Mikä ihmeen The Disaster Artist? – Viisi syytä, miksi James Francon uudesta komediasta pitäisi innostua

12.12.2017 09:33 | Tuukka Hämäläinen

The Disaster Artist on erikoinen elokuva, joka kertoo kulttileffa The Roomin syntytarinan. Kokosimme viisi syytä, joiden vuoksi elokuva kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan.

Tammikuussa saa ensi-iltansa James Francon ohjaama ja tähdittämä komedia The Disaster Artsit, joka esitettiin jo viime kuussa Night Visions -elokuvafestivaalilla. Uutuuselokuva ja sen pohjana oleva kulttileffa The Room (2003) ovat hyvin alan harrastajien tiedossa, mutta suurelle yleisölle tapaus saattaa olla lähes tai täysin tuntematon.

Siksipä kokosimme viisi syytä, miksi James Francon komediasta kannattaa olla innoissaan.

1) The Room on todellaerikoinen tapaus

The Room on todellakin kulttielokuva – hyvässä ja pahassa. Vuonna 2003 ensi-iltansa saanut elokuva on oikeasti jäätävän huono, mutta samalla kummallisuudessaan kutkuttavan hauska.

The Room on puisevasti näytelty ja kömpelösti kirjoitettu, se keskittyy epäolennaiseen, toistaa puuduttavasti itseään ja sisältää koko joukon juonenlankoja, jotka eivät johda mihinkään. Sitä katsoessa ei voi olla miettimättä, mikä on tarkoituksellista ja mikä on syntynyt vahingossa.

Jos et ole The Roomia nähnyt, tässä näytteenä yksi elokuvan legendaarisimmista kohtauksista.

Osa The Roomin poikkeuksellisuutta on se, että elokuva on nostettu harrastajien ja monien ammattilaistenkin piireissä jalustalle. Siitä järjestetään säännöllisesti loppuunmyytyjä näytöksiä ympäri maailmaa, ja Suomessa Night Visions on jo muutaman vuoden ajan esittänyt elokuvaa keväisin Back to Basics -festarilla. The Roomin fanit osaavat myös elokuvat repliikit ulkoa ja näytökset voivat olla riehakkaita.

2) Tommy Wiseau on oikeasti outo tyyppi

The Roomin viehätyksestä vähintään puolet johtuu pääosaa esittävästä käsikirjoittaja-ohjaaja Tommy Wiseausta, joka on todellinen mysteeri.

Pitkätukkainen, persoonallisen näköinen Wiseau näyttelee niin kummallisesti, ettei häntä voi oikein edes tuomiota yksinkertaisesti huonoksi. Lisäksi mieheen liittyy niin paljon arvoituksia – kuten hänen ikänsä ja mistä hän sai elokuvan budjetin kasaan – että tämä lisää väistämättä myös The Roomin kiehtovuutta.

Tässä pidempi kohtausnäyte, jonka alussa Wiseaun esittämä Johnny ja hänen ystävänsä Greg Sesteron esittämä Mark keskusteleva katolla.

Poikkeuksellinen olemus ja persoona tekevät Wiseausta tietysti myös herkullisen elokuvahahmon, mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan.

3) Mieletön roolitus

The Disaster Artisin pääroolissa Tommy Wiseauna patsastelee James Franco, joka on tehnyt roolissa uskomattoman muodonmuutoksen. Hän ei kuitenkaan ole ainoa tähti elokuvassa, vaan selvästi faniprojektina syntyneeseen elokuvaan on saatu koko joukko nimekkäitä, etenkin komedioista tuttuja näyttelijöitä.

James Francon veli Dave Franco esittää Greg Sesteroa, joka toimii elokuvan varsinaisena päähenkilönä, sillä koko The Disaster Artist perustuu Sesteron kirjaan.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Seth Rogen, Megan Mullally, Communitysta tuttu Alison Brie sekä The Leaguesta tunnettu Paul Scheer, ja omana itsenään The Roomia kommentoivat esimerkiksi Kristen Bell, Lizzy Caplan, Adam Scott ja J.J. Abrams.

Lisäksi elokuva sisältää useita pieniä cameoita, joita en lähde etukäteen paljastamaan.

4) Elokuva toimii myös itsenäisesti

Nyt The Roomia näkemättömät saattavat ajatella, ettei The Disaster Artistia voi mennä katsomaan, ellei alkuperäinen kulttielokuva ole hallussa. Näin ei kuitenkaan ole asian laita.

The Disaster Artist on elokuva, joka seisoo täysin omilla jaloillaan. Alun haastattelupätkät pohjustavat elokuvan kulttimainetta, ja valtaosa elokuvasta on muuta kuin pelkästään The Roomin ikonisten kohtausten esittämistä uudelleen. Alkuperäisen elokuvan nähneet saavat siitä varmasti hieman enemmän irti, mutta se ei tarkoita, että elokuva jättäisi muitakaan kylmäksi.

5) The Disaster Artist on hauskempi kuin The Room

Huolimatta siitä, mitä fanit sanovat, on The Room paitsi huonoudessaan ja omituisuudessaan huvittava elokuva, myös pitkäveteinen ja hidas. The Disaster Artist sen sijaan on ammattitaidolla käsikirjoitettu, ohjattu ja näytelty komedia, joka on alusta loppuun hervottoman hauska.

Jotakin elokuvasta kertoo se, että Toronton elokuvajuhlilla leffalle osoitettiin Independentin mukaan seisoen suosiota läpi koko esitystä seuranneen Q&A-session. Vastaavaa ei oltu koskaan ennen nähty festivaalin historiassa.

The Disaster Artist saapuu ensi-iltaan 12. tammikuuta. Night Visions tulee järjestämään alkuvuodesta myös The Roomin erikoisnäytöksiä.

Muropaketin uusimmat