Nyt tai ei koskaan (***)

11.04.2008 15:10 | Hanna Näsänen

The Bucket ListMitä sinä tekisit, jos saisit kuulla elinaikaa olevan jäljellä enää kuusi kuukautta? Matkustaisitko kaukaisiin maihin ja hyppäisit laskuvarjohypyn vai viettäisitkö mahdollisimman paljon aikaa läheistesi kanssa? Näiden kysymysten kanssa painivat Jack Nicholson ja Morgan Freeman elokuvassa Nyt tai ei koskaan.

Morgan Freeman (Se7en, Evan Almighty, Lucky Number Slevin) esittää Carter Chambersiä, autonkorjaajaa, jolta ovat omat unelmat jääneet perheen elättämisen jalkoihin. Jack Nicholson (Yksi löysi yli käenpesän, Hohto, Anger Management) näyttelee julkisten sairaaloiden yksityistämisellä rahoiksi lyönyttä mogulia. Edward Cole on rikkonut välit perheeseensä ja viettänyt railakasta elämää nuorten, kauniiden naisten kanssa.

Herrat sairastuvat tahoillaan syöpään ja päätyvät jakamaan huoneen yhdessä Colen omistamassa sairaalassa. Jaetut hetket syöpähoitojen kourissa oksennellen synnyttävät yllättävän ystävyyden. Kun viimeinen tuomio koittaa ja molemmille luvataan rajallinen aika maan päällä, syntyy ajatus vanhojen unelmien toteuttamisesta. Elokuvan alkuperäinen nimi The Bucket List viittaa kuolemista kuvaavaan kiertoilmaukseen ’to kick the bucket’. Yhdessä miehet kasaavat listan, johon sisältyy niin villejä kokemuksia kuin perhesuhteiden paikkailua.

Suoritusten lomassa Cole ja Chambers ratkovat elämän suuria kysymyksiä muun muassa Taj Mahalin ja pyramidien maisemissa. Häiritsevät turistit loistavat kätevästi poissaolollaan näissä suosituissa matkakohteissa.

The Bucket ListVaikka elokuvassa liikutaan vakavien kysymysten äärellä, säilyy tunnelma varsin keveänä ja nauruakin piisaa. Päähenkilöiden lisäksi pääsee Will ja Grace -sarjasta tuttu Sean Hayes murjaisemaan muutaman hyvän heiton Colen sinnikkäänä assistenttina ja osoittaa samalla pystyvänsä myös vakavampaan rooliin hillitymmän komiikan keinoin.

Nicholson ja Freeman ovat ottaneet ikääntyneiden herrojen roolit kursailematta omikseen ja varsinkin Freemanista jää herttainen vaikutelma. Chambersin pojan pienessä sivuosassa nähdään muuten Freemanin oma poika Alfonso Freeman.

Ohjaaja Rob Reiner on tehnyt koko uransa leppoisia hyvänmielenelokuvia, joista muistetaan lähinnä This is Spinal Tap ja When Harry Met Sally…, sillä viime vuosien työt ovat olleet varsin pliisuja ja vastaanotto sen mukainen. The Bucket Listissä Reiner on onnistunut tekemään elokuvasta koskettavan ylittämättä kriittistä rajaa sietämättömän nyyhkyilyn puolelle.

3/5

PlusMiinusNolla

+ Vanhat herrat vetävät roolinsa vuosikymmenien ammattitaidolla
+ Surullisesta aiheesta huolimatta tunnelma on toiveikas
– Sympaattisuudestaan huolimatta elokuva jää ’ihan kiva’ -tasolle

Nyt tai ei koskaan (The Bucket List)
(USA 2007)
S

Ohjaus: Rob Reiner
Käsikirjoitus: Justin Zackham
Pääosissa: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd, Rob Morrow

Kesto 99 min.

Muropaketin uusimmat