Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla

23.05.2007 19:44 | Olli Sulopuisto

Pirates of the CaribbeanTämä kesä on jatko-osien jatko-osien luvattua aikaa. Hämähäkkimiehen perässä seuraa Pirates of the Caribbeanin kolmosjakso, jolla on kovat odotukset lunastettavinaan. Yllätyshitiksi kasvanut ykkösosa synnytti pikatahtia kaksi lasta, joista viime kesänä nähtiin pöhötautia sairastanut Kuolleen miehen kirstu. Hatusta vedetyn trilogian onneksi kokonaisuuden täydentävä Maailman laidalla on edeltäjäänsä parempi elokuva.

Elokuvan alkaessa Karibianmeren merirosvot ovat pahassa jamassa. Itä-Intian kauppakomppania jahtaa merirosvoja ja heidän apulaisiaan keinoja kaihtamatta. Davy Jonesin (Bill Nighy) kipparoiman Lentävän hollantilaisen avulla lordi Beckett (Tom Hollander) pitää meret turvallisina. Edellisen osan lopussa urheasti uhrautunut kapteeni Jack Sparrow (Johnny Depp) on yhä kalman mailla. Piraattien pitäisi saada hänet takaisin elävien kirjoihin ja liittouduttava yhteistä vihollista vastaan, mutta yhteistyö ei ole merirosvoille helppoa.

Parhaimmillaan ohjaaja Gore Verbinski sekä käsikirjoittajat Terry Rossio ja Ted Elliot tuovat elokuvaan visuaalisia oivalluksia, joita ei selitetä puhki. Paraatiesimerkiksi tästä käyvät Jackin sisyfoniaaniset ja skitsofreeniset seikkailut suola-aavikon näköisessä limbossa. Samoin elokuvan kolmannen näytöksen kattava massiivinen meritaistelu on huikeaa katseltavaa. Slapstick-henkisiä irtovitsejäkin löytyy jonkun verran, mutta ei mitään unohtumatonta.

Toiminta on pääosin fantastisen epäuskottavaa, mutta ällöttävyyksiäkin löytyy. Elokuvateatteriliitto on ihmetellyt elokuvan saamaa K13-ikärajaa. Ehkä kummastelijoilta jäi huomaamatta kohtaus, jossa Davy Jones tappaa ihmisen tunkemalla lonkeronsa tämän pään läpi.

Pirates of the CaribbeanKepeän alun ja vauhdikkaan lopun välissä vain on tuntikaupalla tervaan juuttunutta suhmurointia. Kun Jack on saatu pelastettua, elokuvan puhti katoaa. Juonivyyhti vedetään umpisolmuun jokaisen halutessa jotain. Ihmissuhteita, kaupankäyntiä ja petoksia selvitellään runsaalla dialogilla, joka jämähdyttää elokuvan paikalleen. Jossain vaiheessa piraatit päättävät, että nyt olisi tärkeintä vapauttaa Kalypso-jumalatar ihmismuotoisesta vankilastaan, vaikka kahden elokuvan ajan on tultu toimeen ihan hyvin ilman häntä.

Kolmos-Pirates kärsiikin jatko-osaisuudestaan erityisesti siinä, että kaikkien vanhojen hahmojen lisäksi mukaan tuodaan läjä uusia naamoja. Sen seurauksena monet päähenkilöistä saavat yhtä paljon tai vähän aikaa kuin sivuhahmot. Täysin hukkaan heitetään muun muassa Chow Yun Fatin esittämä singaporelainen piraattikapteeni Sao Feng. Kapteeni Jackin toilailuja sentään katselee ilokseen vaikkei niissä mitään tolkkua olekaan. Samaa ei voi sanoa Elizabethin (Keira Knightley) tai Willin (Orlando Bloom) osioista. Keith Richardsin cameo on sentään hoidettu tyylillä.

Viimeisessä kohtauksessa vastataan siihenkin kysymykseen, onko piraattien tarulle luvassa jatkoa. Kovimpien fanien kannattaa muuten jäädä teatteriin lopputekstien ajaksi.

3/5

Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla
Yhdysvallat 2007
K13

Ohjaus Gore Verbinski
Käsikirjoitus Ted Elliot ja Terry Rossio
Pääosissa Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Chow Yun-Fat, Bill Nighy

Kesto 170 minuuttia