Night Visions -vinkki 4: These Final Hours: Maailmanloppu tulee 10 tunnin kuluttua – lisää kokaiinia nokkaan

25.10.2014 15:26 Tatu Junni

These Final Hours

Night Visions Maximum Halloween 3014 järjestetään Helsingissä 28.10.–2.11.2014. Esittelemme ennakkoon festivaalin ohjelmistosta elokuvia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota – syystä tai toisesta. Neljäntenä on vuorossa loistava maailmanloppuelokuva These Final Hours.

Mitä sinä tekisit, jos tietäisit jättimäisen meteoriitin iskeytyneen maapallolle ja tulimyrskyn polttavan kaiken pois 10 tunnin sisällä? Zak Hilditchin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa australialaiselokuvassa These Final Hours päähenkilö James (Nathan Phillips) käyttää viimeiset hetkensä löytääkseen pedofiileiltä pelastamansa Rosen (Angourie Rice) isän.

Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo, sillä tieto maailmanlopusta on suistanut ihmiskunnan hulluuden partaalle. Useimmat pyrkivät peittämään pelkonsa ja pakokauhunsa huumeilla, seksillä ja alkoholilla. Epätoivoisimmat alkavat jahdata ja lahdata kanssaihmisiä tai päättävät itse päivänsä esimerkiksi hirttäytymällä lyhtypylvääseen.

These Final Hoursin antama kuva maailmanlopusta ei ole kaunis, mutta se tuntuu realistiselta. Oman lisänsä elokuvan epätoivoisuuteen tuo tieto siitä, että koko muu maailma on jo tuhoutunut. Australialaiset ovat vuorossa viimeisenä. Tällä kertaa Bruce Willis ei riennä apuun, sillä peli on pelattu jo elokuvan alkaessa. Jäljellä ovat vain viimeiset piinaavat hetket maailman helvetillisimmässä odotushuoneessa.

Zak Hilditchin These Final Hours on maailmanloppuelokuvien eliittiä. Se on rosoinen, realistinen ja ravisteleva kertomus, joka jää vainoamaan katsojaa. Aikuiseen makuun tehty elokuva ottaa itsensä vakavasti, toisin kuin useimmat Hollywoodin katastrofielokuvista. Jos John Hillcoatin ohjaama The Road teki vaikutuksen viisi vuotta sitten, katso ihmeessä myös These Final Hours.

Ohjaaja Zak Hilditchista kuullaan varmasti vielä. Ohjaajan tuoreen haastattelun voit lukea täältä: Ihmiskunta palaa poroksi Zak Hilditchin maailmanloppuelokuvassa These Final Hours.

Australia 2013 | 86 minuuttia | Esitykset Night Visions -festivaaleilla: Kinopalatsi 2 to 30.10. klo 16.20 ja Kinopalatsi 5 la 1.11. klo 17.00.

Teksti: Tatu Junni