UUSIMMAT

Netflix on vahingoksi ihmiskunnalle, väittävät tutkijat

13.08.2019 13:02 | Muropaketin toimitus

Tutkimusten mukaan tv-sarjojen bingaaminen on vaarallista sydämen terveydelle. Lisäksi sillä on vaikutuksia jopa ilmastonmuutokseen.

Netflixin katsominen (tai yleisestikin tv-sarjojen maratoonaaminen) aiheuttaa ihmisille ajankäytöllisiä ongelmia, mutta on nykyisten tutkimusten mukaan myös vaarallista terveydelle, kertoo The Hollywood Reporter. Journal of the American Heart Associationin julkaisun mukaan yli neljä tuntia tv:tä päivässä katsovien ihmisten riski kuolla sydänsairauksiin on 50 % suurempi kuin puolet vähemmän tv:n edessä viihtyvien katsojien.

Henkilökohtaisen terveyden lisäksi bingaamisella on vaikutuksia laajemmaltikin. Tutkimusten mukaan videoiden katselu on yksi suurimpia ilmakehän hiilidioksidimäärän kasvattajia. Joidenkin arvioiden mukaan autolla elokuvateatterille ajaminen tuottaa suurin piirtein saman verran hiilidioksidia kuin kahden tunnin striimaus kotona.

Brittitutkimuksen mukaan myös seksin harrastaminen on vähentynyt viime vuosikymmenen aikana. Netflixin vaikutuksesta tähän ei kuitenkaan ole vielä päästy yksimielisyyteen.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on myös otettu kantaa tv-sarjoissa näytettävään tupakointiin, jonka on arvioitu lisääntyneen sen jälkeen kun tupakoinnin mainostaminen on kielletty. Netflix onkin luvannut poistaa tupakoinnin lapsille suunnatuista ohjelmista, ellei se esittäminen sisällössä perustu ”historiallisiin tai faktasyihin”.