Norbit

13.03.2007 11:58 Johanna Siik

Voi Eddie, minkä teit! Ensin yllätät elokuvayleisön perinpohjaisesti tekemällä viihdyttävän laatumusikaalin Dreamgirls. Vain viikkoja myöhemmin taannut taaksepäin steppaamalla läskipuvussa, tunkemalla täytettä alaleukaasi ja puhumalla mukahauskalla aasialaisaksentilla. Norbitista ei kenenkään sovi olla ylpeä, ei edes kaltaisesi pitkän linjan koomikon.

Tarina, jota Eddie Murphy on itse ollut kehittelemässä, kertoo epäonnisesta elämäntapaoptimisti Norbitista. Orpokoti ja ilmeinen kömpelyys suoriutua sulavasti mistään hampaidenharjausta vaativammasta toimesta eivät kuitenkaan lannista selkärangatonta nahjusta, vaan tämä ottaa vilpittömästi vastaan kaiken, mitä maailmalla on tarjottavana. Ensin Norbitille ojennetaankin varsinaista herkkupalaa, hyväsydämistä Katea, mutta tämä söpö tyttö kiskaistaan pois oikeaan kasvatusperheeseen. Orpokotiin jäävä Norbit saa uuden tyttöystävän tanakasta Rasputiasta, joka käytännössä kertoo ensi sekunnista lähtien, miten Norbitin elämän kuuluu kulkea.

Elämään kuuluu kolme pikkukaupunkia terrorisoivaa gangsteriveljeä ja väistämätön avioliitto Rasputian kanssa. Jossain vaiheessa Kate kuitenkin palaa ja varsinainen elokuva kiinteistöjuonitteluineen ja lihavan naisen pilkkaamisineen voi toden teolla alkaa. Murphy näyttelee Norbitin ja Rasputian ohella orpokodin johtajaa herra Wongia. Thandie Newton on todennäköisesti roolitettu Kateksi silmiinpistävän laihuutensa vuoksi, jota vähäisiä muotoja nuoleva vaatetus korostaa.

Vanhentuneiden ja kuluneiden vitsien lisäksi Norbitin suurin ongelma on sen tekijöiden melko puhdas kyvyttömyys tehdä viihdyttävää komediaa. Ellei Norbit satu olemaan ensimmäinen kosketuksesi komediaelokuvan monimutkaiseen maailmaan, olet taatusti nähnyt jokaisen esitetyn läskivitsin ainakin kerran aikaisemmin. Säälittävintä on, että ohjaajalla ja roolittajalla on pallo täysin hukassa. Kohtaukset loppuvat välillä kuin seinään, eikä tapahtumille anneta tarpeeksi aikaa kehittyä. Niiden keskelle on heitelty kliseemäisiä hahmoja möykkäämään, kiljumaan ja olemaan pahiksia tai yltiökilttejä, riippuen suhteesta Norbitiin.

Toisaalta voi olla ihan hyvä juttu, että vuoden huonoin elokuva nähdään jo maaliskuussa. Norbitia on nimittäin todella, todella vaikea alittaa, ellei satu olemaan elokuvamogulien limbomestari.

Norbit
USA 2007

Ohjaus Brian Robbins
Käsikirjoitus Jay Scherick ja David Ronn
Rooleissa Eddie Murphy, Thandie Newton, Cuba Gooding Jr, Eddie Griffin, Katt Williams

K11
104 min