Pohjoismaisia helmiä Espoo Cinéssä

25.08.2008 12:30 | Hanna Näsänen

Underbara älskadeViime viikolla järjestettiin jo 18 vuoden ikään varttunut Espoo Ciné –elokuvafestivaali. Elokuvia nähtiin 11 sarjassa ja joukkoon mahtui kaikkea lapsiystävällisistä teoksista karmiviin kauhuelokuviin. Rakkaat naapurit –sarjassa päästiin katsastamaan naapurimaiden ohjaajien parhaimmiston uusimpia elokuvia.

Rakkaat naapurit –sarjassa nähtiin viisi elokuvaa. Tanskasta Espooseen saatiin isoveli valvoo -teemainen jännäri Det som ingen ved, draamaa ja komediaa yhdistelevä Till døden os skiller sekä hullunhauska Hjemve. Ruotsalaisilta ohjaajilta Espoossa nähtiin  kaksi vakavaa draamaelokuvaa. Den man älskar kertoo parisuhdeväkivallasta ja Underbara älskade kuvaa läheisen menetyksen tuskaa.

Hjemve tuo tuulahduksen hyvää mieltä

HjemveItaliaa aloittelijoille -elokuvan nähneet hihkuvat varmasti innosta päästessään katsomaan ohjaaja Lone Scherfigin Hjemven. Scherfig on jälleen koonnut pieneen tanskalaiseen kylään joukon toinen toistaan hassumpia ja sympaattisempia tyyppejä. Mukana on muun muassa uskonnollisesta yhteisöstä karannut Margrethe, itserakas kirjailija Lindy Steen ja viranomaisia kaupungissa edustava Myrtle, joka vapaa-ajallaan askartelee eriskummallisia piippuja. Porukkaan on tiivistynyt ihmeellinen määrä hulluutta, naiviutta ja hyväntahtoisuutta. Rooleissa nähdään Tanskan parhaimmistoa. Osa näyttelijöistä nähtiin jo Italiaa aloittelijoille –elokuvassa, useimmat ovat olleet mukana myös historiallisessa televisiodraamassa Krøniken, joka on nähty Suomessakin.

Herttaisen pikkukaupungin idylli järkkyy, kun kaduilla nähdään juoksentelemassa alaston mies. Kuka tuo mies on ja mitä hän aikoo? Nämä kysymykset raastavat yhteisöä hajalle epäilyjen kohdistuessa milloin kehenkin. Kylän konservatiivinen asujaimisto järkkyy ja salaisuuksia nousee pinnalle. Yhteishenki on kuitenkin loppujen lopuksi voittamaton ja kaikki huipentuu älyttömään kohtaukseen kaupungitalolla.

Hjemve

 

Underbara älskade on koskettavaa draamaa

Underbara älskade -elokuvan ohjaaja Johan Brisinger on varsin uusi tuttavuus pitkän elokuvan parissa. Aiemmin hän on tehnyt lähinnä lyhytelokuvia ja musiikkivideoita. Underbara älskade on kuitenkin loppuun asti hiottu ja tyylikäs elokuva. Koskettava tarina ei voi olla kostuttamatta katsojan silmäkulmia ennen kaikkea loistavien näyttelijöiden ansiosta.

Elokuvan keskiössä ovat isä Lasse (Michael Nyqvist) ja teini-ikäinen Jonas (Anastasios Soulis), jotka kamppailevat pysyäkseen pinnalla perheen äidin ja Jonaksen pikkuveljen kuoltua auto-onnettomuudessa. Isä ei osaa käsitellä suruaan ja turvautuu pillereiden ja viinan tarjoamaan puudutukseen. Jonas joutuu selviytymään yksin.

Muun muassa uudesta Arn – Pohjoinen valtakunta -elokuvasta tuttu Michael Nyqvist tekee loistavan roolin epätoivoisena Lassena. Keski-ikäisen miehen mielessä vuorottelevat suru ja raivo eivät voi jättää kylmäksi. Myös nuori, osittain suomalaissyntyinen, Anastasios Soulis tekee hienoa työtä sympaattisena mutta jurona teinipoikana. Jonaksen ihastuksen kohteena nähdään nuori Moa Gambel. Lasse saa lohdutusta muun muassa Anne Holt –tv-sarjasta tutun Catherine Hanssonin esittämältä Lotalta.

Kesäloma perheen mökillä saaristossa tuo mieleen kipeitä muistoja, mutta pakottaa vaiteliaat miehet myös kohtaamaan ongelmansa. Täydellisissä kesämaisemissa käsitellään vaikeita tunteita syyllisyydestä alkaen. Vakavien hetkien joukkoon mahtuu myös romantiikkaa, mielenkiintoisia sivuhahmoja ja hauskojakin kohtauksia. Pohjimmiltaan Underbara älskade antaa toivoa siinä missä Scherfigin Hjemvekin.