Uusimmat

Pixarin animaatiosankarit valtaavat Tennispalatsin

07.01.2008 10:42 Muropaketin toimitus

Taidemuseo Tennispalatsin kevät on omistettu animaatiolle. Museon molempiin kerroksiin levittäytyvä Pixar – 20 vuotta animaatioita -näyttely esittelee yli 500 alkuperäistä taideteosta, jotka havainnollistavat miten Pixarin elokuvien rakastetut hahmot ja lumoavat maailmat ovat syntyneet. Mukana on luonnospiirustuksia, maalauksia, veistoksia ja elämyksellisiä tiloja mm. Nemoa etsimässä-, Toy Story- ja Rottatouille-elokuvien tiimoilta.

Maailman johtaviin animaatiostudioihin kuuluva Pixar perustettiin Kaliforniassa vuonna 1986. Ensimmäinen menestyselokuva oli vuonna 1995 valmistunut Toy Story, jota seurasivat Ötökän elämää, Toy Story 2, Nemoa etsimässä, Monsterit Oy, Ihmeperhe, Autot ja viimeisimpänä vuonna 2007 julkaistu Rottatouille.

Pixar – 20 vuotta animaatioita johdattaa meidät näiden tarinoiden lähteille. Näyttely on katsaus studion historiaan ja myös kurkistus tulevaan. Näyttely kattaa Pixarin tuotannon varhaisista lyhytelokuvista uusimpaan, vasta vuoden 2008 lopulla levitykseen tulevaan Wall-E –elokuvaan. Mukana on myös videohaastatteluja, jotka antavat yleisölle mahdollisuuden tutustua studion taiteilijoihin ja heidän työhönsä.

Vaikka Pixarin elokuvat ovat tietokoneanimaatioita, perinteisen taiteen tekemisen keinot ovat silti keskeisiä. Studion perustajajäsen ja taiteellinen johtaja John Lasseter korostaa persoonallisen luovuuden merkitystä: ”Ei teknologia tee elokuvaa, sen tekevät ihmiset. (…) Animaattori puhaltaa hahmoihin elämän, mihin pelkkä software ja teknologia eivät kykene.”

Näyttelyn alkuperäinen tuottaja on New Yorkin Museum of Modern Art. Näyttelyn kansainvälisestä kierrosta vastaa Lontoon Barbican Art Galleries. Helsinki on sen ainoa pohjoismainen esityspaikka

PIXAR – 20 vuotta animaatioita
Tennispalatsissa 30.1. – 27.4.2008