Uusimmat

Pikaopas parhaan elokuvan Oscarista kisaaviin ehdokkaisiin: Lincoln, Piin elämä, Les Misérables…

11.01.2013 10:00 Muropaketin toimitus

Hugh Jackman

Oscar-ehdokkaat julkaistiin torstaina. Parhaan elokuvan Oscarista kisaa monta sellaista ehdokasta, jotka eivät vielä ole Suomeen saapuneet, vaan ei se mitään. Esittelemme nyt tiiviisti kaikki ehdolla olevat elokuvat.

Ehdolla olevista elokuvista Piin elämä ja Argo ovat jo ehtineet saada ensi-iltansa Suomessa. Beasts of the Northen Wild saapuu teattereihin tänään, muita odotellaan vielä viikko tai muutamakin.

Rakkaus (Amour)

Michael Haneken ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään Jean-Louis Trintingnant, Emmannuelle Riva ja Isabelle Huppert. Georges (Jean-Louis Trintignant) ja Anne (Emmanuelle Riva) ovat kahdeksankymppinen pariskunta. Pitkään yhdessä ollut, sivistynyt aviopari on tehnyt ansiokkaan uran musiikinopettajina. Myös heidän ulkomailla asuva tyttärensä, Eva (Isabelle Huppert), on muusikko.Eräänä päivänä Anne saa sairauskohtauksen. Niin pariskunnan keskinäinen rakkaus kuin suhde tyttäreen joutuu koetukselle.  Elokuva palkittiin toukokuussa Cannesin 65. elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella palmulla. Ensi-ilta Suomessa 15. helmikuuta.

Argo

Ben Affleckin ohjaama ja tähdittämä elokuva  kertoo kuuden amerikkalaisen pelastamiseksi järjestetystä salaisesta operaatiosta, joka tapahtui Iranin panttivankikriisin kulisseissa, ja jonka kulku pysyi salassa vuosikymmenten ajan. Avainrooleissa nähdään Affleckin ohella Alan Arkin, Bryan Cranston, John Goodman, Kerry Bishé, Kyle Chandler, Rory Cochrane, Christopher Denham, Tate Donovan, Clea DuVall, Victor Garber, Zeljko Ivanek, Richard Kind, Scoot McNairy, Chris Messina, Michael Parks ja Taylor Schilling. Sai ensi-iltansa Suomessa marraskuussa 2012.

Beasts of the Southern Wild

Benh Zeitlinin ohjaama ja yhdessä Lucy Alibarin kanssa käsikirjoittaman Beasts of the Southern Wildin ympärillä on kiehunut tänä vuonna aina Sundancen elokuvajuhlien Jury Grand Prix’stä alkaen. Lisäksi elokuva sai ansaitusti Cannesin parhaalle esikoisohjaajalle myönnettävän kultaisen kameran sekä kevään aikana melkein kaikki muutkin mahdolliset elokuvapalkinnot. Elokuvan päähenkilö on 6-vuotias kikkarapää Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), jonka isän nimi on Wink (Dwight Henry). Paikka on Bathtub, rämeinen suoseutu jossain eteläisen Louisianan tulvapatojen ulkopuolella ja sivistyksen tuolla puolen.

Django Unchained

Quentin Tarantinon ohjaama ja käsikirjoittama Django Unchained sijoittuu Yhdysvaltain etelävaltioihin juuri sisällissodan syttymistä edeltäville vuosille. Elokuvan pääosassa nähdään Jamie Foxx Django-nimisenä orjana, jonka hurja historia edellisten omistajien alaisuudessa heittää hänet samalle polulle saksalaissyntyisen palkkionmetsästäjän Dr. King Schultzin (Christoph Waltz) kanssa. Schultz on murhanhimoisten Brittlen veljesten jäljillä, ja vain Django voi johdattaa hänet heidän luokseen. Epätavallisia keinoja kaihtamaton Schultz hankkii Djangon itselleen ja lupaa vapauttaa tämän, kunhan Brittlen sakki on napattu – elävänä tai kuolleena. Ensi-ilta Suomessa 18. tammikuuta.

Les Misérables

Les Misérables on elokuvasovitus rakastetusta musikaalista, jonka on nähnyt jo yli 60 miljoonaa katsojaa 42 maassa 21 eri kielellä ympäri maailmaa, ja joka edelleen 27. esitysvuotenaan rikkoo kävijäennätyksiä. Ohjauksesta vastaa Kuninkaan puhe -elokuvan ohjaaja Tom Hooper ja rooleissa nähdään ja kuullaan elokuvataivaan kirkkaimpia tähtiä kuten Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Samantha Barks, Helena Bonham Carter ja Sacha Baron Cohen. Ensi-ilta Suomessa 22. helmikuuta.

Piin elämä (Life of Pi)

Brokeback Mountain ja Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvien ohjaaja Ang Leen Piin elämä perustuu Yann Martelin menestysromaaniin. Elokuva kertoo nuoren intialaispojan uskomattomasta selviytymisestä meren armoilla, ja matkasta, josta tulee hänen elämänsä suurin seikkailu. Haaksirikkoutuneena hän muodostaa ainutlaatuisen ja odottamattoman yhteyden toisen selviytyjän, Bengalin tiikerin kanssa. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa joulukuussa 2012.

Unelmien pelikirja (Silver Linings Playbook)

David O. Russellin ohjaama ja yhdessä Matthew Quickin kanssa käsikirjoittama Unelmien pelikirja (Silver Lining Playbook) toi Oscar-ehdokkuudet sekä Bradley Cooperille että Jennifer Lawrencelle. Unelmien pelikirja (Silver Linings Playbook) on Matthew Quickin esikoisromaaniin perustuva komediallinen draama, jonka on ohjannut David O. Russell (Taistelija, I Heart Huckabees). Bradley Cooperin ja Jennifer Lawrencen rinnalla elokuvassa nähdään Robert De Niro, Jacki Weaver ja Julia Stiles. Ensi-ilta Suomessa 1. helmikuuta.

Zero Dark Thirty

Oscar-voittaja Kathryn Bigelown (The Hurt Locker) uusi elokuva Zero Dark Thirty on tosipohjainen draama kokonaisen vuosikymmenen kestäneestä operaatiosta terroristijohtaja Osama bin Ladenin löytämiseksi.Bin Ladenin olinpaikan selvitti lopulta ryhmä CIA:n agentteja pitkän ja huippusalaisen operaation päätteeksi. Heidän roolistaan etsinnöissä kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa palkitun työparin Kathryn Bigelown ja Mark Boalin (The Hurt Locker) uudessa elokuvassa. Ensi-ilta Suomessa 25. tammikuuta.

Lincoln

Steven Spielbergin ohjaaman historiallisen draaman nimiosassa nähdään kaksinkertainen Oscar-voittaja Daniel Day-Lewis. Muissa rooleissa esiintyvät mm. Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, James Spader, David Strathairn ja Sally Field. Lincoln on tarina Yhdysvaltain legendaarisesta presidentistä hänen viimeisten elinkuukausiensa aikana, jolloin kansa on repeytynyt kahtia ja muutoksen myrskytuulet pyyhkivät maata. Ensi-ilta Suomessa 25. tammikuuta.

Koonnut: Tatu Junni
Lähde: Elokuvien maahantuojat