Rahantekijä

29.12.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Amerikkalainen elokuva on kutkuttavimmillaan juuri tätä: pinnaltaan viettelevä, rakenteeltaan älykäs, sydämensä sisimmissä sopukoissa traaginen mutta toiveikas. Rahantekijää ei ehkä ole aivan helppo myydä laatuelokuvan ystäville – mainokset kertovat puhtaan tylsää machomiehen kehitystarinasta. Leffasta kyllä voi myös nauttia jonkinlaisena urheilujännärinä pohtimatta sen sisältöä laisinkaan.

Keskilännen kultapoika Brandon Lang (Matthew McConaughey) kompensoi menetettyä jalkapallouraansa ahneena vedonlyöntineuvojana isossa omenassa. Al Pacinon näyttelemä vedonlyöntiyrittäjä Walter viettelee nuorta miestä yhä syvemmälle pahekapitalismin syövereihin. Pyörittelen tylsistyneenä silmiäni kunnes kuvaan ilmestyy Rene Russo, tuo rotunainen, tuo kuninkaallinen valioeläin. Russo on ehkä ainoa näyttelijä Hollywoodissa jonka voi laittaa valkokankaalle minkä tahansa karismapampun kanssa: Pierce Brosnan, Kevin Costner, John Travolta, Mel Gibson. Hän tasaa heidän maneerinsa ja inhimillistää heidän suorituksiaan jäämättä itse varjoon. Pacino sabotoi alkajaisiksi käsikirjoituksen nasevaa dialogia huudahtelemalla alati ”hua!”, mulkoilemalla ja puhkimalla. Se tuntuu epäluontevalta, kunnes Russo nojautuu McConaugheyn puoleen ja selittää ilmeillä yhtä paljon kuin sanoillaan: ”Walter ei tainnut kertoa, että olen hänen vaimonsa? Walter ajaa sinut vielä loppuun. Walter on uhkapeliriippuvainen. Walter on vaihtelevainen kuin kevätsää, kuin pelionni”.

Genre-elokuvasta paljastuu salakavalasti yllättäviä tasoja. Rahantekijä ei käsittelekään pikkukaupungin pojan turmiota menestyksen tiellä, vaan kahden miehen välistä ihmissuhdeottelua, jossa mikään ei ole pyhää. Pacino paasaa julmasti Gamblers Anonymous -kokouksessa, että vedonlyöjää ei kiinnosta voittaminen. Vedonlyöjä tuntee pelatessa nautintoa vain noppien pyöriessä vielä pöydällä. Uhkapeliriippuvuus on häviöriippuvuutta, sillä kokiessaan murskaavia tappioita peluri tuntee todella elävänsä. On ilmeistä, ettei Walter enää itsekään tiedä tahtooko voittaa vai hävitä kaiken, ja Brandon liukuu samaan pimeyteen. Samalla perhe ja tausta jää yhä kauemmaksi taakse.

Tv-veteraani D.J. Caruson ohjaus lupaa elokuvauralta suuria. Tärkein uusi tuttavuus on silti Dan Gilroy, joka kuljettaa ensimmäisessä omassa käsikirjoituksessaan isoa tarinaa kevyellä kädellä. Hän hyödyntää kerronnassaan sulavasti vedonlyönnin luontevaa jännitystä. Pistäkää nimi muistiin.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Rahantekijä (Two For the Money) Ohjaus D.J. Caruso. Käsikirjoitus Dan Gilroy. Pääosissa Matthew McConaughey, Al Pacino, Rene Russo, Jeremy Piven.

Muropaketin uusimmat