Postia pappi Jaakobille on Suomen ensimmäinen DVD näkövammaisille

23.10.2009 09:38 | Muropaketin toimitus

jaakobillePostia pappi Jaakobille on Suomessa ensimmäinen myyntiin tuleva DVD, jota näkövammaiset pystyvät seuraamaan itsenäisesti, sillä kuvailu välittää näkövammaiselle katsojalle sen, mitä repliikit ja äänimaisema eivät kerro: henkilöiden ulkonäön, ilmeet, eleet ja katseet sekä ympäristön.

Elokuvien kuvailutulkkauksella eli kuvailulla (audio description) on  pidemmät perinteet Iso-Britanniassa, jossa näkövammaisten valittavana on uutuuselokuvien lisäksi klassikoita. Myös Ruotsissa kuvailuraitoja on tehty DVD-elokuviin. Mm. Klaus Härön ohjaama Uusi ihminen -DVD sisältää kuvailuraidan ruotsiksi.

Näkövammaisten Keskusliitossa iloitaan siitä, että juuri Postia pappi Jaakobille on elokuva, johon saadaan kuvailuraita, sillä onhan päähenkilökin sokea.

”Elokuvan kuvailuraita kertoo minulle sen, miksi tämä koskettava tarina halutaan kertoa juuri elokuvan keinoin. Itsekin sokeana seurakuntapappina olen kiinnostunut näkemään, miten Jaakob ja hänen avustajansa kohtaavat toisensa sanattomasti”, sanoo Mikko Ojanen, joka on ollut mukana kehittämässä kuvailutulkkauspalvelua Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:ssä.

Postia pappi Jaakobille on Klaus Härön ohjaama ja käsikirjoittama elokuva, joka on saanut elokuvateattereissa jo lähes 90.000 katsojaa ja valittu Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi. Elokuvan ovat tuottaneet Rimbo Salomaa ja Lasse Saarinen.

Muropaketin uusimmat