UUSIMMAT

Perheen jalokivi

15.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Sananlasku siitä, että kahdesta pahasta ei tule yhtä hyvää pitää erityisen hyvin kutinsa, kun yhdistää jouluelokuvaa ja kädenlämpöistä ihmissuhdedraamaa. Juttu menee näin: poika tuo jouluna takakireän uraputkiämmänsä näytille suuren ja boheemin perheensä luo. Perheen sisäinen dynamiikka järkkyy.

Perheen jalokiven tarina edustaa Pretty white people with problems -draamagenreä, jota television sunnuntai on pullollaan. Sieltä on myös tarinan seuraava käänne: suurperheen sielukas matriarkka on kuolemansairas. Leffan asetelma tarkoittaa, että joukko eri-ikäisiä näyttelijöitä kulkee läpi leffan erilaisissa pyjamavirityksissä, flanellipaidoissa ja neuleissa.

Mutta puhutaanpa itkusta. Itkeminen tekee hyvää. Se puhdistaa aivoja kuona-aineista ja tuo lohtua kovassa maailmassa. Itku on hyvä asia. Paitsi elokuvallisena kerronnan välineenä. Perheen jalokivessä ei taida olla yhtään päähenkilöä, jolla ei olisi reipasta itkukohtausta. Monella on useita. Diane Keaton nousee itkuillaan muita ylemmäs. Hän on hionut täydelliseksi sen, että katsoo ei minnekään ja kyyneleet alkavat valua kuin itsestään. Samalla hän hymyilee kyynelten läpi.

Voisi myös puhua hetken poliittisesta korrektiudesta. Elokuvan kaiken salliva perhe edustaa poliittisen korrektiuden äärisiipeä. Löytyyhän perheen lapsistakin homopoikaa, joka sattuu myös olemaan kuuro (jotta näyttelijät saavat esitellä viittomataitojaan). Hänen elämänkumppaninsa tuo katraaseen lakisääteistä etnistä kiintiöväriä. Pelottavassa kohtauksessa perheen isä ajaa nyrkkiä pöytään lyöden takakireän ämmän pakkasyöhön – hän kun rohkeni väittää, että homoudesta voisi olla haittaa arjessa. Ei tässä talossa.

Pakolliset rakkaussotkut rytmittävät itkukohtauksia harvinaisen hengettömässä elokuvassa elämästä, surusta, rakkaudesta, joulusta, perheestä ja sen sellaisesta. Ei muuta kuin: Thank`s for sharing and happy holidays.

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

Ohjaus Thomas Bezucha.
Pääosissa Sarah Jessica Parker, Claire Danes, Tyrone Giordano, Diane Keaton, Rachel McAdams, Dermot Mulroney, Luke Wilson