Night Visions -vinkki 6/7: Karate Kidin ”Mr. Miyagi” oli todellinen henkilö

03.11.2015 06:30 | Tatu Junni

Night Visions Maximum Halloween 3015 järjestetään Helsingissä marraskuun 2015 ensimmäisellä viikolla. Keskiviikosta 4.11. sunnuntaihin 8.11. valkokankaat täyttyvät kulttiklassikoista, kammioiden kummajaisista ja kuumista uutuuksista. Dome.fi esittelee seitsemän elokuvaa Night Visionsin ohjelmistosta.

Kuudentena on vuorossa ”tosielämän” Miyagista kertova The Real Miyagi.

Yhdeksännen danin karateka Fumio Demuran nimi ei ole suurelle yleisölle tuttu, mutta ilman häntä moni asia olisi toisin ainakin toimintaelokuvien ja taistelulajien piirissä. Japanissa syntynyt, mutta Yhdysvaltoihin jo vuonna 1965 muuttanut Demura on vaikuttanut vuosikymmenten saatossa runsaasti karaten suosioon länsimaissa sekä siinä ohessa martial arts -elokuvien kehitykseen.

Fumio Demuran on sanottu tuoneen karateen aikaisempaa enemmän ”huumoria, musiikkia ja aseita”. Herran pakeilla ovat käyneet oppia hakemassa alan legendat Bruce Leesta Chuck Norrisiin ja Dolph Lundgrenista Steven Seagaliin. Demuran elokuvayhteyksistä tunnetuin on kuitenkin Karate Kid, jonka mestari Miyagin (Pat Morita) esikuva hän on. Konsultoinnin lomassa Demura toimi myös Moritan sijaisnäyttelijänä.

Kevin Derekin tänä vuonna ohjaama dokumentti The Real Miyagi käy läpi Fumio Demuran elämäntarinan iloineen ja haasteineen. Tapahtumarikkaan uran ohessa käsitellään myös taistelulajien kehitystä, japanilaisten siirtolaisten Yhdysvalloissa kohtaamaa rasismia ja elokuva-alan ihmeitä. Vaikka dokumentti on lainannut nimensä Karate Kidista, on John G. Avildsenin vuonna 1984 ohjaama elokuva The Real Miyagissa vain yksi aihe muiden joukossa.

Rakkaudella koostetussa dokumentissa ääneen pääsevät yhä aktiivisen Fumio Demuran lisäksi muun muassa hänen sukulaisensa ja oppilaansa. Myös monet taistelulajien ammattilaiset kertovat oman näkemyksensä mestarin toimista ja taidoista. Kaikkien viesti on sama: kyseessä on hieno mies, jonka vertaista ei maa yllään kanssa. Välillä The Real Miyagi uhkaa lipua peräti henkilöpalvonnan puolelle, mutta Demuran oma vaatimattomuus onneksi pitää dokumentin maan pinnalla.

The Real Miyagia voi suositella lämmöllä taistelulajeista ja niistä tehdyistä elokuvista kiinnostuneille. Aiheeseen vihkiytymättömiä hieman sisäänpäin kääntynyt dokumentti tuskin viihdyttää yhtä hyvin.

The Real Miyagi Night Visionsissa torstaina 5.11. klo 15.50 ja lauantaina 7.11. klo 15.10. Festivaalin koko ohjelmisto täällä.

Night Visions -vinkki 1/7: Bite on oksettavan rujo body horror -elokuva

Night Visions -vinkki 2/7: Deathgasm on taattua splatter-komediaa metallin ystäville

Night Visions -vinkki 3/7: Voisikos kuolleen kanssa harrastaa seksiä?

Night Visions -vinkki 4/7: Hiekkarannasta tulee bikinipimujen helvetti The Sandissa

Night Visions -vinkki 5/7: Mikä oikein pilasi 1990-luvun epäonnisimman leffan?

Night Visions -vinkki 7/7: Tyly talonmies pelasti maailman Cthulhulta

Muropaketin uusimmat