UUSIMMAT

Myrsky (***)

15.08.2008 08:47 | Hanna Näsänen

MyrskyMarjamäen perhe saa uuden jäsenen, kun juuri auenneesta Itä-Berliinistä palanneella isällä on mukanaan pörröinen koiranpentu. Omaksi lellikikseen Myrsky-koiran ominut Muru-tyttö ei arvaakaan millainen jättiläinen pennusta vielä kasvaa.

Stalinin puna-armeija keräsi 1930-luvulla Myrsky-elokuvan tähtenä nähtäviä kaukasianpaimenkoiria kotiseuduiltaan Kaukasus-vuoristosta niiden luontaisen vartiointi- ja suojeluvaiston takia. Vuonna 1989 Berliinin muuria vartioimaan päätyneet 7000 kaukasianpaimenkoiraa lopetettiin muurin murtuessa tarpeettomina. Erikoisen koirarodun pentuja päätyi minne sattuu. Nämä tositapahtumat ovat elokuvan pohjana.

Perheen muusikko-isä (Janne Virtanen) on vapaan kasvatuksen kannattaja ja niinpä myös Myrsky-koira saa puuhailla, mitä lystää. Myrskyn rotua ei saada selville mistään koirakirjoista ja lemmikin alkaessa nopeasti kasvaa jättikokoon saa varsinkin Marjamäkien äiti (Laura Malmivaara) ihmetellä, kuka perheessä loppujen lopuksi määrää. Elokuvan aikana ehditään nähdä monenlaista kommellusta, kun holtiton Myrsky koettelee rajojaan, joita ei tunnu löytyvän. Kyytiä saavat niin 13-vuotiaan Mintun (Sara Tammela) poikaystävä Romppu (Antti Väre), perheen naapurit, karhu kuin viattomat ohikulkijatkin. 7-vuotias Muru (Ronja Arvilommi) tuntuu olevan ainoa, jota Myrsky enää kuuntelee.

Muru

 

Myrsky-elokuvan kuvauksissa on vallinnut eläimellinen meno, sillä elokuvassa näytteli yhteensä 70 koiraa, 2 possua, 38 kanaa, 1 kukko, 3 rottaa, 2 siiliä, 3 kissaa, 1 aasi, 11 karhua, 6 kania ja 4 kanarianhemppoa. Eläinten tarvitsemien äänikomentojen vuoksi kaikki elokuvan 812 repliikkiä jälkiäänitettiin. Lisäksi täytyi tietenkin myös äänittää koirien ääntely ja muut äänet.

Vaikka kaukaasianpaimenkoirat ovatkin pohjimmiltaan rauhaarakastavia ja ystävällisiä olentoja, täytyi kuvausalue ympäröidä mellakka-aidalla, koska elokuvan tähdet pyrkivät vahvan suojeluviettinsä ansiosta tarpeettomasti suojelemaan kuvausaluetta. Lisäksi koirilla oli turvavaijerit, jotka elokuvan jälkituotantovaiheessa huolellisesti poistettiin digitaalisesti lähes 200 trikillä.

Pusu

 

Myrsky on Suomen mittakaavassa ollut mittava projekti ja lopputulos vaikuttaakin tasokkuudellaan. Kokonaan digitaalisilla taustoilla varustetut kohtaukset Kaukasus-vuorilla ja Itä-Berliinissä ovat kansainvälistä tasoa. Elokuva on varma hitti myös kansainvälisillä lastenelokuvafestivaaleilla. Nuorten ensikertalaisten näyttelijänsuoritukset ovat kieltämättä toisinaan hieman jäykkiä, mutta eivät sentään musertavaa myötähäpeää aiheuttavia, kuten toisinaan kotimaisissa lastenelokuvissa. Elokuvan lavastus huokuu ihanasti ysäriä ja elokuvan sympaattisin hahmokin on Mintun punkkaripoikaystävä Romppu.

