Uusimmat

Night Visions -vinkki #4: You Were Never Really Here on erinomainen – Älä missaa, jos onnistut vielä lipun saamaan

16.04.2018 20:00 Tuukka Hämäläinen

Night Visions: Back to Basics -festivaali järjestetään jälleen tällä viikolla, 18.–22. huhtikuuta. Esittelemme festivaalin valikoimasta kiinnostavimpia elokuvia, joista neljäntenä vuorossa on Joaquin Phoenixin tähdittämä, ansaitusti hehkutettu You Were Never Really Here.

On täysin käsittämätöntä, ettei Lynne Ramsayn erinomainen trilleri You Were Never Really Here tule Suomessa laajempaan levitykseen. Viime vuonna Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta ja miespääosasta palkittua elokuvaa tähdittää mestarillinen Joaquin Phoenix, ja sen tyly perusidea keräisi varmasti paljon enemmän katsojia kuin Night Visionsin kahteen näytökseen mahtuu.

Väkevästä Poikani Kevin -draamasta (2011) tunnettu Ramsay tarjoilee Jonathan Amesin romaaniin perustuvan tarinan traumatisointuneesta Joesta (Phoenix), joka asuu kaksin vanhan äitinsä kanssa ja tekee keikkahommia, joissa hänet pestataan jäljittämään kadonneita tyttöjä.

Miehen menetelmät ovat karut ja koruttomat, mutta kotioloissa hän vaikuttaa sympaattiselta ja huumorintajuiselta. Senaattorilta tuleva uusi tehtävänanto johdattaa Joen kuitenkin keskelle inhottavaa salaliittoa, johon näppinsä sotkevan henki ei paljon paina.

You Were Never Really Here on niitä helkkarin vaikuttavia elokuvia, joita on hankala alkaa arvostelussa purkamaan. Kaikki kun on mennyt elokuvassa lähes täydellisen nappiin.

Joaquin Phoenix tarjoilee yhden uransa upeimmista näyttelijäsuorituksista, joka nousee hänen parhaiden töidensä Mestarin (2012) ja Herin (2013) rinnalle. Ramsay ohjaa upeasti niin unenomaisia kuin konkreettisen brutaalejakin kohtauksia, ja hänen käsikirjoituksensa kertoo tarinaa hurmaavan vähäeleisesti. Sitten on vielä Radioheadistakin tunnetun Jonny Greenwoodin elokuvasävellys, joka on jälleen musertavan hienoa työtä – vaikka ketäpä se enää There Will Be Bloodin (2007) jälkeen yllättäisi.

You Were Never Really Here on lyhyesti sanottuna pirun vaikuttava, ja varmuudella parhaita elokuvia, mitä Night Visions on koskaan esittänyt. Kriitikkona harmitti tosissaan katsoa näyttävää elokuvaa tv-ruudulta, ja suosittelenkin lämpimästi kokemaan tämän teatterissa, mikäli se vain on mahdollista.

Alta näet elokuvan trailerin, ja lisätietoja löytyy festivaalin sivuilta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat