Uusimmat

Parfyymi

29.01.2007 23:15 Olli Sulopuisto

Parfyymi1700-luvun Pariisissa kaikkialla on likaa, loskaa ja ulostetta, ihmiset ovat pukeutuneet rääsyihin ja taivas on likainen. Tähän dickensiaanisen kurjaan maailmaan syntyy Jean-Baptiste Grenouille (Ben Wishaw), mies, jolla on maailman paras hajuaisti. Se samalla kirous ja siunaus, joka sekä pitää hänet hengissä että ajaa hänet murhaajaksi.

Elokuvan alkaessa Grenouille istuu vankityrmässä. Kuulemme hänen tuomionsa: nivelten murskaaminen ja ristiinnaulinta, ilman armonosoituksia. Hurjistunut kansanjoukko hurraa, kun murhaaja on vihdoin saatu tilille teoistaan. Mutta kuinka siihen päädyttiin?

Ohjaaja Tom Tykwerin Parfyymi on sovitettu Patrik Süskindin vuonna 1985 ilmestyneestä samannimisestä romaanista. Sen päähenkilö, Jean-Baptiste Grenouille, on köyhyyteen syntynyt lapsi, jonka erikoislaatuinen lahja paljastuu heti syntymän jälkeen. Hän tarraa kiinni elämään vain voidakseen kokea ja kerätä mahdollisimman monta tuoksua.

Parfyy,oKymmeniä vuosia myöhemmin naisen tuoksu vangitsee Jean-Baptisten huomion Pariisin laitamilla, jossa hän tekee ensimmäisen surmatyönsä kuin vahingossa. Pian sen jälkeen hän löytää parfyymien ihmeellisen maailman ja pääsee parfymööri Baldinin (Dustin Hoffman) oppipojaksi. Grenouillen pakkomielle tuoksujen säilömisestä ja täydellisen parfyymin luomisesta ajaa hänet lopulta kokeilemaan, kuinka ihmisen ominaishajun voisi säilöä.

Parfyymi istuu pitkälti Uhrilampaiden aloittamaan trilleri/sarjamurhaaja-genreen, tosin se eroaa useimmista vertaisistaan jättämällä verityöt pois valkokankaalta. Päähenkilö on ihmishirviö, jolla ei ole empatian kykyä, mutta silti yleisö vietellään ymmärtämään hänen tekojaan.

Ohjaaja Tykwer on pätevä käsityöläinen, jonka jälki on aina komeaa. Huolella lavastetun Parfyymin epookki tee tässä suhteessa poikkeusta. Mutta miltä näyttää kalan haju, miten kuvittaa ruusun tuoksu, kuinka esittää valkokankaalla parfyymin ominaislaatu? Tykwer on ratkaissut asian käyttämällä paljon lähikuvia ja äänitehosteita. Kalamarketin löyhkä välitetään tiukalla otoksesta kalan sisälmyksistä ja iljettävällä lörähdyksellä ääniraidalla.

Näyttelijöistä mehevimmän suorituksen tekee Dustin Hoffman, jonka vanha Baldini lähettää ristiriitaisia signaaleja. Alan Rickman on kovin yksioikoinen tytärtään suojelevana Antoine Richisinä, eikä hänen tyttärenään nähtävä Rachel Hurd-Wood ole paljon muuta kuin Grenouillen halujen kohde.

Eipä sillä, että itse päähenkilö olisi erityisen monisyinen. Hän on pikemminkin kohtalon ympäriinsä heittelemä lastu, josta Wishaw on tehnyt pelottavan intensiivisen miehen, joka ajoin silti tuntuu lapsenomaisen viattomalta. Lopputulos on jännittävä elokuva, joka kenties lupaa ironisine kertojanäänineen hieman enemmän kuin pystyy lopulta toimittamaan. Kyyti on melkoista, mutta perille päästyä saattaa ihmetellä, miksi matka oikein tehtiin.


Parfyymi
Saksa/Ranska/Espanja 2006
K15

Ohjaus Tom Tykwer
Käsikirjoitus Andrew Birkin, Berndt Eichinger, Tom Tykwer
Pääosissa Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood

Kesto 150 minuuttia