Night Visions -vinkki 3: Norjassakin tehdään kauhua – ja siksi natseilla on kusi sukassa

12.04.2016 07:35 | Tatu Junni

Dome.fi luo jo perinteeksi muodostuneen katsauksen Night Visions -festivaalin antiin. Kolmantena on vuorossa norjalainen kauhuelokuva Huset.

Kuten suomea lukevina ihmisinä hyvin tiedämme, pohjoismaat ovat valtaosan vuodesta samperin synkkää seutua. Jostain syystä pimeyden keskellä pönöttäminen ei kuitenkaan näy kauhuelokuvien laajassa kirjossa. Ahdistusta on purettu valkokankaan sijaan humppaan ja pulloon, mikä tuntuu melkoiselta haaskaukselta. Esimerkiksi The Blair Witch Project on elokuva, joka olisi vallan hyvin voitu kuvata vaikkapa Suomessa jopa nykyisellä rahoituspolitiikalla.

Ihan onneton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä kyllä Euroopan perukoillakin genreleffoja tehdään. Hyvä esimerkki tästä on Norja, joka on tarjonnut kauhukansalle muun muassa Dead Snow’n, Thalen ja Troll Hunterin.

Keskiviikkona Helsingissä käynnistyvä Night Visions -festivaali esittää Nordic Genre Invasion -sarjassaan tänä vuonna valmistuneen Husetin. Se on norjalaisen Reinert Kiilin ohjaama ja Jan Helge Lillevikin kanssa käsikirjoittama kauhutrilleri, joka sijoittuu toisen maailmansodan keskelle. Tällä kertaa ei kuitenkaan laulateta tuliluikkuja eturintamassa, vaan kynnetään Norjan korpien lumihankia.

Tummanpuhuvan ja kolkon Husetin päähenkilöitä ovat kaksi natsia (Espen Edvartsen ja Mats Reinhardt) ja heidän sotavankinsa (Sondre Krogtoft Larsen). Epäsuhtainen kolmikko on elokuvan alussa pahasti erämaan armoilla, kunnes osuvat onnekseen hylätylle talolle. Vaan hittoakos perkelettä, tönön asukkaat tuntuvat kadonneen kuin salamaniskusta. Soppakattilakin on vielä lämpimänä liedellä.

Huset

Talo on outoja merkkejä tulvillaan, mutta mitään selitystä asukkaiden kohtalolle ei tunnu löytyvän. Pian käy kuitenkin selväksi, että vanhat lautaseinät kätkevät sisäänsä jotain sotaakin kamalampaa – jotain, mikä ei ole tästä maailmasta. Hitaasti salaisuutensa paljastava majapaikka uhkaa nopeasti käydä taistelujen uuvuttamien miesten viimeiseksi leposijaksi.

”Siellä komerossa on jotain pahaa”, natsiparka sopertaa.

Huset on parhaimmillaan karmivaa katseltavaa, eikä tarkoin valituista palikoista rakennettu elokuva kalpene yhtään amerikkalaisserkkujensa rinnalla. Reinert Kiil piinaa katsojaa kuljettamalla tarinaa katsojaa aliarvioimatta. Myös Husetin visuaalinen puoli toimii sangen väkevästi. Luonnonvaloon tukeutuminen palvelee hienosti elokuvan riisuttua kuvakieltä – joskin osa kohtauksista on vähän turhankin tummanpuhuvia.

Husetissa on paljon hyvää, mutta valitettavasti sen tarina ei kanna ihan loppumetreille asti. Tarinan loppuratkaisu on turhan perinteinen, ja niinpä kliimaksista jää turhan laimea maku suuhun. Tutustumisen arvoinen elokuva Huset kuitenkin on, ja se toivottavasti inspiroi pohjoisia elokuvantekijöitä toteuttamaan omat visionsa kauhugenren parissa.

Night Visions järjestetään Helsingissä 13.4.-17.4.2016. Husetin ja muiden NV-leffojen tarkemmat tiedot ja esitysajat festivaalin kotisivuilla. Nordic Genre Invasionin merkeissä Night Visionsissa nähdään myös Kjersti Steinsbøn ohjaama HEVN (Revenge).