Miksi uusi Halloween menestyy, mutta Blade Runner ja Ghostbusters floppasivat? Forbes-lehdellä on selitys

31.10.2018 20:55 Muropaketin toimitus

David Gordon Greenin ohjaama uusi Halloween-elokuva julkaistiin Suomessa 19. lokakuuta.

David Gordon Greenin ohjaama paluu Halloween-tarinan pariin on ollut hitti. Elokuva on tähän mennessä tienannut maailmanlaajuisesti yli 170 miljoonaa dollaria. Tämän pohjalta sen arvioidaan keräävän valkokangaskierroksellaan noin 280 miljoonan dollarin tulot.

Talouslehti Forbes on analysoinut nostalgialla ratsastavien uutuuselokuvien menestymistä lippuluukkutulojen valossa. Halloweenin ei nimittäin ole tarvinnut rikkoa ennätyksiä ollakseen hitti.

Shane Blackin ohjaama toimintaelokuva The Predator on tähän mennessä tienannut maailmanlaajuisesti noin 149 miljoonaa dollaria. Sen lopulliseksi tulokseksi arvioidaan hieman alle 200 miljoonaa dollaria, mikä Predatorin kohdalla tarkoittaa floppia, sillä sen teko maksoi 88 miljoonaa.

Denis Villeneuven ohjaama jatko-osa scifi-klassikolle Blade Runner oli niin ikään taloudellinen floppi, Blade Runner 2049 tienasi maailmanlaajuisesti 259 miljoonaa dollaria, mutta suhteessa sen 160 miljoonan tuotantobudjettiin tulos oli surkea. Samoin kävi Paul Feigin ohjaamalle Ghostbustersille. Elokuvan tulot maailmanlaajuisesti olivat 229 miljoonaa dollaria, mutta myös tuotantokustannukset olivat korkeat, 144 miljoonaa.

Forbesin mukaan avain Halloweenin menestykseen onkin se, että elokuva oli niin halpa. Sen budjetti oli noin 10 miljoonaa dollaria, eikä sen tarvinnut houkutella elokuvateattereihin franchisen faneja laajempaa katsojakuntaa tai rikkoa ennätyksiä tullakseen voitolliseksi.

Muiden elokuvien budjetit vaativat enemmän. Yltääkseen hitiksi Ghostbustersin olisi pitänyt ylittää alkuperäisen, vuonna 1984 julkaistun Ghostbustersin 295 miljoonan tulot, The Predatorin olisi pitänyt ansaita enemmän kuin Alien vs. Predator ja Blade Runner 2049:sta olisi pitänyt tulla tuottoisin Harrison Ford -elokuva Star Warsin ja Indiana Jonesin ulkopuolella.