Porco Rosso (*****)

07.03.2008 06:00 | Hanna Näsänen

Porco RossoPorco Rosso on äreä karju, joka lentää punaisella vesitasollaan 1930-luvun Adrianmerellä. Ei siis vain erityisen raavas mieshenkilö, vaan kirjaimellisesti ottaen sika. Hayao Miyazakin klassikko nähdään valkokankaalla ensimmäistä kertaa Suomessa.

Miyazakin Porco Rosso, eli Punainen sika, oli ennen Marco Pagot, Italian ilmavoimien lentäjä-ässä, mutta on saanut sian ulkomuodon mystisen lumouksen seurauksena. Nyt elämään ja ihmisiin pettynyt sika toimii milloin kenenkin palveluksessa Adrianmerellä tihutöitä tekeviä ilmarosvoja hätyytellen.

Ilmojen sankariksi olisi tarjolla nuorempaa verta amerikkalaisen lentäjäsankari Curtisin muodossa. Mantereella kuohuu natsien ottaessa Italian hallintaansa. Ainoa turvasatama tuntuu olevan omalla saarellaan meren keskellä sijaitseva Madame Ginan yökerho, joka on rauhoitettu lentäjien keskinäiseltä kinastelulta.

Porco ja Fio

Rakkaan punaisen lentopelin rikkoutuessa on edessä mittavat korjaustyöt milanolaisella lentokonepajalla, jossa työt Porcon järkytykseksi hoituvat naisten voimin miesten lähdettyä muualle töiden perässä. Elokuvan keskeiseksi juonikuvioksi nouseekin Porcon vastahakoinen ystävyys nuoren Fio-tytön kanssa, joka sukupuolestaan huolimatta on ilmiömäinen lentokoneinsinööri.

Porco Rosso eroaa monista Miyazakin menestyelokuvista siinä, että päähenkilönä ei ole nuori tyttö. Fion rooli naisena miehisissä hommissa on kuitenkin Miyazakia omimmillaan.

Animen suurmiehen elokuvaksi Punainen sika on harvinainen myös siksi, että historiallinen aika ja paikka ovat selvästi tunnistettavissa. Pikkutarkasti toteutettua ajankuvaa katsellessa voi vain ihmetellä animaattoreiden sinnikkyyttä. Radiot ja savukkeet, lentokoneet ja yökerho huokuvat kaikki nostalgista 30-lukua.

Madame Gina

Porco Rosso on ehdottomasti aikuisten elokuva. Kun teemoina ovat naisen ja miehen suhde, sota ja onneton rakkaus, ei elokuva ole pikkulapsille tarkoitettu. On Porco Rossossa hauskatkin puolensa. Elokuvan hupaisin kohtaus nähdään aivan alkuminuuteilla, kun höpsähtäneet ilmarosvot ottavat 15 koulutyttöä panttivangeikseen ja nämä pyörittävät karskeja miehiä mielensä mukaan.

Suomalaisia katsojia varten on Japanissa tehty aivan upouudet huippuluokan kopiot Porco Rossosta. Nyt teattereissa nähtävässä versiossa on alkuperäiset japanilaiset äänet sekä suomi/ruotsi-kaksoistekstitys.

Cinema Mondo aikoo jatkaa animefanien hemmottelua tuomalla teattereihin vanhempia Ghibli-suosikkeja kahden leffan vuositahtiin. Syksyn 2008 Rakkautta ja anarkiaa –festivaaleilla saadaan kuulemma herkutella Miyazakin ensimmäisellä todellisella hitillä Kaze no tani no Naushika (Nausicaä of the Valley of the Winds, 1984).

5/5

PlusMiinusNolla

+ Hurmaava ajankuva 30-luvun Italiasta
+ Varhaista Miyazakia parhaimmillaan
– Tiivistämisen varaa olisi ollut hitunen

Kurenai no buta
(Japani 1992)
K-7

Ohjaus: Hayao Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Pääosissa: Shûichirô Moriyama, Tokiko Kato, Sanshi Katsura, Tsunehiko Kamijô, Akemi Okamura, Akio Ôtsuka, Hiroko Seki

Kesto 94 min

Porco Rosso

Muropaketin uusimmat