Uusimmat

Nicolas Cage ei halua, että häntä kutsutaan näyttelijäksi – “Saatan nyt tietenkin kuulostaa paskiaiselta…”

03.01.2022 09:59 Muropaketin toimitus

Nicolas Cage ei ole vain näyttelijä, vaan erikoismies ja thespian.

Nicolas Cage vieraili Varietyn Awards Circuit -podcastissa, jossa hän muun muassa kertasi uraansa, kertoi uusista elokuvistaan ja antoi useamman mukavan huuruisen kommentin, joista erikoismies on tullut tutuksi.

Alempaa löytyvä podcast kannattaa ehdottomasti kuunnella kokonaisuudessaan. Cage kertoo esimerkiksi, ettei hän halua itseään kutsuttavan näyttelijäksi, vaan käyttää mieluummin thespian-sanaa. Thespis oli tietysti antiikin kreikkalainen kuoronjohtaja, jota pidetään kreikkalaisen tragedian alullepanijana.

Cage ei välitä, vaikka saattaa kuulostaa pramealta paskiaiselta.

– En pidä näyttelijä-sanasta. Hyvä näyttelijä kuulostaa minun korvaani samalta kuin hyvä valehtelija. Pidän enemmän thespian-sanasta, vaikka se saakin ehkä minut kuulostamaan kunnon kusipäältä ja paskiaiselta. Thespian on enemmän kuin näyttelijä, joku joka sukeltaa syvälle sieluunsa, sydämeensä, mielikuvitukseensa ja muistoihinsa, sekä nappaa niistä jotain yleisöä varten, Cage selittää.

– Siinä on jotain samaa kuin muinaisten shamaanien tavassa mennä mielikuvituksensa mukana löytääkseen vastauksia, joiden avulla he saattoivat auttaa omaa heimoaan tai kyläänsä, Cage jatkaa.

Cagen tuoreista elokuvista Pig oli viiden tähden mestariteos, josta todettiin Muropaketin arvostelussa muun muassa seuraavaa:

”Pig hukkuu hetkittäin suureen suruun, mutta Portlandin kaduilta ja ullakkoasunnoista löytyy melankolista kauneutta, joka tekee oikeastakin maailmasta paremman paikan. Kuulostakoot kuinka kornilta tahansa, niin elokuvaaja Patrick Scolan taltioimat kuvat saavat arvostamaan elämää hitusen enemmän. Pimeyden läpi puskee auringonvalo, joka värjää syksyisen kaupungin ja metsän käsinkosketeltavan kauniiksi.

Pigissä on juttuja, jotka eivät noudata perinteisen elokuvakerronnan keinoja. Leffan ”väärin” tehty kummallisuus kuitenkin toimii, koska ohjaaja-käsikirjoittaja Sarnoski ja tuottajanakin toimiva Cage eivät nakkaa säännöistä paskan vertaa. Pig ei ole vaikeatajuinen, mutta sen omalaatuiseen maailmaan jää jumiin. Itse näin Cagesta ja possustaan jopa unta, josta en olisi halunnut herätä.

Rauhallisena, mutta tunteet täysin pinnassa Robia näyttelevä Cage tekee mestarillista työtä.”

Arvostelu | Nicolas Cage tekee viiden tähden Pig-elokuvassa yhden uransa parhaista rooleista

Japanilaisen Sion Sono -kulttiohjaajan kanssa tehty Prisoners of the Ghostland puolestaa oli huima pettymys, joka sai arviossame vain 1½ tähteä viidestä. Siitä kirjoitettiin muun muassa näin:

”Japanilaisohjaajan laajasta tuotannosta tämä on se elokuva, josta ei todellakaan kannatta aloittaa. Valinnanvaraa on huima määrä, mutta suosittelen sukeltamaan miehen vinksahtaneen mielen sisään vaikkapa elokuvien Love Exposure, Why Don’t You Play in Hell tai Antiporno kautta. Täysin erilaista – rauhallista, mutta aivan yhtä toimivaa tyyliä hänen tuotannossaan edustaa esimerkiksi upea The Whispering Star.

Erikoismiehet Sion Sono ja Nicolas Cage ovat kuin luodut toisilleen, mutta Prisoners of the Ghostland on paperilla sata kertaa parempi elokuva kuin oikeasti. Ääneen luettuna sen lyhyt juonikuvaus naurattaa, mutta hymy hyytyy heti leffan alussa.”

Arvostelu | Nicolas Cagen Prisoners of the Ghostland on paperilla sata kertaa parempi elokuva kuin oikeasti

Seuraavaksi Cagelta ilmestyy The Unbearable Weight of Massive Talent -elokuva, jossa hän esittää fiktiivistä versiota itsestään. Elokuvassa rahavaikeuksissa rypevä Oscar-voittaja Cage ottaa vastaan keikan osallistua rikollispomoksi paljastuvan miljardöörin syntymäpäiville, jossa hän näyttelee klassikkoroolinsa uudestaan.