Netflix on vahingoksi ihmiskunnalle, väittävät tutkijat

13.08.2019 13:02 | Muropaketin toimitus | 6

Tutkimusten mukaan tv-sarjojen bingaaminen on vaarallista sydämen terveydelle. Lisäksi sillä on vaikutuksia jopa ilmastonmuutokseen.

Netflixin katsominen (tai yleisestikin tv-sarjojen maratoonaaminen) aiheuttaa ihmisille ajankäytöllisiä ongelmia, mutta on nykyisten tutkimusten mukaan myös vaarallista terveydelle, kertoo The Hollywood Reporter. Journal of the American Heart Associationin julkaisun mukaan yli neljä tuntia tv:tä päivässä katsovien ihmisten riski kuolla sydänsairauksiin on 50 % suurempi kuin puolet vähemmän tv:n edessä viihtyvien katsojien.

Henkilökohtaisen terveyden lisäksi bingaamisella on vaikutuksia laajemmaltikin. Tutkimusten mukaan videoiden katselu on yksi suurimpia ilmakehän hiilidioksidimäärän kasvattajia. Joidenkin arvioiden mukaan autolla elokuvateatterille ajaminen tuottaa suurin piirtein saman verran hiilidioksidia kuin kahden tunnin striimaus kotona.

Brittitutkimuksen mukaan myös seksin harrastaminen on vähentynyt viime vuosikymmenen aikana. Netflixin vaikutuksesta tähän ei kuitenkaan ole vielä päästy yksimielisyyteen.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on myös otettu kantaa tv-sarjoissa näytettävään tupakointiin, jonka on arvioitu lisääntyneen sen jälkeen kun tupakoinnin mainostaminen on kielletty. Netflix onkin luvannut poistaa tupakoinnin lapsille suunnatuista ohjelmista, ellei se esittäminen sisällössä perustu ”historiallisiin tai faktasyihin”.

Keskustelu

Jälleen kysymys kuuluu : Miksi otsikossa on juuri Netflix?

ViracochaFI

Jälleen kysymys kuuluu : Miksi otsikossa on juuri Netflix?

Se on se isoin ja tunnetuin suoratoistopalvelu ja sieltä muutenkin on todella helpo maraatoonata sarjoja. Kokemusta on.

Olipahan siellä taas kunnon "tutkia" Hollywood Reporterilla tietoa levittämässä: Jostain syystä netin päästöjä kauhistellessa on ihan ok kaivaa laskelmiin melkein jokainen kiinalaisen elektroniikkatehtaan työntekijän tauollaan polttama savukekin, mutta kun lasketaan autolla elokuvissa käynnin päästöjä, laskelmat yksinkertaistuu yhtäkkiä tasolle "polttoainekulut ja teatterin ilmastointi". Just… Autoteollisuusko on sitten ihan päästötöntä ja samoin massiivinen polttoaineenjakeluverkostomme? Pidetäänkö meitä myös niin tyhminä, että emme tajuaisi, että ajetulla matkalla on myös aika paljon väliä. Jokainen ei asu leffateatterin naapurissa.

Ilmeisesti asioiden vakavuus sitten riippuu ihan siitä mitä ollaan milloinkin todistelemassa: Nyt kun Netflix on tulilinjalla, niin autoilijat onkin yhtäkkiä suorastaan pyhimyksiä.

Ei siinä mitään vikaa, että asioita ja niiden päästöjä vertaillaan ja netin päästöt ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu, mutta tämä median puolitotuuksilla tapahtuva paisuttelu jos mikä on omiaan murentamaan sen oikean asian uskottavuutta. Kun asian hirveyttä halutaan korostaa yli äyräiden ja siinä sitten sorrutaan liioittelemaan tai vähän esittämään faktoja värittyneessä valossa, niin kaikki tämä sataa suoraan ilmastonmuutoksen kieltäjien pussiin.

ViracochaFI

Jälleen kysymys kuuluu : Miksi otsikossa on juuri Netflix?

Koska mikään muu striimipalvelu ei saastuta niin paljon kuin Netflix. Milloinkohan ilmavaivoista kärsiviä lähdetään ajojahtaamaan ja syyttelemään ilmastokeskusteluissa?