Tarinan taustatapahtumien todenperäisyys antaa aikuiskatsojalle hyvän tekosyyn uppoutua lastenelokuvaan. Myös Muru-tytön hassut jutut jäävät varmaan monelle mieleen. Ennen kaikkea on Myrsky kuitenkin varmasti mieleen lapsille ja muille eläintenystäville.

3/5

PlusMiinusNolla

+ Tasokasta lastenelokuvaa
+ Aikuinenkin jaksaa istua elokuvan läpi kokematta ylenmääräistä myötähäpeää.
– Murun kirjeet taivaaseen Myrskyn vanhemmille olivat hauskoja, mutta vitsi kuluu aika pian puhki tällaisella toistolla.

Myrsky
(Suomi 2008)
K-7

Ohjaus: Kaisa Rastimo
Käsikirjoitus: Kaisa Rastimo ja Marko Rauhala
Pääosissa: Ronja Arvilommi, Laura Malmivaara, Janne Virtanen, Sara Tammela, Antti Väre

Kesto  96 min.

Keskustelu

Ronja Arvilommi on nyt mun suosikkinäyttelijä. Se on niin ihana ja koekuvauksissakin niin lutunen. Ronja on tosi hyvä näyttelemään, etenkin kun hän kehitti Murusta ihan omanlaisensa henkilön.

En odottanut kovin paljoa tämmöiseltä lasten eläinelokuvalta ja yllätyin erittäin positiivisesti. Leffa oli jotenkin niin aito ja liikuttava, että itketti tuon tuostakin. :) Muru on ihana, isosiskonsa vähän ärsyttävä ja se punkkari on (alun hauskuuden jälkeen) naurettava ylilyönti, mutta kokonaisuus jää reilusti plussan puolelle. Musiikki on loistavaa!

tosi hyvä.Myrsky on paras leffa minkä oon nähnyt.Muru oli aika hyvä.

enpä ole näin hienoa eläinleffaa nähnyt ikinä. koko maailmassa. kerrankin leffassa on Tarina.

Toi elokuva on todella huono.Täysin sekava ja jäsentymätön.Miten Rastimoa voidaan pitää lahjakkaana,menisi teatteriin,sinne sen kyvyt enemmän viittaa…

Kaunis ja koskettava leffa. Toisaalta myös hauska. Ainakin meidän perhe tykkäsi kovasti.

Mä kävin katsomassa Myrskyn sunnuntaina, ja vasta nyt oikeastaan osaan sitä vähän kommentoida. Pidin elokuvasta tosi paljon, enkä oikein osaa eritellä, että miksi. Se oli hauska ja samalla surullinen mutta kuitenkin jotenkin onnellinenkin. Meillä on ollut aina kotieläimiä. Saksanpaimenkoiria, kissoja ja hevosia. Kaukaasialainen on vieraampi rotu, tosi hieno, mutta aika hurja ja ihan erilainen ainakin noin elokuvassa. Mun tutuilla on lammastila, ja siellä on sarppeja vahteina – –eikä ole kyllä ollut susista huolta. Se taitaa olla kaukkarin sukulaissielu. Ainakin lapsia se palvoo samalla tavalla kuin tuo Myrsky. Ihana leffa.

Ihana leffa:) Elukat on söpöjä. Tosi hurja ja ihana koira.
Luulin, että poikaa pelottaisi, mutta se vaan nauraa räkätti onnessaan, kun koira hyppäsi hampaat irvessä auton konepellille. Karhu kohtaus paras.

Ite kyllä tykkäsin, kun kävin kummitytön (9 v) kanssa katsomassa. Lapsilla oli hauskaa ja aikuisetkin viihtyi. Murun esittäjä oli hyvä ja niin ne oli ne koiratkin… Oli paljon parempi kuin odotin.

no en kyllä tiiä… Käskyn olis pitäny olla kuukauden leffa

Muropaketin uusimmat