UUSIMMAT

Neljä veljestä

24.11.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Aihepiirin tutummaksi tuleminen ei ole heikentänyt John Singletonin vuoden 1991 läpimurtoelokuvaa Boyz ’N The Hood. South Centralin jengilähiön arkikuvaus oli jo silloin kypsä ja aikuinen. Singletonin seuraava elokuva oli Janet Jacksonin ja Tupac Shakurin tähdittämä Poetic Justice, jonka jälkeen urahuipuiksi ovat jääneet Shaftin uudelleenfilmatisointi ja Vin Dieselitön jatko-osa 2 Fast 2 Furious.

Nyt Singleton onneksi palaa inspiraationsa alkulähteelle, perheen ja jengin emotionaaliseen risteymään. En tiedä kuinka hyvin hän saa valita mitä tekee, mutta nyt hänet on pestattu satavarmasti Boyzin perusteella.

Enkelimäisen ex-hippitädin neljä adoptoitua ongelmalasta tapaavat pitkän eron jälkeen äitinsä hautajaisissa. Joku on ampunut vanhan rouvan, eikä pojilta kestä kauaa pistää pystyyn väkivaltainen amatööririkostutkimus. Siinä välissä, olisiko siinä nyt kymmenen minuuttia, Singleton ja näyttelijät tekevät ihmeen. He saavat eriparisiset veljekset vaikuttamaan aidosti perheeltä.

Mark Wahlberg ja Tyrese Gibson ovat väkivaltaisia pikkurikollisia, André Benjamin vakuuttaa kunnollisen bisnesveljen osassa ja punkhomoa näyttelevässä Garrett Hedlund on Hollywoodin seuraava Orlando Bloom. Kun veljekset palaavat kotiin äitinsä tyhjään taloon, he luisuvat teinivuosien sosiaalisiin rooleihin ja taputtavat hellästi äidin pesemää ja taittelemaa pyykkiä. Heistä on helppo välittää.

Mercerin poikien tunnuslause on no mercy, ja heillä on inhottava tapa lyödä ja ampua, tai kaataa ihmisten päälle bensiiniä, mutta heidät on kasvatettu niin hyvin kuin naapurustossa pystyy. Se riittää tekemään juoneltaan tutunlaisesta väkivaltaelokuvasta tuoreen ja kiinnostavan.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Ohjaus John Singleton Käsikirjoitus David Elliot ja Paul Lovett Pääosissa Mark Wahlberg, Tyrese Gibson, André Benjamin, Garrett Hedlund

Muropaketin uusimmat