alkuun saakka. Koska lopputulos on jo katsojan tiedossa, ei osio ole jännittävä, eikä se vastaa myöskään miksi-kysymyksiin.

Elokuvassa ei ole varsinaisesti mitään vikaa mutta siinä ole mitään poikkeuksellisen loistavaakaan. Clooney ja kumppanit näyttelevät vakavia tapahtumia riittävän vakavasti, ja kyllähän Clooneytä, Swintonia, Pollackia ja Wilkinsonia aina mieluusti katselee.

3/5

PlusMiinusNolla
-alkusekaannuksen selvittyä juoni palautuu normitrilleriksi
+paljon puhuvia päitä (yksinkertainen on kaunista)

Michael Clayton
(Yhdysvallat 2007)
K11

Ohjaus ja käsikirjoitus Tony Gilroy
Pääosissa George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack, Michael O’Keefe, Robert Prescott, Austin Williams, Merritt Wever, David Zayas, Denis O’Hare

Kesto 121 minuuttia