Niko – Lentäjän poika saa tänään ensi-iltansa Ruotsissa

07.11.2008 13:33 | Muropaketin toimitus

nikoNiko – lentäjän poika (Niko – på väg mot stjärnorna)  elokuva saa ensimmäisen kaupallisen ensi-iltansa Suomen ulkopuolella. Niko avaa huomenna perjantaina 7.11. Ruotsin valkokankailla 30 kopiolla ja on yksi suurimmalla kopiomäärällä levinnyt suomalainen elokuva Ruotsissa.

Ruotsalaisina ääninä kuullaan kokeneita näyttelijöitä: Axel Karlsson (Niko), Lars Deijert (Julius), Adam Fietz (Svartvargen), Elina Raeder (Effie), Andreas Nilsson (Spjut), Annica Smedius (Stjärna) sekä tunnettu jazz/soul-laulaja Sharon Dyall (Wilma). Niko – lentäjän poika nähdään myös elokuvafestivaaleilla 13. päivä marraskuusta Belfastissa, jossa se on valittu Cinemagic-festivaalin avajaiselokuvaksi.

Niko – lentäjän poika sai tuplavoiton 25.10. Hollannissa kansainvälisellä Cinekid lasten- ja nuortenelokuvafestivaalilla voittaen sekä tuomariston että yleisön äänestämän parhaan elokuvan palkinnon. Cinekidin 22-vuotisen historian aikana sama elokuva ei ole koskaan ennen saanut molempia pääpalkintoja. Niko kilpailee parhaan lastenelokuvan palkinnosta myös 17.11. alkavalla Oulun kansainvälisellä lastenelokuvien festivaalilla. Nikon on tähän päivään mennessä Suomessa nähnyt jo yli 123 000 katsojaa.

Elokuvan tuottivat yhdessä suomalaisyhtiöt Anima Vitae ja Cinemaker. Tuotannossa olivat myös mukana eurooppalaiset animaatiotuotantoyhtiöt: saksalainen Ulysses, A. Film Tanskasta ja Magma Films Irlannista. Elokuvan tuottajat ovat Petteri Pasanen ja Hannu Tuomainen, käsikirjoittajat Hannu Tuomainen ja Marteinn Thorisson ja ohjaajina toimivat Cannes-voittaja Kari Juusonen ja Michael Hegner. Elokuvan levitysoikeudet on myyty yli 100 maahan.

Muropaketin uusimmat