Night Watch

07.10.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Vuoden seikkailuelokuvassa Highlander kohtaa Constantinen Venäjällä. Älä lopeta lukemista! Night Watch täyttää metafyysisten supersankariseikkailujen genressä suuren aukon, koska se tuntuu oikealta. Realismista on vaikea puhua, kun hahmot muuttuvat eläimiksi, manipuloivat ajan kulua ja ampuvat vampyyreja superaseilla. Ei siis todellisuutta sellaisena kuin me sen tunnemme, vaan sellaisena kuin se olisi makeimmillaan.

Fantasialle keskeinen unelma siitä, että itsekin saattaisi päätyä sankariksi, vahvistuu satakertaiseksi, kun hyvän ja pahan voimia edustavat räjähtäneen näköiset kyyniset rämäpäät. Valon esitaistelijat on taidettu koota kotinurkiltani Hakaniemestä.

Tyylillisesti Night Watch liikkuu genressä, jonka suomalaiseksi nimeksi on vakiintumassa uuskumma. Maagisen realismin välivuosieroottiset new age -vibraatiot on vaihdettu urbaaniin tarinointiin, jossa roskiksen vierestä löytyy peikko, kauppahallin teurastamossa työskentelee epäkuollut ja noidat asuvat kerrostaloissa.

Seikkailutrilogian alkuosaksi rakennetussa Night Watchissa arkisten yksityiskohtien takana toimii edelleen fantasian ohjekirjasta repäisty kliseiden vyyhti: kun ennustus A käy toteen, perijä B paljastaa itsensä korjatakseen hyvän ja pahan tasapainon valinnalla C. Ensimmäisen osan pohjalta ei pysty sanomaan toimivatko kuluneet ajatukset edes uusissa kummissa kuteissaan. Toistaiseksi toimivat, mutta elokuvahistoria ei herätä trilogiaformaatin toimivuudesta toiveita.

Kansainvälinen levittäjä innostui Night Watchista jo rahoitusvaiheessa. Neuvostoliiton jälkeisellä ajalla venäläisten elokuvien ulkomaanlevitys on ollut niin rempallaan, etteivät monet Suomessa edes tiedä naapurista löytyvän eurooppalainen elokuvasuurvalta. Meillä ennakkoluulot itänaapurista pitävät monet yhä kaukana teattereista. Jääkää toki kotiin lukemaan postimyyntiluetteloita! Katson mieluummin miekan kahvassa väsynyttä naapurin setää kuin vielä yhtä amerikkalaista katalogikloonia.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Ohjaus: Timus Bekmambetov. Pääosissa: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Galina Tyunina, Gosha Kutsenko.