UUSIMMAT

Mikä ihme on Detective Pikachu ja miksi siitä tulee Ryan Reynoldsin tähdittämä Hollywood-elokuva?

23.03.2018 08:08 | Tuukka Hämäläinen

Nintendo 3DS:n Detective Pikachu -peli julkaistaan viimein tänään Euroopassa. Selvitimme perusasiat pelistä, josta ollaan parhaillaan kuvaamassa suuren luokan Hollywood-elokuvaa.

Tammikuussa kerroimme, että tuotantoyhtiö Legendary Entertainment on aloittanut sangen erikoisen elokuvan kuvaukset. Tekeillä on nimittäin Deadpoolin roolista tunnetun Ryan Reynoldsin tähdittämä Pokémon-leffa.

Kaiken lisäksi kyseessä ei ole edes suoraan Pokémon-animen pohjalta tehty elokuva, vaan leffa perustuu itsenäiseen spin off -peli Detective Pikachuun, joka ilmestyi Japanissa pari vuotta sitten.

Videopelin pohjalta elokuvan ohjaa esimerkiksi Hain tarinasta (2004) tunnettu Rob Letterman, ja sen on kirjoittanut hänen kanssaan Guardians of the Galaxyn (2014) toinen käsikirjoittaja Nicole Perlman. Reynoldsin ohella elokuvassa nähdään muun muassa konkarinäyttelijät Ken Watanabe ja Bill Nighy.

Uutinen Detective Pikachu -elokuvasta oli vähintääkin erikoinen – eikä vähiten siksi, että Hollywood-tuotanto käynnistyi ennen kuin kyseistä peliä oli edes julkaistu Japanin ulkopuolella. Koska Nintendo 3DS:n Detective Pikachu saapuu tänään markkinoille Suomessa ja muuallakin Euroopassa, on nyt hyvä aika tutkia, mistä koko hommassa on kysymys, ja pohtia, miksi pelistä ollaan tekemässä elokuvaa.

Tässä ensi alkuun pelin elokuvallinen traileri suoraan Japanista.

Detective Pikachu on nimensä mukaisesti peli rikosetsivänä toimivasta Pikachusta.

Jos se ei vielä ole tarpeeksi outoa, niin tämä Pikachu osaa myös puhua.

Pokémon-pelien maailmaan sijoittuvassa pelissä yksityisetsivä Tim Goodman ystävystyy harvinaisen älykkään ja todellakin siis puhekykyisen Pikachun kanssa ja ryhtyy ratkomaan tämän avustuksella rikoksia. Pikachulla on melko möreä ääni ja päässään Sherlock Holmes -tyylinen hattu.

Peli ilmestyi pari vuotta sitten ja on yhä saatavilla ainoastaan Nintendon käsikonsolille. Tyylillisesti Detective Pikachu on seikkailupeli, jossa pelaajan tehtävänä on esimerkiksi tutkia rikospaikkoja, etsiä johtolankoja ja keskustella niin ihmisten kuin Pokémonienkin kanssa juttujen ratkaisemiseksi.

Vaikka pelin grafiikat ovat kolmiulotteiset, tapahtuu itse pelaakinen 2D-pelimaailmassa. Esimakua tästä näet alla olevalla englanninkielisellä trailerilla.

Miksi sitten Detective Pikachusta tehdään Hollywood-elokuva?  Miksei studio tämän sijaan tee suoraan Pokémoniin perustuvaa Hollywood-elokuvaa?

Vaikka idea vaikuttaa ensisilmäyksellä erikoiselta, saattaa se olla tosiasiassa melko nerokas. Vaikka Pokémonit ovat myös länsimaisittain tunnistettava franchise, ja Pokémon Go -mobiilipeli (2016) muodostui sukupolvia yhdistäväksi ilmiöksi, on Pokémon-pelien ja -animen tarinamaailma suurelle yleisölle aika vieras. (Kysypä keneltä tahansa Pokémon Go -pelaajalta, mitä sarjassa oikeasti tapahtuu.)

Dekkarikaava sen sijaan on pop-kulttuurin kautta kaikille tuttu, ja trillerit ovat genre, joka pysyy jatkuvasti suosittuna. Siksi Detective Pikachun Hollywood-versio on oikeastaan hyvin kekseliäs: se tuo kaikkien tunnistaman Pokémon-hahmon suuren yleisön rakastamaan genreen.

Ideassa on vähän samaa kuin koko perheen klassikossa Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988). Pikachu tuo katsomoon lapset sekä Pokémon-fanit, ja dekkarirakenne miellyttää aikuisempaakin yleisöä. Tässähän voisi olla menestysresepti.

Tässä kohtaa on toki perusteetonta ennustaa Detective Pikachu -elokuvasta mitään megahittiä, mutta en pidä mahdottomana sitä, että elokuvasta tulisi hyvin suosittu. Itse ainakin olen kiinnostunut sen näkemään, siinä missä tavallinen Pokémon-leffa kiinnostaa korkeintaan kuriositeettina.

Detective Pikachu julkaistaan tänään Nintendo 3DS:lle. Pelin kääntymisestä muille alustoille ei ole liikkunut edes huhuja, mutta viimeistään elokuvan myötä sen luulisi tapahtuvan. Suoran käännöksen sijaan voisi myös olla mahdollista, että Nintendon uudelle hittikonsoli Switchille julkaistaisiin kokonaan uusi Detective Pikachu -pelinsä.

Alla olevalta videolta näet vielä pelikuvaa Detective Pikachu -pelin alusta. Elokuvan Yhdysvaltain ensi-illaksi on ilmoitettu 10. toukokuuta 2019.