Nyt myös Bruce Leen ystävä hyökkäsi Quentin Tarantinoa vastaan – “Once Upon a Time in Hollywood on epäkunnioittava elokuva”

19.08.2019 21:00 | Muropaketin toimitus

Bruce Leen ystävä Kareem Abdul-Jabbar kirjoitti edesmennyttä taistelulajieksperttiä puolustavan tekstin.

NBA-koripallotähti, näyttelijä ja kolumnisti Kareem Abdul-Jabbar julkaisi The Hollywood Reporterissa ystäväänsä Bruce Leetä puolustavan kirjoituksen. Kuten moni muu, myöskään Abdul-Jabbar ei pitänyt tavasta, millä Quentin Tarantino esittää Bruce Leen elokuvassaan Once Upon a Time in Hollywood.

Abdul-Jabbar pitää Leetä ystävänään ja opettajanaan. Hänen mielestään Tarantinon tapa kuvata Leetä elokuvassaan rasistinen ja totuutta pakoileva. Kirjoituksessaan Abdul-Jabbar kertoo, kuinka Lee toimi Hollywoodissa uranuurtajana aasialaisille näyttelijöille, jotta näitä ei roolitettaisi pelkästään nimettömien poikien tai tyttöjen rooliin. Hänen mukaansa Tarantino kuitenkin alentaa Leen nyt juuri sellaiseen rooliin, mitä vastaan Lee taisteli.

Tarantinon elokuvassa Lee nähdään ylimielisenä kaverina, joka kuitenkin häviää Brad Pittin esittämälle, vaaleatukkaiselle amerikkalaiselle.

“Kun kuljin julkisuudessa yhdessä Brucen kanssa ja joku idiootti tuli haastamaan häntä taisteluun, hän kieltäytyi kohteliaasti ja jatkoi matkaa. Brucen fight clubin ensimmäinen sääntö oli ’älä taistele’ – ellei ollut mitään muuta vaihtoehtoa. Hänellä ei ollut tarvetta todistella itseään. Hän tiesi kuka oli ja ettei todellista taistelua käyty matolla, se käytiin valkokankaalla luomalla aasialaisille näyttelijöille mahdollisuuksia olla jotain muuta kuin kammottavia stereotyyppejä. Harmillisesti Once Upon a Time in Hollywood pitää vanhoja aikoja parempana”, Abdul-Jabbar selittää. Lue koko kolumni täältä.

Abdul-Jabbar nähtiin legendaarisen Leen kanssa yhdessä elokuvassa Game of Death (Panoksena kuolema) vuonna 1978. 218-senttisen hujopin ja yli päätä lyhyemmän Leen taistelukohtaus elokuvan lopussa on mielenkiintoista katsottavaa. Kaksikon välinen taistelukohtaus on nähtävissä oheisessa videossa: