Muumi ja vaarallinen juhannus (****)

16.04.2008 13:50 | Muropaketin toimitus

Muumiperhe on tehnyt paluun valkokankaalle, mutta ei suinkaan muodikkaana digianimaationa tai turboahdettuna animena. Maria Lindbergin ohjaama Muumi ja vaarallinen juhannus ammentaa aineksensa 1970 – 80-luvun taitteessa tuotetusta Muumien maailma -animaatiosarjasta. Nukketeatteria ja animaatiota risteyttävä sarja oli hitti jo ennen paremmin tunnettua 1990-luvun alun Muumilaakson tarinoita -sarjaa.

Alun perin puolalais-itävaltalaista tuotantoa oleva Muumien maailma -animaatiosarjaa tuotettiin vuosina 1978-1982. Paikkana toimi SEMAFOR Film Studio, joka on yksi aikansa suurimmista ja arvostetuimmista animaatiostudioista. Visuaalisesti sarja oli – ja on – upeaa katseltavaa, se on tehty seka-animaatiotekniikalla ja kuvattu suuritöisesti 35 mm filmille. Valkokankaalla sarja näyttää komeammalta kuin koskaan, kiitos koko kuvamateriaalin kattavan restauroinnin. Myös käsikirjoitus sekä dialogi on tehty Suomessa elokuvaa varten alusta alkaen. Alkuperäisessä animaatiosarjassa kun ei ollut lainkaan dialogia.

Elokuvan ääninä kuullaan tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä, mm. Jasper Pääkkönen (Muumipeikko), Elsa Saisio (Niiskuneiti), Outi Alanen (Pikku Myy), Taneli Mäkelä (Nuuskamuikkunen), Tapani Perttu (Muumipappa/kertoja) ja Johanna Viksten (Muumimamma). Näyttelijät tekevät lähes poikkeuksetta erinomaista työtä ja muutenkin elokuvan äänimaailma tukee visuaalista puolta onnistuneesti. Vaikka mukana ei olekaan Muumilaakson tarinoiden ääninäyttelijöitä, ei ero särähdä korvaan. Jasper Pääkkönen istuu Muumipeikoksi siinä missä Rabbe Smedlundkin.

Kuten nimestä voi päätellä, elokuvan tarina perustuu Tove Janssonin kirjaan Vaarallinen juhannus, joka ilmestyi alun perin vuonna 1957. Tarinahan on kaikille Muumi-faneille tuttu: Muumilaakso joutuu tulivuoren purkauksen vuoksi tulvan valtaan ja Muumiperhe päätyy asumaan ohiajelehtivaan teatteriin. Elokuvan tarina noudattelee ilahduttavan uskollisesti kirjan tapahtumia: mukana on hattivatit, Puistovahti ja muut hauskat hahmot. Ja onpa mukana myös Janssonin kirjoista tuttua rosoa ja anarkiaa – eikä ihme. Kirjailija oli itse vahvasti mukana animaation suunnittelussa.

Muumi ja vaarallinen juhannus on ihastuttava nostalgiatrippi aikaan, jolloin animaatioita ei tehty McDonald’sin Happy Meal -aterioita varten. Sen animaatio ei ole viimeisen päälle viimeisteltyä (hahmojen anatomia on hakusessa, lavasteiden mittasuhteet heittelevät kesken kohtausten jne), mutta tarina ja tunnelma toimivat kuin häkä, joten elokuvaa voi suositella estoitta jokaiselle lapsiperheelle ja myös varttuneemmille Muumi-faneille.

kaista

 

PlusMiinusNolla

+ Ainutlaatuisen hieno visuaalinen ilme
+ Kirjasta lainattu dialogi aivan mahtavaa
– 88 minuuttia on tälle elokuvalle hieman liian pitkä kesto

Tatu Junni


Aiheesta lisää Kaistalla:

Kuka Muumilaakson asukeista on suosikkisi?

Voita upea sarjakuva-albumi Muumimamman vaarallinen nuoruus