UUSIMMAT

Night Visions -vinkki 5: Tositapahtumiin perustuva Salyut-7 on Apollo 13 -elokuvan neuvostoserkku

21.11.2017 21:12 | Tuukka Hämäläinen

Night Visions Maximum Halloween -festivaalilla esitetään tällä viikolla tuhti paketti kansainvälistä genre-elokuvaa. Muropaketin toimitus valitsi kiinnostavimpia elokuvia festarin tarjonnasta, ja viidentenä elokuvana esittelemme venäläisen tosielämän scifi-seikkailun Salyut-7.

Saljut 7 oli neuvostoliittolainen avaruusasema, joka kiersi Maata matalalla kiertoradalla melkein vuosikymmenen ajan. Vuonna 1985 kävi kuitenkin niin, että yhteys asemaan katkesi ja kaikki sen järjestelmät sammuivat. Koska aseman putoamispaikkaa ei millään voinut ennustaa, käynnisti Neuvostoliitto Sojuz T-13 -operaation, jossa kosmonautit Vladimir Džanibekov ja Viktor Savinyh lähettiin pelastamaan avaruudessa vinhasti pyörivää asemaa.

Tehtävä ei ollut mitenkään helppo, sillä aiemmin historiassa kukaan ei ollut telakoitunut hallitsemattomaan avaruusasemaan.

Tänä vuonna ilmestynyt Klim Shipenkon ohjaama Salyut-7 kertoo kosmonauttien huikeasta tehtävästä historiallisella tarkkuudella. Elokuvan ilmeinen vertailukohta on vuoden 1995 Apollo 13, mutta se ei tyydy jäljittelemään Amerikan serkkuaan vaan kulkee tyylillisesti omaa polkuaan.

Hahmoille ja tapahtumien kontekstille annetaan riittävästi painoa, ja elokuvaa muisuttaa, että Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton avaruuskilpailu oli vielä 1980-luvullakin poliittista. Jännitettä nostaa nimittäin se, että USA näyttää olevan matkalla kaappaamaan neuvotoaseman haltuunsa, elleivät kosmonautit saa äkkiä hommaa pakettiin.

Salyut-7 on jälleen kerran osoitus siitä, että hyvän scifin ei tarvitse olla täysin fiktiivistä, vaan tosielämästäkin löytyy todellisia tieteistrillereitä. Night Visionsissa 3D:nä esitettävä elokuva on myös komeaa katsottavaa, ja erikoistehosteet eivät häpeä suurten Hollywood-tuotantojen rinnalla. Kulttuurierot näkyvät hiukan omituisessa rytmityksessä sekä musiikissa, joka kuulostaa välillä turhan paljon euroviisukappaleiden taustaraidoilta.

Night Visions Maximun Halloween 3017 järjestetään 22.-26. marraskuuta Helsingin Kinopalatsissa. Elokuvien näytösajat näet festivaalin sivuilta.