Otin huvikseen asiakseni vielä vähän tutkia Hollywood Reporterin väitteitä:

HR väittää, että 2 tunnin Netflixin katselu tuottaa 6 kilon hiilidioksidipäästöt ja autoilu tuottaa vain 200 grammaa per matkustaja. Jostain ihmeen syystä tarina ei kerro montako henkeä autossa on ja millainen matka ajetaan. Niin kuin sillä ei olisi mitään merkitystä. Taustalla varmaan on jotain oikeita lukuja, mutta sen tulkitsijat taitaa olla pahimman luokan vatipäitä. Perimmäinen ongelma lienee se, että ilmastonmuutoksesta vouhottavien joukossa on myös näitä totaalisia riemuidiootteja, jotka tuskin ymmärtää alkuunkaan mistä vouhottavat, mutta koska asia on nyt pinnalla ja muodissa, niin tietenkin se oma lusikka pitää soppaan tunkea.

Laskin päästöjä vähän omalle kohdalleni ja tulokset näytti seuraavaa: Ylen artikkeli (jota sitäkin jo jouduttiin korjaamaan paisuneiden arvioiden takia) toteaa 2 tunnin videostriimauksen keskimääräiseksi sähkönkulutukseksi 1,13 kWh, eli Suomen sähköntuotannon päästöarvoilla n. 180 grammaa CO2 (lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10832413). Jos myös vaimo on tv:n ääressä, niin se tekee 90 grammaa per nenä. Jos lähdetään täältä lähiöstä köröttelemään autonrähjällä kohti elokuvateatteria samalla porukalla (vaimo ja minä), niin matkaa kertyy 9 kilometriä ja auton mitatut päästöt on 187 grammaa per kilometri. Kokonaispäästöt 1683 grammaa, per lärvi 842g, eikä elokuvateatterin päästöjä ole vielä edes laskettu mukaan.

Toisin sanoen me voimme katsoa Netflixistä ihan huoletta 9 kaksituntista elokuvaa, yhden leffateatterireissun päästöillä. Ihan hauskana faktana, litran maitopurkin hiilijalanjälki on noin kilo CO2:ta, eli yhden maitopurkin päästöilläkin ehtii pyörittää 5 Netflix-leffaa. Siinä asioita vähän mittasuhteissa.

Journal of the American Heart Associationin julkaisun mukaan yli neljä tuntia tv:tä päivässä katsovien ihmisten riski kuolla sydänsairauksiin on 50 % suurempi kuin puolet vähemmän tv:n edessä viihtyvien katsojien.

…Koska tuo amerikkalaisten ja eurooppalaisten yleinen tapa katsoa yli neljä tuntia päivässä TV:tä on tullut uutena ongelmana vasta Netflixin tulon jälkeen, eikä kukaan koskaan ole katsonut kaapeli-TV:tä yli neljää tuntia keskimäärin päivässä.

Muistakaa myös tarkasti palstan ohje: Jos olet ikinä erehtynyt katsomaan yli neljä tuntia TV:tä päivässä niin on sinun 50% todennäköisempää kuolla sydänsairauksiin.

Henkilökohtaisen terveyden lisäksi bingaamisella on vaikutuksia laajemmaltikin.

Ei sitten varmaan mennä vanhukset sitä bingoa pelaamaan, jos se on kerta niin vaarallista.

Tutkimusten mukaan videoiden katselu on yksi suurimpia ilmakehän hiilidioksidimäärän kasvattajia.

…Koska Netflixin tultua perinteiset hiilidioksidin tuottajat kuten teollisuus, talojen lämmittäminen ja ihmiskunnan kasvamisen aiheuttama suurempi energian tarve lakkasivat yht-äkkiä lisäämästä enää yhtään lisää CO2:ta ilmakehään.

Joidenkin arvioiden mukaan autolla elokuvateatterille ajaminen tuottaa suurin piirtein saman verran hiilidioksidia kuin kahden tunnin striimaus kotona.

…Koska kukapa luopuisi kahden tunnin elokuva-nautinnosta kun voi körötellä samassa ajassa ja samoilla päästöillä linja-autolla lähimmälle elokuvateatterille ja takaisin.

Brittitutkimuksen mukaan myös seksin harrastaminen on vähentynyt viime vuosikymmenen aikana. Netflixin vaikutuksesta tähän ei kuitenkaan ole vielä päästy yksimielisyyteen.

…Koska ilman Netflixiä ihmiset välittömästi luopuisivat älypuhelimista makuuhuoneissaan ja palattuaan jälleen katsomaan vain yhden jakson sarjasta viikossa alkavat heti jakson katsottuaan ajatella "Hei, kylläpä alkoi panettaa. Pitääpäs heti lähteä baariin tai tinderiin etsimään panoseuraa".

Ja tämä lisääntyneen seksin tuoma väestönkasvukäyrän jyrkkeneminenhän varsinkin helpottaa sitä hiilidioksidin kertymistä ilmakehään.

Muropaketin uusimmat