Uusimmat

Näimme Rendelin ”salaisen” Cannes-trailerin: ”Ei mitään lasten kamaa”

19.05.2016 11:57 Tatu Junni

Keväällä 2015 suomalainen supersankarielokuva Rendel esittäytyi Cannesin elokuvajuhlilla. Sen seurauksena toimintaseikkailun tekeminen lähti uuteen nousuun odottamattomalla voimalla.

Tänä vuonna Rendel palasi Cannesiin, eikä reissusta palattu tälläkään kertaa tyhjin käsin: supersankarielokuvan kansainväliset levitysoikeudet saatiin myytyä Marché du Film -tapahtumassa. Tarjouksia tuli toistakymmentä kappaletta muutaman päivän aikana. Sopimus solmittiin lopulta kanadalaisen Raven Banner Entertainmentin kanssa.

Suomalainen levitysyhtiö Black Lion Pictures on nyt alkanut yhdessä Raven Bannerin kanssa suunnitella Rendelin julkaisuaikataulua sekä kansainvälistä avausta merkittävillä elokuvafestivaaleilla. Elokuvan on määrä valmistua loppuvuoden aikana, joten yleisö näkee synkän supersankarin valkokankaalla vasta vuoden 2017 puolella.

Cannesissa Rendelistä esitettiin ostajaehdokkaille uusi myyntitraileri. Koska kyseinen video sisältää melko paljastavia kohtauksia, ei sitä aiota esitellä suurelle yleisölle lainkaan. Verkkojakelua varten tekeillä oleva uusi traileri on paljon vihjailevampi ja jättää katsojille enemmän arvailtavaa. Sen julkaisuajankohdasta ei ole vielä tarkkaa tietoa.

wide_krisgummerus_rendel

Dome.fi on päässyt katsomaan Rendelin Cannes-trailerin ohjaaja Jesse Haajan luvalla. Verivalalla vannoimme, ettemme paljasta yksityiskohtia, jotka voisivat pilata katsojien nautinnon valmiin elokuvan ääressä, mutta jotain voimme silti näkemästämme kertoa.

Rendelin traileri ei mene tarinan yksityiskohtiin ja ylipäänsä se sisältää vain vähän dialogia. Jo siitä käy kuitenkin selväksi, ettei elokuva ole suunnattu perheen pienimmille katsojille. Vittu ja muut kirosanat irtoavat hahmojen huulilta helposti. Samalla käy selväksi se, ettei Rendel pelkää turvautua äärimmäisiin keinoihin vihollisensa pysäyttääkseen. Supersankari on myös taipuvainen teatraalisuuteen – esittelyvideon alkukohtaus tuo mieleen The Crow’n liekkilinnun ja tavallaan myös Mustanaamion pääkallosormuksen.

Kohtauksia on trailerissa mukana niin monta, että leikkaus on väistämättä nopeaa. Näin ollen Jesse Haajan tavasta ja taidosta kuljettaa pitkän elokuvan tarinaa ei voi sanoa vielä mitään, mutta osaa mies kyllä komeita kuvia asetella. Rendel näyttää huomattavasti paremmalta kuin aivan ensimmäinen esittelyvideo, joka tuo uuden materiaalin rinnalla mieleen YouTuben fanivideot. Vertailua jenkkielokuviin on turha viljellä, mutta Rendel näyttää kyllä komealta kotimaiseksi elokuvaksi.

Pyroja ja muita erikoistehosteita riittää, tosin vielä emme tiedä miten paljon niitä on mukana valmiissa elokuvassa, sillä Rendelin jälkituotanto on vasta käynnistynyt.

Rendel

Trailerissa on mukana pari kohtausta, joita voi kutsua joko korneiksi tai perinnetietoisiksi. Vasta valmiin elokuvan nähtyämme voimme sanoa, toimivatko ne osana kokonaisuutta. Huumoria ei videolla viljellä ja Rendelin tunnelma tuntuukin trailerin perusteella olevan todella synkkä. Toivottavasti ei kuitenkaan täysin iloton.

Jesse Haajan ohjaaman elokuvan suurin koukku on edelleen sen ainutlaatuisuus. Suomalainen supersankari kuulostaa niin oudolta, että pakkohan se on nähdä omin silmin. Cannesissa esitetty traileri onnistui kuitenkin kasvattamaan mielenkiintoa entisestään. Seuraavaksi haluaisimme nähdä maistiaisia Rendelin valmiista kohtauksista. Visuaalisia kuvavälähdyksiä on nyt nähty ja niiden perusteella Haajalla ja kumppaneilla on homma hallussa kiitettävästi.

Rendelin nimiosaa esittää Kris Gummerus. Muissa avainrooleissa nähdään Rami Rusinen, Renne Korppila, Alina Tomnikov, Aake Kalliala, Matti Onnismaa, Johnny Vivash, Bianca Bradey, Sheila Shah, Michael Majalahti sekä Michael Hall.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat