Uusimmat

Paholainen pukeutuu Pradaan

06.10.2006 07:11 Pihla Hintikka

Kun koko 36 oikeuttaa läskin titteliin, on muotibisnekselle helppo nauraa. Ainakin hetken. Lauren Weisbergerin bestseller-romaani Paholainen pukeutuu Pradaan kuvaa muotilehden karmean huvittavaa arkea alistetun assistentin näkökulmasta. Samanniminen elokuva on kirjan tarinalle uskollinen, mutta se silottaa satiirin teräviä kulmia. Hirviöpäätoimittaja on yhä jääkuningatar, mutta vuorenhuipun alta pilkottaa ihminen.

Vastavalmistunut kirjallisuudenopiskelija Andy ei ole kiinnostunut muodista. Journalistin työstä haaveileva tyttö päätyy kuuman Runway-lehteen assistentiksi. Isossa maailmassa on aloitettava jostakin. Sinisilmäinen Andy pääsee heti mukaan hullunmyllyyn, jossa päätoimittaja Miranda Pristleyn sana on laki. Hektistä vuorokauden ympäri rullaavaa työtahtia seuraa vierestä Andyn tasapainoinen poikaystävä Nate, jonka ymmärrys korkokengissä kipsutteluun alkaa pikkuhiljaa laantua.

Kun Anna Hathaway pyörittelee spanielinsilmiään Runwayn sykkeessä, ei pystymetsästä valokeilaan repäistyn tytön puolesta voi tuntea kuin suurta sympatiaa. Andyn kasvu halpahallijuntista varteenotettavaksi tyyli-ikoniksi on kiinnostavaa katseltavaa. Vaikka muotimaailma saa tiedostavan akateemikon ensin tuhahtelemaan, kävelee hän pian Jimmy Choon kengissä tyytyväisenä. Glamourilla on kaksi puolta. Pian Andy ajautuukin suurten kysymysten ja valintojen ääreen.

Elokuva tekee hyvän ratkaisun, että se lopulta hioo päätoimittaja Mirandasta päähenkilön. Laimean Hathawayn rinnalla jäätävä Meryl Streep vie katsojan mennessään. Streepin murhaavan viileä katse ja hyytävä puhetyyli jähmettää jokaisen. Pelkkä hänen lähestyvä läsnäolo saa toimiston sekasorron partaalle. Jännite kauhupomon ja alaisten välillä on elokuvan parasta antia. Niissä kohtauksissa käsikirjoittaja Aline Brosh McKenna on käyttänyt kirjan verbaalisia ja tyylillisiä ansioita parhaiten hyväkseen.

Onneksi painajaismainen päätoimittaja näyttäytyy elokuvassa myös uhrauksia tehneenä uraohjuksena, joka on tehnyt töitä gurun kruununsa eteen. Hahmo ei jää vain karikatyyrin tasolle, eikä satiiri siksi kompastu korniuteen. Sen sijaan Andyn henkilökohtaisessa elämässä vellova melodraama ontuu. Lopussa draama ei yrityksestä huolimatta kohoa kliimaksiin, vaan liian ilmiselvät, helpot ja nopeasti ohi kiitävät ratkaisut turhauttavat.

Weisberger työskenteli itse vuoden amerikkalaisen Voguen päätoimittaja Anna Wintourin assistenttina. Ainutlaatuisen kokemuksen pohjalta on syntynyt harmiton ja kevyt draamakomedia, joka tarjoaa kiinnostavan tirkistelyaukon muotilehden ihmeelliseen maailmaan. Sinkkuelämää-sarjan stylisti Patricia Fieldin kädenjälki tarjoaa elokuvassa taivaallista silmäniloa muodinorjille. Silti sen parissa voi viihtyä myös sellainen katsoja, jolla ei ole hajuakaan, mikä Prada mahtaa olla.

Osallistu myös Paholainen pukeutuu Pradaan kilpailuun!

Paholainen pukeutuu Pradaan (The Devil Wears Prada). USA 2006. Ohjaus: David Frankel. Käsikirjoitus: Aline Brosh McKenna, Lauren Weisberger. Näyttelijät: Meryl Streep. Anna Hathaway, Emily Blunt, Stanley Tucci. 111 min. S.