”Peter Franzénin” The Gunman on halvan näköinen toimintasekasotku

21.04.2015 12:54 | Aki Lehti

The GunmanEnsi-ilta: 24.4.2015
Alkuperäisnimi: The Gunman
Ohjaus: Pierre Morel
Käsikirjoitus: Don MacPherson, Pete Travis ja Sean Penn. Perustuu Jean-Patrick Manchetten romaanin The Prone Gunman
Pääosissa: Sean Penn, Javier Bardem, Idris Elba, Ray Winstone, Jasmine Trinca, Peter Franzén
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Yhdistää kantaaottava paasaus toimintaan
Arvostelija: Aki Lehti

1,5/5

The Gunman on nykyään harvoin elokuvia tekevän Sean Pennin uran huonoimpia teoksia. Suomessa se esitetään valkokankaalla todennäköisesti vain Peter Franzénin sivuosaroolin takia.

Sean Penn yrittää vetää uransa viemäristä alas. Hänen edellinen elokuvansa Gansterisota (piskuista Walter Mitty -sivuosaa emme laske nyt mukaan) oli aivan joutava tekele, The Gunman taas rehellistä b-luokan toimintatrilleriroskaa.

Leffan alussa Sean Pennin esittämä Jim Terrier (!) on Kongon demokraattisessa tasavallassa turvamiehenä suojelemassa humanitääristä apua antavaa järjestöä. Todellisuudessa hän on palkkamurhaaja, työnantajanaan monikansallinen kaivosyhtiö. Pam, ja riistokapitalistien toimia vaikeuttava ministeri on ammuttu kuoliaaksi. Kelataan 8 vuotta eteenpäin. Huono omatunto vaivaa palkkamurhaajaa, joka on nyt palannut Kongoon ja tekee itse hyväntekeväisyystyötä poraamalla kaivoja. Menneisyys ei jätä miestä rauhaan, vaan hänet yritetään ottaa hengiltä vanhojen tekojensa takia.

Tästä alkaa juoksu ympäri Eurooppaa, Lontoon kautta Barcelonaan. Matkalla tavataan vanhoja kavereita ja rikostovereita, muun muassa Javier Bardem, Ray Winstone, Mark Rylance ja loppumetreillä myös Idris Elba. Heidän hahmoillaan on nimetkin, jotka jo unohdin. Ei niillä ole merkitystä. Banaalit kohtaukset seuraavat toistaan ja hyvien näyttelijöiden suista tulee huonoa dialogia.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2015/thegunman_seanpenn_580.png

Pyssymiehet yrittävät toistuvasti päästää Terrierin päiviltä, mutta eivät onnistu. Heitä johtaa Peter Franzén, joka pääsee sanomaan ammuskelun ohessa ainakin yli kymmenen lyhyttä repliikkiä. Wu-huu, Hollywood on valloitettu! Paitsi että eihän tämä ole Hollywood-tuotanto, vaan Eurooppa-toimintaa, Taken-ohjaaja Pierre Morelin käsialaa. Ihan sama, torilla tavataan!

Haluaako Penn olla seuraava Liam Neeson – laatunäyttelijä, josta vanhoilla päivillään tulee toimintatähti? Tuskin, mutta on hän vaivaa nähnyt elokuvan eteen. 54-vuotias mies on pumpannut itsensä hurjaan kondikseen. Syystäkin hän hilluu puolet leffasta ilman paitaa.

Syytä tehdä tämä elokuva en keksi. Sen ymmärtäisi, jos Penn olisi mukana vain rahan takia, mutta The Gunman vaikuttaa olevan hänelle henkilökohtainen projekti. Penn on osallistunut käsikirjoitustyöhön, toimii yhtenä tuottajista ja tuo omia mielipiteitään julki elokuvan avulla.

Paasaukseen sortuvassa toimintatrillerissä on komeita maisemia, siinä kaikki. Laatunäyttelijät vetävät ihan hyvin, mutta käsikirjoitus on täyttä roskaa. Ääriväkivalta yhdistettynä politiikkaan ja pääosanesittäjän henkilökohtaisiin mielipiteisiin ei vain toimi. Ehkä Pennin kannattaisi ottaa kantaa ja jatkaa hyväntekeväisyystyötään ihan vain yksityishenkilönä. The Gunmanin budjetti on 40 miljoonaa taalaa, mutta se vaikuttaa paljon pienemmällä rahalla tehdyltä. B-luokan halpisfiilis on läsnä läpi leffan.

The Gunman

Ei Sean Penn huonosti näyttele, mutta tuntuu kuin kameran edessä oleminen ei kiinnostaisi häntä. Jos yksi sukupolvensa parhaista näyttelijöistä on kyllästynyt, niin ehkä hänen kannattaisi keskittyä vain ohjaamiseen. Pennin tähän mennessä ohjaamat neljä elokuvaa (The Indian Runner, Crossing Guard, The Pledge ja Into the Wild) ovat kaikki pieniä mestariteoksia.

The Gunman on mitäänsanomaton sekasotku, josta ei jää mieleen juuri mitään. Sitä voi suositella vain kovimmille Penn-faneille, joiden kannattaa odottaa pari kuukautta.

Sitä kauemmin tuskin kestää, että leffan voi ostaa tai vuokrata VOD-palveluista.

PlusMiinusNolla

+ Onhan tässä kasa hyviä näyttelijöitä
– Mutta miksi?
0 Vain Suomessa taitaa olla mahdollista markkinoida elokuvaa meidän oman pojan pienellä sivuosaroolilla

Muropaketin uusimmat