UUSIMMAT

Millions

20.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Taivaasta putoaa laukullinen puntia nuorille veljeksille pari päivää ennen kuin Englannin on määrä siirtyä euroon. Maaginen realismi jyllää. Pyhimysten kanssa jutusteleva Damian haluaa tehdä rahoilla hyviä töitä, mutta Anthony laskelmoi kannattavinta mahdollista sijoituskeinoa. Millions on satu aikuisille, jonka pääosissa ovat lapset. Ohjaaja Danny Boyle palaa Shallow Grave – murhaleikki -elokuvan eettisiin asetelmiin yllättävästä vauraudesta, mutta naivistisemmin ja koskettavammin.

Tuore lapsen näkökulma luo loistavan pohjan, jolta kristallin kirkas dialogi ja nuorten näyttelijöiden innokkaat suoritukset ponnistavat. Lopussa meno äityy liiankin maagiseksi, ja pakollinen pahisjuoni on vain tiellä. Puutteet on helppo antaa anteeksi.

Harkitulla tavalla myös ulkoasu tukee sisältöä. Digikuvauksen estetiikkaan mieltynyt Boyle on painanut elokuvan jokaisen kuvan jonkin filtterin läpi. Se tuo arkipäiväisiin maisemiin lumoa, vaikka värien käsittely on välillä karannut käsistä.

Millions on löytänyt satujen ja Tolkien-fantasian välistä sopivan uskonnon mentävän aukon. Kerrankin kristinusko on esitetty innostavasti, sanavalmiisti ja nasevasti. Tasapaino ryppyotsaisuuden ja riettauden välillä on tavoitettu tavalla, joka sopisi kirkonmiehillekin.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Millions UK 2004. Ohjaus Danny Boyle, käsikirjoitus Frank Cottrell Boyce, pääosissa Alex Etel, Lewis Owen McGibbon. 98 min.